середу, 24 лютого 2016 р.

ВОЛОДАРКА ВОГНЮ


Як я умру, на світі запалає
Покинутий вогонь моїх пісень
І стримуваний пломінь засіяє,
Вночі запалений, горітиме удень!

25 лютого виповнюється 145 років від дня народження української поетеси, драматурга, прозаїка,
перекладача, публіциста Лесі Українки (Лариси Петрівни Косач), людини надзвичайної навіть серед рівних їй за геніальністю.
«Стоїмо перед Лесею, як перед пречистою і святою душею України, - написав заслужений діяч мистецтв України Ярема Гоян у книзі «Світло з неба», - вона  віддала народові вогонь любові і спалювала себе в цій любові, і згоряла в тяжкій тридцятилітній борні з хворобою, і терпіла, як прикутий до скелі бог вогню, але в битві оновлювався її дух і набиралося сили… її безсмертне слово…»
Це слово «знову оживає і сміється знову» на  сторінках всесвітньо відомих творів письменниці.   Вона залишила по собі велику літературну спадщину: три збірки поезій «На крилах пісень, «Думи і мрії», «Відгуки»,  поеми «Давня казка», «Одно слово»,  «Віла-посестра», «Орфеєве чудо» та інші.
 Драматичні твори Лесі Українки «Одержима», «Вавілонський полон», «На руїнах»,  «У пущі»,  «Бояриня», «Лісова пісня», «Адвокат Мартіан», «Камінний господар» відкрили нову сторінку в історії української театральної культури. Також у творчому доробку письменниці -  повісті та оповідання, казки, численні літературно-критичні та публіцистичні статті, багатий епістолярій.
Особливе місце у творчості Лесі Українки займає фольклор. Починаючи з дитячих вражень (поема в народному дусі «Русалка») і завершуючи останньою казкою «Про велета», він органічно входить у поетичний світ письменниці.
Феномен таланту Лесі Українки полягав у тому, що вона одночасно плідно працювала у різних літературних жанрах. Окрім цього, письменниця знала 12 мов, вітчизняну і світову літературу, історію, філософію.
У читальному залі Скадовської центральної бібліотеки для дітей до ювілею письменниці розгорнуто  книжкову виставку «Чистий промінь Лесиного слова». Запрошуємо всіх поціновувачів слова  Лесі Українки відвідати нашу бібліотеку і ще раз пірнути в огненний океан творчості сяйливої пророчиці і провідниці української нації.

Немає коментарів:

Дописати коментар