четвер, 28 квітня 2016 р.

ДО ДУХОВНИХ ДЖЕРЕЛ СВОГО НАРОДУ

Великдень — це головна подія в духовному житті християн.  Чому Великдень — це великий день за народними уявленнями? Давні легенди розповідають, що того дня, коли Ісус Христос народився, день був такий довгий і ясний, що дорівнював сімом сучасним.  
Відзначають Великдень навесні, коли природа прокидається від довгого зимового сну, оживає й оновлюється. Його зараховують до тих свят, дата яких змінюється кожного року. Готуються до нього 7 тижнів — 49 днів Великого посту.
 Українці це свято шанують і люблять. Немає родини, в якій на святковому столі не лежали б крашанки, писанки, паски, освячені в храмі. 
Про писанки збереглося багато легенд. Одна з них розповідає,  що  доля світу залежить від того, скільки писанок кожного року пишеться. Доки пишуть писанки, світ буде існувати.
 У Скадовській центральній бібліотеці для дітей теж старанно готуються до Великодніх свят. Юним читачам працівники книгозбірні розповіли про традиції святкування Великодніх свят, про звичаї та обряди, пов’язані з ними, про символіку та зміст орнаментальних зображень писанок, про техніки їх розпису. Діти дізналися про відомих майстрів писанкового розпису та розмаїтість писанкової орнаментики різних регіонів України. 
Краще вивчити звичаї та традиції українців, пов’язані зі святкуванням Великодня, дітям допомогла дібрана бібліотекарями література з етнографії: своєрідна енциклопедія українського народознавства, книга Василя Скуратівського «Український рік», праця видатного дослідника етнографії  Степана Килимника «Український рік у народних звичаях у історичному висвітленні», монографічне дослідження  «Писанки Українських Карпат» члена національної спілки художників України, мистецтвознавця Олексія Соломченка, етнографічний нарис Олекси Воропая «Звичаї нашого народу». 
  У бібліотеці пройшли майстер-класи з виготовлення писанок,  дряпанок, крапанок та мальованок. Дивовижні, гарні, барвисті — яких ще слів потрібно дібрати, щоб змалювати красу, що випромінюється від великодніх писанок, виготовлених дітьми! 
Взяли участь у підготовці до Великодніх свят і працівники нашої бібліотеки, вони виготовили разом із юними читачами християнські символи для Дерева добра, яке прикрашатиме площу біля Районного будинку культури. Велику допомогу надали бібліотекарям у цій шляхетній справі й  волонтери: вони   навчали менших своїми руками виготовляти барвисті сувеніри, а також розповідали початківцям про великодні традиції у своїх родинах.










Немає коментарів:

Дописати коментар