пʼятницю, 17 березня 2017 р.

У ПРИХИЛЬНОСТІ ДО НЕСКОРЕНОЇ


     
     

     Поезія Ліни Костенко - гармонійне, абсолютно інтелектуальне,   сильне  й точне мистецтво. Здається,  сказати краще за  Ліну Костенко просто неможливо. І в той же час творчість поетеси ніколи не була експериментальною, авангардною, з проявами надмірного штукарства. У ній  - особлива простота, притаманна тому, що ми асоціюємо зі «справжнім» і «людським». «Лиш фанатичний пошук дороста  до простоти митця і віртуоза…» – декларує поетеса. Вона має свій неповторний почерк не лише у творчості, а й у житті: мислить, творить, і живе не «по-стадному», а за повелінням власної совісті, з відчуттям власної свободи, яку вона «завжди носить із собою».
      Поетеса і сьогодні усім своїм існуванням показує приклад, як не втратити людської гідності за будь-яких життєвих обставин.  «Принижена людина, ніколи не стане людиною… У  давніх греків у демос не входили раби. А в наших реаліях ще довгий час даватимуться взнаки інерції рабської психіки, які ще не раз демократію зведуть до плебейства…», - хвилюється поетеса  за  моральне здоров’я  нації , її гуманітарну ауру. 
      Слід сказати, що з кожним роком поезія і проза Ліни Василівна стає все більш актуальною. Одне зі свідчень цьому -  популярність її творчості  у соцмережах: «ВКонтакті»,  у Facebook. Уривки з творів, інтерв’ю, які публікуються на ресурсах, збирають тисячі «лайків» і «репостів». В українському суспільстві вже існують «фан-клуби»  Ліни Костенко.  І це є свідченням того, що українська нація все-таки  відроджується. 

 
    Знаковим у цьому плані  є й тривале життя обласного фестивалю виконавської майстерності «Поетичний камертон Ліни Костенко: патріотичні лейтмотиви», який проходить на теренах  Херсонщини вже третій рік поспіль, залучаючи до участі в ньому все більше шанувальників творчості «цариці української літератури» Ліни Костенко. Ось і цьогоріч, напередодні дня народження поетеси, у стінах Центральної бібліотеки для дітей пройшов районний етап цього фестивалю. Учасниками мистецького свята стали 37 учасників, учнів загальноосвітніх закладів району. Із них вісімнадцять  декламували улюблені поезії Ліни Костенко, четверо виконували музичні композиції на слова поетеси. Двох учениць надихнула творчість Ліни на власні поетичні рядки, а тринадцять юних художників відтворили образи творів нашої видатної сучасниці пензлем. 




 
Журі мистецького конкурсу було нелегко визначити переможців серед шанувальників слова Ліни Костенко, та все ж  після тривалої дискусії  визначилося, надавши першість серед декламаторів Голуб Ніці, учениці Скадовської ЗОШ  №2. Друге місце у цій категорії посіла  гімназистка Сущенко Валерія, третє -  дісталося Дудченко Єлизаветі з Улянівської ЗОШ.

   

   
Кращою серед авторів віршів стала уже другий рік поспіль учениця Новомиколаївської ЗОШ  Мхоян Анастасія, друге місце посіла у цій номінації Кравчук Дар’я, прочитавши власну  поезією «Не все таке, як здається спочатку».

  

   Переможці серед вокалістів визначилися так: І місце завоювало тріо з села Широке - Катерина Гребенюк, Краєвська Анастасія та Бурлак Діана, друге посіла Грузкова Юлія з Володимирівки, третє дісталося учениці Олександрівської ЗОШ  Дмитрієвій Дарії.

   
       У номінації «художники» перемогла гімназистка  Усачова Меліс,  Нартова Єлизавета з Улянівки  посіла друге місце, учениця ОЗ-СНВК «Академічна гімназія»  Рященко Яна – третє.
   23 березня переможці районного етапу фестивалю «Поетичний камертон Ліни Костенко: патріотичні лейтмотиви» продемонструють свою виконавську майстерність обласному журі. Побажаємо дівчатам успіху!

Немає коментарів:

Дописати коментар