понеділок, 14 січня 2019 р.

Не забуваймо взимку про птахів!


13 січня для користувачів Скадовської центральної бібліотеки КЗ «Скадовська ЦБС» бібліотекар абонементу дошкільного та молодшого шкільного віку Марія Сергіївна Боднарюк підготувала цікавий та змістовний день дозвілля у бібліотеці.
На молодшу групу членів бібліотечного клубу «У колі друзів» чекав цікавий майстер клас з виготовлення новорічної «сувенірної кулі зі снігом», цікаві книжки, огляд свіжої періодики та зручні місця для Інтернет користувачів. 





На майстер класи до Марії Сергіївни завітали діти від трьох до шести років, дехто працював з батьками, а дехто вже залишається працювати самотужки.


А на гостину до середньої вікової групи завітала наш добрий друг та партнер, спеціаліст НПП «Джарилгацький» Наталія Валеріївна Шешина.


Вона розповіла дітям про птахів нашого краю, про те як вони почуваються взимку і нагадала, що кожному з нас під силу допомогти їм пережити усі складнощі зимівлі.
Наталія Валеріївна разом з Марією Сергіївною допомогли гостям зустрічі зробити годівнички для птахів, адже взимку в житлових місцях вони вкрай необхідні. Багато дрібних і найкорисніших з них не здійснюють регулярних перельотів, а роблять взимку кормові міграції. Поблизу людського житла кормові угіддя тримаються у великій кількості довше, ніж у дикій природі і, коли відбудуться справжні холоди з відсутньою їжею, сил на переліт вже не вистачить, адже в дорозі поживитися нічим буде.
Якщо охарактеризувати птицю одним словом, то це буде – рух. Птахів, при настанні несприятливих умов впадають в сплячку або іншим способом економлять власні енергоресурси, немає і бути не може: пристосування організму до польоту вимагає високої швидкості обміну речовин. Якщо пташка голодна і/або їй холодно, вона все більше і більше турбується, шукає, чого б поживного подзьобати. Вона не слабшає при цьому до тих пір, поки не впаде, заціпенівши, під ноги перехожому. Віднести ветеринарам – можливо, виходять. Але краще все-таки, витративши трохи праці, спорудити своїми руками годівницю на зиму, а для цього згодяться майже будь-які домашні матеріали.


Годівницю-підвіску для будь-яких птахів, беруть корм з хитної опори, можна на швидку руку зробити з паперу. Взагалі-то папір не матеріал для зимових годівниць, але шпуля від рулону туалетного паперу, промазав тим же арахісовим маслом і обсипана насінням, здатна врятувати прямо на очах не одного пернатого бідолаху, а зробити таку годівницю можна буквально за 5 хвилин. 

Ось такі заготовки зробили наші користувачі.


Наступної неділі, як добре просохнуть годівнички, діти зроблять кольорові хвостики знизу. Це не просто декорування, вони птахам помітні здалеку і приваблюють увагу. Хвости краще робити червоними та/або зеленими: для птахів червоне – це ягоди, а де взимку зелень, там і корм знайдеться.
Дізнавайтесь нового, навчайтесь та відпочивайте разом з нами, вашою бібліотекою для дітей!

Немає коментарів:

Дописати коментар