понеділок, 19 червня 2017 р.

Мій тато – найкращий!


Може він в футбол пограти,
Може книжку почитати,
Супчик може розігріти,
Може мультик подивитись,
Може він пограти в шашки,
Може і помити чашки,
Може малювать машинки,
Може поскладать картинки,
Може везти на собі,
Як на швидкому коні.
Може він ловити рибу
І полагодити шибу.
Вміє так всього багато —
Мій найкращий в світі тато!

(І. Грошева. Переклад Марії Шагурі)


18  червня, неділя. З різних кінців нашого містечка до бібліотеки поспішають діти. Чому? - спитаєте ви. Відповідь проста - щонеділі у дитячій  книгозбірні працює клуб вихідного дня «У колі друзів». Кожна зустріч по-домашньому щира і тепла. Дітлахи  приходять до нас разом з мамами і татами, бабусями та дідусями. Разом читаємо та обговорюємо улюблені книжки, переглядаємо цікаві екранізації творів, мультики, діти вітають рідних людей зі святами, буває, що і чаюємо із домашніми смаколиками. А оригінальні сувеніри для близьких людей малеча виготовляє власними руками під час майстер-класів.
Ось і цього разу цього разу діти радо вітали своїх любих татусів із всенародним святом  - Днем батька, який вже традиційно відзначається у третю неділю червня.

Історія виникнення свята.
День батька заснувала у Сполучених Штатах Америки жінка на ім’я Сонора Смарт, в заміжжі місіс Додд, яка проживала у місті Спокан (штат Вашингтон). Крім неї, в сім’ї було ще п’ятеро дітей. Після народження шостого малюка, мати Сонори померла і батько, Вільям Джексон Смарт, взяв на себе всі турботи про дітей. Він, звісно, не міг замінити їм матір, однак зробив абсолютно все, щоб його діти не були позбавлені турботи, розуміння і любові, яку може дати тільки рідна людина.
Згодом діти виросли, кожен пішов своїм шляхом, і Сонора вийшла заміж. Коли в 1909-му році Сонора відвідала церковну відправу, присвячену Дню матері, вона згадала своє дитинство і подумала про батька, на чиї плечі лягли всі турботи про дітей. Про те, як гідно батько впорався з цим нелегким завданням, працюючи на фермі і віддаючи дітям всю свою увагу і любов без залишку.
Сонора пішла до міської ради Спокана і запропонувала заснувати нове свято – День батька. Ідею схвалила місцева влада. Було вирішено провести належні святкування в день народження Вільяма Смарта – 5-го червня. Проте часу на його підготовку не вистачило, і свято перенесли на 19-те червня. Незабаром цю ідею підтримали і в інших містах штату, а національним святом в Америці цей день став у 1966-му році, тоді ж і була визначена загальнонаціональна дата свята – третя неділя червня.
Існує традиція у День батька приколювати троянду на сторону серця. Ця квітка символізує безкінечну любов та повагу до батьків. Якщо тато живий – прикріпляють троянди червоного кольору, якщо вже покинув світ – білі.

Історію виникнення свята  малеча сприйняла з цікавістю. А ще з більшим захопленням діти слухали і коментували видання із нових надходжень «Татова книжка», автором якої є український поет Павло Чорний.
А потім усі охоче взялися до роботи: з гарним настроєм  малювали елементи барвистої вітальної  листівки, вирізали, клеїли. І подарунок для тата, з любов’ю зроблений власними руками, вийшов просто чудовий!












Немає коментарів:

Дописати коментар