суботу, 2 вересня 2017 р.

СТРУНИ ДУШІ КОЗАЦЬКОЇ


       В історії України є унікальне явище, що поєднує в собі невичерпну душу, незламну волю, співочий талант нашого народу, - кобзарство.
   Українські Гомери впродовж віків  невтомно сповідували визвольні ідеї, оспівували героїку й незламний дух співвітчизників. Сліпі, вони крізь темінь уярмлення випромінювали світло правди і свободи; гнані, вони проповідували дух боротьби й незалежності; поневолювані, вони були провісниками волі. Виходці з народу, кобзарі представляли весь народ. Недарма й наш геніальний  поет Тарас Шевченко дістав високе й одухотворене ймення Кобзар. 
     У День знань  гімназистам 8-Б класу пощастило: для них у Центральній бібліотеці для дітей влаштували  зустріч із  Борисом Феодосійовичем Бабенком, який теж належить до славного племені кобзарів. 
     Борис Феодосійович - засновник просвітницького  руху в Нікополі, учасник Революції гідності на Майдані Незалежності, кобзар Київської Січі. За активну участь у патріотичному русі, популяризацію української народної пісні небайдужого до майбутнього Батьківщини українця у  1991 році  нагороджено медаллю «Козацькими шляхами».
     Незважаючи на свій поважний  вік, Борис Феодосійович не сидить на місці, він мандрує зі своєю бандурою просторами України, даруючи збережений скарб народної поезії.  У його піснях оживає  минуле України, її степи, Дніпро й козацтво. 
     Героїчні мелодії, якими кобзар хвилює своїх слухачів, додають вивершення його міцному духові й повністю змінюють образ виконавця. Як тільки музикант бере до рук бандуру,  простір заливається живою вібрацією звуків,  органічних мелодій і все навкруг завмирає від виразного здивування. Голос виконавця глибинними тоннами низів кидає в дрож, зворушує пекучою історичною сльозою найпотаємніше в наших душах. 
     Найбільше враження на слухачів справили авторські музичні твори кобзаря  про сьогодення України «Майдан стоїть» на слова української поетеси Лесі Степовички та «Народе мій, стою перед тобою на колінах…» на вірші журналіста Галини Руденко.
Борис Феодосійович багато говорив із гімназистами про захисну силу рідного слова, про важливість знання своєї історії, про роль простих людей у спробі змінити життя нашої країни на краще. «Ви господарі на цій землі,  від вас залежить майбутнє України!» - звертаючись до старшокласників, сказав кобзар.
     Завершив зустріч виконавець авторською піснею про Скадовськ, що теж запав у незачерствілу душу мандрівного кобзаря. 

Немає коментарів:

Дописати коментар