середу, 22 січня 2020 р.

Про дітей, читання та українську книгу!


22 січня до вихователів ДНЗ «Казка» на розмову про українську книгу та дитяче читання завітала завідувач Скадовської бібліотеки для дітей Гребень Галина Сергіївна.
Говорили про виховання дитини-читача, методи заохочення дитини до читання, про українські видавництва, авторів та книгу.


Перш за все шукали відповіді на питання: навіщо нам, аби діти читали? Звісно, залежно від віку дітей, відповіді на це питання різнитимуться.  Малеча не читає сама, їй читають. І це — одна з базових умов розвитку: читання формує дитяче мовлення, хоча точніше буде зазначити, що, у першу чергу, формує якість мовлення. А мовлення — то основа мислення.
Коли дитина слухає книгу, вона чує писемну мову, посутньо відмінну від усної.
Писемна мова має складнішу будову, бо не пов’язана з певною ситуацією спілкування, тобто не доповнена візуальним сприйняттям мовця, його мімікою, жестами. Писемна мова оперує значно багатшим словником, аніж повсякденне мовлення, складнішими граматичними конструкціями. А граматика (способи, у які ми будуємо висловлювання, пов’язуємо слова, тобто формальні структури мови) відбиває способи мислення людини.
Читання було і є базовою навичкою навчання, це, найперше, — інструмент добування інформації.
Найгірше, мабуть, те, що універсальної відповіді не існує. Не існує єдиного і правильного методу, який допоміг би виховати дитину-читача. Ним дитина, так само, як і дорослий, стає внаслідок багатьох різноманітних внутрішніх причин і зовнішніх обставин.
Зате напевне відомо, що можна зробити, щоби книга увійшла до життя дитини. Треба читати дитині вголос. І читати гарних книжок, українських авторів, українською мовою.

Українська дитяча книга з кожним роком стає все популярнішою , не тільки за статистикою продажу в Україні, а й за кордоном. І багато гарних видань, наразі, є і в нашій бібліотеці. Тож, не гайте часу, мерщій до нас за цікавими книжками!

Немає коментарів:

Дописати коментар