четвер, 21 листопада 2019 р.

Як заохотити дітей до читання?


Саме над цим питанням розмірковували керівники дитячого читання дошкільного навчального закладу «Чебурашка» та завідувач Скадовської центральної бібліотеки для дітей Гребень Галина Сергіївна.
21 листопада відбувся семінар «Як заохотити дітей до читання?». Мова йшла про дітей віком від 3-х до 6-ти років, тобто дітей, які ще не вміють самостійно читати. Галина Сергіївна запропонувала до обговорення наступні теми:
батьківська підтримка читання, читання у голос, сенс читання та практична частина.
Малеча не читає сама, їй читають. І це — одна з базових умов розвитку: читання формує дитяче мовлення, хоча точніше буде зазначити, що в першу чергу формує якість мовлення. А мовлення — то основа мислення.
Будь-який педагог з першого погляду відрізнить дитину, якій читають, від дитини, якій не читають, — за тим, як вона вміє зосереджуватися, тримати увагу, слухати і чути, розуміти. Коли дитина слухає книгу, вона чує писемну мову, посутньо відмінну від усної. Досить просто пояснити, навіщо вчити та заохочувати читати дитину у дошкільному та молодшому шкільному віці.
Це, втім, не значить, що слідом за відповіддю на питання «навіщо читати книги?» сама собою прийде і відповідь на питання «як заохотити читати?».
У плануванні роботи бібліотеки чимало уваги приділяється пріоритетним напрямкам за темами та державними програмами. Ще більшу часу займають різні проекти та конкурси. Та все ж, основна наша робота – це заохочення до читання, популяризація книги та читання, як способу змістовного дозвілля.
І в нас, на відміну від вихователів ДНЗ, немає такого важеля, як робота з батьками, проте є досвід роботи з інноваційними ідеями просування книги та читання.
Тож, під час практичної частини Галина Сергіївна розповіла про такі проекти та акції як: фотоконкурс для залучення батьків, проект «Моя книжкова поличка», літературні челенжі, створення книги власних ілюстрацій та інші форми.
Нові книжки стали у нагоді, адже останнє поповнення книжкового фонду нашої книгозбірні, вражає своїм різноманіттям саме для маленького читача.
Зустріч була цікавою та змістовною, вихователі залюбки ділилися власним досвідом залучення малечі до читання.
Чекатимемо на нові зустрічі.

Немає коментарів:

Дописати коментар