середу, 21 січня 2015 р.

Таїнства свята Водохрещі


19 січня цього дня православний світ святкує Водохреще, або Богоявлення Господнє. Водохреще це третє найбільше свято, яке завершує цикл Різдвяних свят. Церква розглядає Хрещення Господнє як "свято просвіти" народів, оскільки за її вченням, саме з Хрещення Ісус розпочав проповідь євангельської істини. Свято Водохреща ще називають Йорданом. Йордан (від назви ріки Йордан у Палестині) – народна назва християнського обряду освячення води. Його здійснюють на згадку про хрещення Ісуса Христа в Йордані, описане у Євангеліях. Свято має й іншу назву - Богоявлення, - яка походить від того, що, згідно з біблейськими оповіданнями, під час хрещення Ісуса на нього зійшов із небес Дух Святий у вигляді голуба, і голос почувся із неба: "Це Син Мій Улюблений, що його Я вподобав!” Напередодні - 18 січня - люди постують. Сідають вечеряти, коли вже засяє вечірня зоря. На стіл подають пісні страви. Вранці (19 січня) у церквах святять воду. Вважається, що на Йордан вода набуває цілющих властивостей і зберігає їх протягом року, лікуючи тілесні і духовні хвороби. 
Щоб нинішнє молоде покоління незабувало про народні свята і традиції свого народу ми підготували для наших читайликів презентацію про «Таїнства свята Водохрещі».
Із захопленням діти ділилися своїми враженнями, відгадували загадки та приймали активну участь у вікторинах.А наостанок ми  побажали один одному міцного здоров’я та успіхів у навчанні.

Тріщи не тріщи (про мороз), а вже минули Водохрещі.

Якщо під час освячення води йде сніг — майбутній рік буде врожайним.

На Водохрещі день теплий — буде хліб темний.

Якщо хмарно на Водохрещі — хліба буде вдосталь.

Йде лапатий сніг на Водохрещі — на врожай.


Немає коментарів:

Дописати коментар