четвер, 28 липня 2016 р.

ДО ВИТОКІВ ДУХОВНОСТІ

28 липня, у день пам’яті Святого рівноапостольного князя Володимира, у Скадовській районній  бібліотеці для дітей пройшла година духовності, присвячена  Хрещенню Київської Русі-України.

 Відзначають це свято з 2008 року. На державному рівні його встановили з нагоди 1020-річчя Хрещення Київської Русі-України, що відбулося у 988 році. Того року киян хрестив  сам князь Володимир Перший Святославович. Далі процедуру хрещення провели й в інших містах. Християнство стало масовою релігією на Русі, хоча далеко не всі одразу погодилися відмовитися від язичництва. Язичницькі традиції були настільки сильними, що християнству довелося буквально боротися за місце під сонцем.         
     Християнські традиції та звичаї є для сучасної України нормою і повноцінною частиною повсякденного життя. Те, що наші далекі пращури вважали наступом на свою ідентичність та намагалися захистити, зрештою трансформувалося в сучасну християнську традицію, близьку багатьом з нас. 
      У ХІ-ХІІ століттях на християнську тематику писали багато творів. Література загалом була переважно церковною, і саме християнству ми певною мірою маємо бути зобов’язані розвитком літератури та освіти. Серед найвідоміших літературних творів теоретиків київського християнства – «Повість минулих літ» та «Києво-Печерський патерик».  Ці твори представлені на книжковій виставці, присвяченій Хрещенню Київської Русі-України. У «Повісті минулих літ»,  зокрема,  йдеться про те, що вість про існування християнства до Києва приніс апостол Андрій ще в середині І століття нашої ери. Майбутнє місто, як таке, ще не існувало, але київські пагорби вже, звичайно, були, і апостол Андрій поставив хрест на одному з них, благословивши місцевість на світле християнське майбутнє. І, знову ж таки, за легендою, саме на цьому місці нині стоїть Андріївська церква. Розповідається у літературній пам’ятці історії і про те, як Володимир хрестив киян у Дніпрі: «Вийшов Володимир з попами корсунськими на Дніпро, і зібралося там люду сила-силенна. Забрели у воду і стояли там… Попи ж творили молитви…»
      Відвідувачі бібліотеки  завдяки книжковій виставці мають можливість ознайомитись також  із іншою літературою, у якій розкривається тема хрещення Київської Русі-України.
       До вашої уваги - нове видання «Князі України», яке містить адаптовані для юних читачів легенди та перекази про видатних князів Русі-України, зокрема, і про князя Володимира Великого.
   Про справжні причини і наслідки процесу хрещення Київської Русі, про його вплив на культуру країни розповідає видання «Введення християнства на Русі». Могутня державна постать нашої далекої минувшини - князь Володимир Великий – під пером відомого історика Петра Толочка постає у новому освітленні в книзі «Володимир Святий. Ярослав Мудрий».
         Події хрещення Русі в художній обробці подає український радянський  письменник Семен Скляренко у романі «Володимир», що  є продовженням роману «Святослав».
         Приходьте до бібліотеки і пориньте у захоплюючу подорож у давноминулі часи, події яких сприяли утвердженню могутності Київської Русі, збагаченню культурних зв’язків із іншими народами світу.
       
 






Немає коментарів:

Дописати коментар