пʼятницю, 30 вересня 2016 р.

ЖИТТЄВИМ ШЛЯХОМ ІСТОРИКА Й БУДІВНИЧОГО НАЦІЇ


     
      29 вересня  у Центральній бібліотеці для дітей відбувся урок-досьє «Михайло Грушевський – «найбільший історик України та державотворець».
    Послухати про видатного українського державного та політичного діяча, Голову Центральної Ради Української Народної Республіки, історика і організатора української науки, від дня народження якого якраз у цей день минає 150 років, прийшли учні 9-10 класів міської ЗОШ №3.  
   Розповіла старшокласникам про непересічну постать Михайла Грушевського бібліотекар читальної зали Свашенко Валентина Володимирівна.
«Без перебільшення, - сказала вона, - можна вважати, що  Михайло Грушевський повернув українському народові історичну пам'ять:  він створив історичну схему України-Руси,  відпольщив та відросійщив історію свого народу, «вивів його з української колиски» і тим самим дав можливість російському народові шукати свій початок». 
Із Грушевського розпочалися українське державотворення та наука, за його пропозицією гербом УНР було затверджено тризуб, а з-під пера видатного українського діяча вийшло близько двох тисяч праць із історії, соціології, літератури, етнографії та фольклору. Праці видатного ученого не мають строку давності, вони  актуальні й у наш час.
    Слухачам  цікаво було дізнатися, що сьогодні спадщину Грушевського вивчають історіографи, літературознавці, політологи. І кожен, хто знайомиться з нею, відкриває для себе щось нове і навіть несподіване. Успіхи ж  історичних досліджень ученого, сила і глибина його публіцистичних творів значною мірою зумовлені нестримними пошуками нового. Михайло Сергійович невтомно працював, досліджуючи історичне минуле свого народу. Він був людиною фантастично працездатною, тож не шукав легких шляхів. Бездіяльність для нього — гріх, більший за помилку.
     Грушевський зізнавався, що на це його напоумила Біблія, яку вивчав під батьковим впливом…  Пройти поміж спокусами й оманами, не звернути на стежку второвану й вистелену добрими намірами — таким є шлях вченого, дослідника, шукача правди. Згадаймо Шевченкове «У всякого своя доля і свій шлях широкий» — шлях, на якому сили зла руйнують і загарбують. Цю думку Грушевський підтверджує словами  Григорія Сковороди про самопізнання: «Мусимо «пізнати себе» і, пізнавши раз, держатись твердо тої лінії, яку вказує нам се пізнання, та не збиватись «на простору путь і широкі ворота». Сказане століття тому, і нині звучить актуально! 
     Презентуючи виставку  творів ювіляра  та  книг про його непростий, але славний життєвий шлях,  Валентина Володимирівна зауважила: «Рекомендуємо всім поціновувачам наукової спадщини Грушевського  скористатися фондами  Центральної бібліотеки для дітей,  де зберігаються праці видатного українського вченого з історії, соціології,  етнографії та  культури, що він залишив для наступних поколінь, «які зможуть оцінити українську культуру як частину європейської».  «Долучіться до вивчення наукових досліджень «батька української історії»  і зверніть  увагу на те,  що ми вже усвідомили і чого ще не встигли засвоїти з порад і передбачень Великого Українця», - додала на завершення  зустрічі бібліотекар. 
    Діти були щиро вдячні працівникам книгозбірні за цікаву інформацію про видатного українця не тільки як про вченого і політика, а й як про непересічну людину.  Присутні також змогли переглянути учнівські презентації про життєвий шлях видатного історика та будівничого української нації.






Немає коментарів:

Дописати коментар