четвер, 2 березня 2017 р.

КОТИ ДЛЯ ПРИМНОЖЕННЯ ДОБРОТИ

   Саме цим красивим і містичним тваринам було присвячено пізнавально-ігровий захід, що відбувся у Скадовській центральній бібліотеці для дітей першого березня – у Всесвітній день кішок.
    Свято котів  пройшло у рамках нового проекту бібліотекаря читальної зали Валентини Володимирівни Свашенко «Фарби доброти», що має на меті привернути увагу дітей  до братів наших менших.  
   Валентина Володимирівна підійшла ґрунтовно і всебічно до визначення  місця, яке посіли коти в мистецтві та літературі,  ознайомила присутніх на заході учнів 5-А класу Скадовської ЗОШ №2 із міфологією прадавнього Єгипту, звичками, особливостями  кішок та повір’ями про цих тварин. 
     Кіт  часто ставав персонажем віршів, оповідань, романів, казок. Бібліотекар читальної зали  зробила бібліографічний огляд літератури, представленої на книжковій виставці «Котовасія», презентувала унікальні видання, які дають уявлення читачам про те, якою бачили кішку письменники та  живописці різних країн та епох.
Валентина Володимирівна запропонувала п’ятикласникам прочитати казку «Кішка, яка гуляла сама по собі» Редьярда Кіплінга, оповідання «Чорний кіт» Едгара По, казки «Кіт у чоботях» Шарля Перро, «Джельсоміно в Країні Брехунів» Джанні Родарі, де є Кішка-Кривоніжка, оповідання «Королівська Аналостанка» Е. Сетона-Томпсона, повість «Шамайка» Юрія Коваля,  новелу «Кіт усередині» Вільяма Берроуза, казку Льюїса Керролла «Аліса в країні Чудес», де  одним із персонажів є Чеширський кіт. Після цього діти прослухали авторську пісню Володимира Висоцького «Чеширський кіт».
   Із цікавістю п’ятикласники  ознайомилися із різноманіттям порід кішок, які захоплюють своєю граційною та загадковою натурою.
   Діти згадали про цих норовливих тварин багато  загадок, прислів’їв та крилатих висловів, розповіли про кумедні ситуації, в які потрапляли їхні улюбленці.
     Валентина Володимирівна розповіла дітям про театр кішок відомого клоуна Юрія Куклачова,  унікальність якого полягає в тому, що йому немає рівних ні в одній країні світу. У театрі кішки різного віку й порід працюють нарівні з  людьми.  Присутні на заході мали можливість переглянути відео із цирковими номерами пухнастих артистів театру. 
   П’ятикласники із задоволенням відгадували назви мультфільмів про котів за їх уривками, підспівували відомі з дитинства пісеньки  мультиплікаційних героїв. 
 У кінці заходу діти підвели підсумки  оголошеного в соціальних мережах конкурсу світлин та малюнків зі свійськими котами, майже одностайно визначивши переможця – автора фотографій Даниїла Засименка, учня 7-В класу ОЗ - СНВК «Академічна гімназія».
 Даниїл одержав для свого улюбленця Чіпа запас корму, а п’ятикласники – закладки для книг  у вигляді силуетів чорних кицьок. 
  Захід пройшов у веселій атмосфері, залишивши по собі позитивний настрій та яскраві враження.









2 коментарі: