понеділок, 20 травня 2019 р.

Зима вже позаду!


У Скадовській центральній бібліотеці для дітей цікаво може бути не лише дітям. Спілкуючись з батьками наших відвідувачів, ми з'ясували, що серед них чимало прихильників неймовірного серіалу «Ігри престолів», а деякі вже встигли прочитати опубліковані книжки Джорджа Мартіна.
Тож напередодні історичної події, останньої серії останнього сезону, ми вирішили запросити усіх небайдужих на гостину до нашої бібліотеки.
19 травня у читальній залі нашої бібліотеки ми переглядали передостанню серію, обговорювали основні відмінності книжок і серіалу та одне з найболючіших питань: «Хто сяде на Залізний трон?».



Серед усіх відмінностей, на наш погляд, найцікавішими стали наступні:

Одне з найголовніших упущень серіалу - виняток персонажа на ім'я Безсердечна. Згадаймо події Червоного весілля - в серіалі Кейтелін Старк вбивають, і на цьому все закінчується. А ось в книзі тільки починається, тіло Кейтелін знаходить Беррік Дондарріон і повертає її до життя. Але після смерті вона втрачає голос і перетворюється в жорстоку вбивцю. Вона карає всіх Фреїв, які зустрічаються на її шляху, і будь-кого, хто зрадить її. Сам Джордж Мартін заявив, що дуже шкодує про те, що в серіалі немає Безсердечної - в книгах вона зіграє важливу роль.

Король за Стіною, Манс Грабіжник, згорає на багатті Мелісандри. У книзі він теж згорає, як всі спочатку думають. Але потім виявляється, що Мелісандра за допомогою рубіна поміняла його місцями з одним з ватажків, Гримучою Сорочкою. Він згорів, а Манс продовжив жити у іншому образі. Так що історія Манса не закінчена у книгах - він продовжує співпрацювати з Джоном Сноу та всіляко допомагає йому.
Іноді творці серіалу просто замінювали книжкових персонажів на інших. 
Наприклад, в серіалі дружиною Роба Старка, заради якої він зрадив союз з Фреєм, стала Таліса Мейгір. Загадкова і хоробра дівчина з Волантіса вмирає на Червоному весіллі. А ось її книжковий варіант, Джейн Вестерлінг, була лагідна і ніжна і кардинально відрізнялася від Таліс. До речі, вона не була присутня на Червоному весіллі і залишилася живою.

І головна інтрига серіалу - персонаж Король Ночі. У книгах немає жодної згадки про цього героя, крім казок старої Нен. Сам Мартін говорить, що в книгах Король Ночі є не більше, ніж міфічним героєм - він жив за 8000 років до подій Битви П'яти королівств. Та й в цілому, у Мартіна немає ніяких натяків на швидку битву з армією мерців, немає Короля Ночі, який може оживити дракона і немає навислої над Вестеросом загрози знищення. Поки у всесвіті Мартіна люди борються за Залізний трон, і невідомо, чи з'явиться взагалі персонаж, схожий на Короля Ночі ...
Звичайно, це не всі відмінності книг і серіалу. Хто знає, може книги і серіал здивують нас не тільки відмінностями в сюжеті, а й різними фіналами? Джордж Мартін стверджує, що і таке можливо ...




 Чекаємо на фінал вже сьогодні!
Читайте книжки та дивіться якісні екранізації разом з нами!


Немає коментарів:

Дописати коментар