пʼятницю, 23 травня 2014 р.

День пам'яті жертв політичних репресій

У неділю, 17 травня, в Україні - День пам'яті і жалоби, українці згадують своїх співвітчизників, які загинули внаслідок політичних репресій і засланих у табори. Цей день відзначається з 2007 року щорічно у третю неділю травня згідно указу президента України. Не  залишились  осторонь  цієї події і працівники  Скадовської  бібліотеки  для  дітей, де в  рамках відзначення Дня пам`яті жертв політичних репресій    відбулась відеогодина «Великі твої жертви, Україно!»
Присутні довідались про політичні репресії в Україні, які  розпочалися із першої спроби встановлення радянської влади – з початку 1918 року, а закінчилися у другій половині 1980-х рр. Про те , що терор носив цілеспрямований, організований характер, уразив практично всі верстви української нації – інтелігенцію, військовиків, політиків, діячів церкви, культури та мистецтва, та найбільше вдарив по селянству.
За оціночними даними на підставі архівних матеріалів Служби Безпеки України, від 1927 до 1990 роки в Україні було заарештовано понад мільйон осіб, 545 тис. з них засуджені, у т.ч. – щонайменш 140 тис. розстріляно. Крім того, від кінця 1920-х і до початку 1950-х років з України виселено 2 млн. 880 тис. розкуркулених селян і членів їхніх сімей.
Більшість репресованих були українцями, але жертвами терору в Україні стали також росіяни, поляки, німці, євреї, представники інших національностей.



Також було організовано виставку художньої, документальної та історико – краєзнавчої літератури на тему політичних репресій радянської доби.
Тож ревно помолімося за всіх,
Кого сувора доля не пригорне,
Хто не зазна ні радості, ні втіх,
За всіх, кого нещадно чавлять жорна,
Кому завмер у горлі криком сміх,
Чиї неясні дні, як ночі, чорні.
Ти, Боже, їх у темряві не кинь,
Благослови їм шлях серед пустинь


Немає коментарів:

Дописати коментар