середу, 29 січня 2014 р.

Пам’ятай про Крути

29 січня, в день пам'яті славетних студентів - героїв Крут ми разом з відвідувачами нашої бібліотеки здійснили відео екскурс в історію, тим самим вшанували пам'ять полеглих синів України.
Крути - залізнична станція між Бахмачем і Ніжином, біля якої 29 січня 1918 року відбувся бій сотні Першої Військової школи ім. Б. Хмельницького, невеликого розділу Вільного Козацтва та сотні Помічного Студентського Куреня, сформованого зі студентів - добровольців Українського Народного Університету та Київського Університету ім. св. Володимира, учнів старших класів Кирило-Мефодіївського братства (всього близько 300 чоловік) проти наступаючих на Київ більшовицьких військ під загальним командуванням М. Муравйова (6 тисяч більшовиків).
Як свідчили селяни, що бачили страту, учень сьомого класу гімназії Пипський заспівав гімн "Ще не вмерла Україна", який підхопили інші. Після розстрілу більшовики не дозволили місцевим селянам поховати тіла загиблих. Декілька бійців, яким вдалося врятуватись, вночі розібрали залізничну колію і все-таки на кілька днів затримали наступ Червоної гвардії. Після звільнення території України від більшовиків загиблих було поховано з військовими почестями на Аскольдовій горі у Києві...

Вічна слава героям котрі полягли у нерівному бою під станцією Крути!

Немає коментарів:

Дописати коментар