суботу, 27 жовтня 2018 р.

Як виховати в собі справжню людину

26 жовтня в актовій залі Скадовської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. № 3 відбувся круглий стіл «Як виховати в собі справжню людину» (за «Листами до сина» В.Сухомлинського). 
Цього року, 28 вересня, виповнилося 100 років із дня народження відомого українського педагога, вченого, В.О.Сухомлинського. Багато заходів та зустрічей було організовано в освітніх закладах нашого міста та району, тож ми, бібліотекарі теж не могли не долучитися. В рамках бібліотечного місячника ми вирішили провести цю зустріч і розглянути педагогічний спадок Василя Сухомлинського на його особистому прикладі виховання своїх дітей, зокрема на його «Листах до сина». Організаторами та активними учасниками цього заходу стали учні 11-Б класу (класний керівник Мірошніченко Р.І) разом зі Скадовською центральною бібліотекою для дітей КЗ «Скадовська ЦБС» (завідувач ЦБД Гребень Г.С) та шкільною бібліотекою (бібліотекар Шушковська О.П). 

Зв'язок поколінь… Це передача життєвого й історичного досвіду від одного покоління до іншого, яка йде різними, іноді важкими шляхами і в різних формах. Одна з них – батьківські листи.
Перед тим, як детальніше познайомити учнів з листами, ми розповіли, якою людиною, чоловіком та батьком був Василь Сухомлинський.


Сухомлинський особистим прикладом надихнув доньку на вибір педагогічної професії, Ольга Сухомлинська закінчила Київський педагогічний інститут іноземних мов, факультет французької мови.
Син, Сергій Васильович Сухомлинський закінчив факультет радіоелектроніки Київського Національного університету, працював на заводі «Арсенал», а потім – науковим співробітником в АПН України.
«Листи до сина» вперше вийшли у світ у 1977 році, над ними В.Сухомлинський працював до останніх днів свого життя. На жаль, згадані листи не датовані, але з їх змісту можна здогадатися, що написані вони були тоді, коли син Василя Олександровича вже покинув батьківську хату і став студентом. Батько ж вважав за потрібне саме в цей відповідальний період направляти самостійне життя сина в потрібне русло, надаючи поради з власного досвіду.
Діти підготували змістовний аналіз деяких листів і зробили висновок, що їх багатогранність тем просто вражає. 
Зрозуміло, що листи Сухомлинського до сина мають не вузьке суто біографічне значення, вони адресовані до широкого загалу читачів і мали на меті допомогти у вихованні громадянина, тобто розв’язанні центральної проблеми педагогічної системи В.О. Сухомлинського. 
Шкільний бібліотекар Шушковська Ольга Петрівна підготувала книжкову виставку «В.О. Сухомлинський. Листи до сина»


Немає коментарів:

Дописати коментар