суботу, 18 листопада 2017 р.

ВЧИЛИСЯ НА МОВНИХ ПОМИЛКАХ

     
        Як розмовляєш, так і мислиш. Справді, помічено: хто як потрапить говорити, той так і здатен думати. Саме через вузькість і обмеженість мовної свідомості у лексиконі з’являються «зайві» слова й вислови, що так і просяться, щоб їх виправили. Їх ще називають суржиком, позичками, паразитами, кальками тощо. Такі слова й вислови не відповідають традиційній нормі, яка саме і покликана забезпечити між людьми порозуміння.
        Щоб позбутися мовних покручів, до бібліотеки для дітей завітали учні дев’ятих класів Скадовської  спеціалізованої загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів «Академія творчості». Для них бібліотекар Свашенко Валентина Володимирівна підготувала практичне завдання, як мовиться, на місцевому матеріалі: старшокласникам потрібно було виправити помилки, допущені в оголошеннях, у назвах вітрин і вивісок, що «прикрашають» вулиці  нашого Скадовська. 
       Діти навперебій знаходили й виправляли  зафіксовані  на світлинах помилки, згадували правила правопису.
      По завершенні практикуму дев’ятикласники прийшли до висновку, що треба щодня працювати над своєю мовою. Бо мова – це не лише духовне здоров’я, а й дзеркало нашого інтелекту, наша гідність. А щоб мати палату власного розуму і не лізти щораз до чужої кишені, перекладаючи крадькома у свою, треба прочитати бодай з півсотні книжок українських літературних класиків. Тоді сама собою пропаде потреба у замінниках – суржику і мовних покручах.






Немає коментарів:

Дописати коментар