суботу, 5 березня 2016 р.

ПРЕКРАСНИЙ ЦВІТ УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ


Вони пройшли крізь хуртовину ночі,
Крізь воєн дим і попіл канонад,
Відважні, горді постаті жіночі
В страху не оглядалися назад.
Найкращий цвіт розп’ятого народу – 
Жіноцтво української землі.
На страту йшли за правду у негоду
З погордою на ясному чолі.
Деякі філософи вважали, що доля жінки – у домашньому господарюванні та материнстві. На
їхній погляд, жінка не здатна до великих справ і почуттів. Але українки вже багато століть спростовують ці переконання, виявляють і силу почуттів, і талант материнства, і велич справ. Українські жінки не тільки були дружинами високопоставлених чоловіків із князівських родів, шляхти та козацької старшини, а й самі брали в свої руки керування державою, були політиками, ученими, митцями. Крім того, протягом усієї історії України багато з них у культурно-освітній, політичній і навіть військовій діяльності не поступалися чоловікам, бувало, й перевершували їх. Але завжди на різних життєвих шляхах і перехрестях українська жінка стояла на боці милосердя, несла велику любов і сімейне тепло.
У Скадовській центральній бібліотеці для дітей до 8  Березня  розгорнуто книжкову виставку «Видатні жінки в історії України».  Увазі відвідувачів запропоновано видання про життя і діяльність славетних українських жінок, які виявили себе в  духовному, суспільно-політичному,  економіко-господарському  житті нашої держави.
Переглянувши книги, можна дізнатись про цікаві моменти життя і діяльності жінок-українок (княгинь і меценаток, добродійок і художниць,  співачок і акторок,  поетес і просто відважних героїнь нашого сьогодення): княгині Ольги,  Роксолани, Марусі Чурай, Лесі Українки, Марії Заньковецької, Катерини Білокур, Марії Приймаченко, Ліни Костенко, Ніни Матвієнко, Надії Савченко.    
Зокрема, цікавою для читача буде документальна книга «Шляхетні українки» письменника Юрія Хорунжого, яку присвячено драматичним долям Олени Пчілки, Людмили Старицької-Черняхівської, Ірини Стешенко, Катерини Грушевської, Надії Суровцової  -  щирих патріоток України, творців її культури, шляхетних не лише за походженням, а й за станом своєї душі. Видання ілюстроване унікальними світлинами.
Чільне місце на виставковій поличці займає книга спогадів про  славетну українську співачку Соломію Крушельницьку, яка є однією із найяскравіших зірок  у сузір’ї видатних світових митців кінця ХІХ – початку ХХ століття. У виданні -  спогади відомих діячів вітчизняної культури і зарубіжних країн. Із них постає образ великої співачки, вдумливого педагога, благородної людини, щирої патріотки своєї вітчизни, палкого пропагандиста рідної пісні й світового музичного мистецтва.
Читачі можуть також ознайомитись зі спогадами сучасників про яскраве, але коротке,  повне творчого горіння життя славетної співачки України Оксани Петрусенко, яка була повністю віддана мистецтву та народу. І сьогодні вона залишається  незрівнянною Наталкою Полтавкою в однойменній опері М.Лисенка, Одаркою в «Запорожці за Дунаєм» С.Гулака-Артемовського, неповторною виконавицею українських народних пісень.
 У виданні також надруковано статті, виступи та щоденники О.Петрусенко. У книзі розміщено маловідомі фотографії.
Відвідувачів бібліотеки можуть зацікавити  видання про найвідомішу актрису в українському  театральному просторі  кінця ХІХ – початку ХХ століття  Марію Заньковецьку, яка на сцені першою показала духовну і моральну височінь української жінки. Актриса збагатила мистецтво художньої правди, схвилювала світ глибиною і щирістю переживань.
Галерею жіночих образів продовжує літературний портрет поетеси української сцени  Наталі Ужвій – духовної правонаступниці  Марії Заньковецької.  Створені Н.Ужвій хвилюючі жіночі образи в театрі та кіно, просякнуті глибокою думкою та натхненням.  Вони  принесли актрисі всенародну славу і визнання.
 Провідне місце в українській культурі посідають також народні художниці Катерина Білокур та Марія Приймаченко, які в своїх чудових полотнах втілили невмирущу красу живописної  української природи, її неосяжні степові далі, щедрі дарунки родючої землі й розмаїття квітів.  У їх декоративних розписах сконцентрувався дар багатьох поколінь народних майстрів, які донесли до нас з глибини віків свої уявлення про прекрасне.
Шанувальники таланту  народних художниць можуть переглянути альбоми з репродукціями полотен видатних українок.
    Ознайомившись із виданнями, репрезентованими на виставці, матимете змогу ще раз переконались, що українські  жінки щиро вболівали  і вболівають за свою країну, боролися і борються за її свободу і незалежність, за її цивілізаційний поступ, віддаючи для цього свої зусилля, знання, почуття, енергію, а іноді - й життя. І кожна з видатних жінок є яскравою зіркою в історії України.



Немає коментарів:

Дописати коментар