суботу, 29 квітня 2017 р.

ПРАВОВІ ОРІЄНТИРИ В ДОРОСЛЕ ЖИТТЯ

    У школі дітям викладають чимало предметів, але серед них немає жодного, який навчав би простим життєвим правилам -  самому життю. І батькам, і учням хотілося б, щоб навчання не мало вигляд  «нашпиговування»  голів  відвертим інформаційним сміттям, а  мало більш практичний, прикладний характер. Тільки за цієї умови недосвідчені випускники шкіл, ступивши крок у дорослий світ,  почуватимуться в ньому більш упевнено і комфортно.
 Підготувати старшокласників до відповідальних моментів  самостійного життя, провести своєрідну профілактику  набивання «перших гуль» взялася бібліотекар Скадовської ЦБД Свашенко Валентина Володимирівна. Вона вирішила висвітлити найголовніші питання, які знадобляться випускникам уже найближчим часом: оспорювання результатів ЗНО, оренда житла на час навчання, особливості першого працевлаштування.
 На юридичний практикум «Правові орієнтири у доросле життя»  для учнів  11 класу Опорного закладу – Скадовський навчально-виховний комплекс  «Академічна гімназія» Валентина Володимирівна запросила фахівців зі Скадовського районного центру зайнятості та Скадовського бюро правової допомоги. 
Спочатку  бібліотекар  ознайомила випускників із  алгоритмом оспорювання результатів зовнішнього незалежного оцінювання та  навчила писати  апеляційну заяву. 
     Після цього начальник Скадовського бюро правової допомоги Тетяна Валентинівна Мосіна розповіла старшокласникам про те, хто має переваги при поселенні в студентські гуртожитки,  на що треба звернути увагу при укладанні договору оренди житла, яке  може знадобитися  на час навчання.
    Команди старшокласників мали можливість  вивчити примірники  договорів оренди квартири, знайти  «підводне каміння» в одному з них і пояснити ризики, що чекають на орендаря, який підпише такий документ. Учасники практикуму чудово впоралися із запропонованим їм завданням.
   Юрисконсульт Скадовського районного центру зайнятості Тетяна  Вікторівна Мороз розповіла учням про право молоді на працю та  його реалізацію в Україні, про можливості професійної підготовки та перепідготовки  за рахунок державної служби зайнятості. 
    Також старшокласники дізналися  про деталі першого працевлаштування: від подання документів, укладання трудового договору, строків випробувального терміну до  ознайомлення з посадовими обов’язками. 
    Юрисконсульт детально зупинилася і  на особливостях праці неповнолітніх: тривалості робочого часу та відпочинку, нарахуванні заробітної плати, звільненні. 
Одинадцятикласники спробували закріпити знання на практиці, виконавши юридичні ситуативні завдання із законодавства про працю.
    Практикум продовжився удосконаленням навичок із написання резюме, адже грамотно складене резюме – перша умова успішного працевлаштування.
Для повного комплекту умінь і навичок, які знадобляться на початковому етапі  самостійного життя,  у Скадовському відділенні ПриватБанку випускників ознайомили з видами  банківських послуг та навчили проводити операції  з платіжними картками. Керуючий відділенням банку Роман Юрійович Кондрашов дав можливість учням попрактикуватися у поповненні рахунків.
    Учасники заходу прийшли до висновку, що практичний підхід до опанування життєвими правилами є більш дієвим, і висловили надію на продовження цієї важливої  та  корисної співпраці. Якраз  вміння  нести повну відповідальність за свої дії та рішення -  прекрасна здатність, що відрізняє по-справжньому дорослу людину від дитини.













Немає коментарів:

Дописати коментар