понеділок, 27 лютого 2017 р.

МАСЛЯНА ІДЕ, МЛИНЦІ ТА МЕД НЕСЕ


У читальній залі бібліотеки для дітей щонеділі збираються учасники клубу вихідного дня «У колі друзів». І ця неділя не стала винятком. Оскільки 26 лютого – останній день Масляної, зустріч була присвячена саме їй.
Масляна є одним з найстаріших свят слов'янських народів. Справжня забава, яка зберегла свої традиції з язичницької культури до наших днів. Обряди, пов’язані зі святом, тривають цілий тиждень, який передує настанню Великого посту.
 Назва свята «Масляна» пов'язана з тим, що в тиждень перед Великим постом із раціону харчування виключалися м'ясні продукти, а ось молочні ще вживати було можна, як і традиційні складові для приготування млинців: молоко, яйця, масло, сметану. У народі це свято асоціюється зі смачними печеними млинцями та веселим гулянням. Саме рум'яні млинці своєю круглою формою за часів язичництва асоціювалися у людей із сонцем.
А мета гамірних масових заходів полягала в тому, щоб розбудити весну від сну і прогнати геть зиму. 
Бібліотекар Марія Сергіївна Боднарюк разом з малечею зробила великі сонечка - символи приходу весни. Поробки виготовлялись із кольорового паперу. А діти намалювали сонечкам  неповторні усмішки.





 Акцентом на всіх майстер-класах, що проходять у бібліотеці, є те, що діти роблять все власноруч. А дорослі допомагають лише тоді, коли в цьому є потреба. Тому іноді виходить трішки косо або криво, але д-у-у-у-же гарно, тому що ти зробив це сам! Ми вчимося! А ще розвиваємо дрібну моторику, фантазуємо, вдосконалюємо мовлення.
Як завжди працював і наш мультзал. Діти із цікавістю  переглянули мультфільм на замовлення. Чудовим акордом зустрічі стало святкове частування млинцями. 




Немає коментарів:

Дописати коментар