пʼятницю, 2 грудня 2016 р.

НА КРИЛАХ ДНІПРОВОЇ ЧАЙКИ

    На літературно-краєзнавчий урок, присвячений творчості нашої письменниці-землячки Людмили Березіної-Василевської, до Центральної бібліотеки для дітей завітали  учні 6-Б класу Скадовської загальноосвітньої школи №3.  

      Літературне ім’я  перекладача, драматурга, педагога, фольклориста, громадської діячки - Дніпрова Чайка. У листопаді минуло 150 років від дня народження письменниці.   Із 66 років, які відвела їй доля, понад 20 із них Дніпрова Чайка жила і творила на Херсонщині. Її дитинство пройшло в селі Збур’ївка, яке розташоване в гирлі Дніпра, де водилося багато чайок. Звідси, можливо, -  і літературний псевдонім. За іншою версією,  Людмила взяла його з улюбленої батькової пісні «Ой горе тій чайці»,авторство якої приписують гетьманові Івану Мазепі.  

    Дніпрова Чайка працювала в багатьох жанрах. Вона писала  вірші, поезії у прозі, п'єси, казки, оповідання, нариси. Особливий інтереc і найвищу оцінку критиків викликають  поезії у прозі Дніпрової Чайки «Тень несозданных созданий», «Дві птиці», «Морське серце», «Тополя», «Хвиля». Ці ліричні мініатюри споріднені із  народними  думами:  мають мелодійне оформлення та поетичну мову, носять імпровізаційний характер, адже і їх автор була чудовим імпровізатором – творцем і виконавцем. 
Бібліотекар книгозбірні Свашенко Валентина Володимирівна ознайомила шестикласників із однією з поезій у прозі Дніпрової Чайки – «Морське серце». Діти також проаналівали оповідання письменниці «У школі», в якому автор відтворила картини навчання в одній із таврійських шкіл у момент інспекторської перевірки.  Дніпрова Чайка як письменниця і педагог  відверто глузує з віджилої системи навчання в тодішній школі і відстоює думку про плідність викладання предметів рідною мовою.
Діти також дізналися про Дніпрову Чайку як видатного етнографа і фольклориста та прослухали арії з опер  композитора М.Лисенка на лібрето Дніпрової Чайки  за мотивами  та образами народних казок «Коза-Дереза», «Пан Коцький»,  «Зима й Весна».
Творчість письменниці зацікавила учнів, і вони виявили бажання ознайомитись з нею глибше, взявши додому книги із віршами та прозою Дніпрової Чайки.



 

Немає коментарів:

Дописати коментар