понеділок, 30 січня 2017 р.

ДИВО, СТВОРЕНЕ ЛЮДИНОЮ

«Чим менше знаєш, тим легше тобою керувати»

«Якби кожна людина займалася своєю справою, Земля крутилася б швидше» 

«Як тебе розуміти? - Розуміти мене необов'язково.
Обов'язково любити і годувати вчасно»

Льюїс Керролл «Аліса в Країні Чудес»



Які гарні, щирі слова, чи не так, друзі? Вони із популярної і добре відомої у всьому світі книги, яку переклали 125 мовами світу. А екранізували 40 разів, включаючи анімаційні версії.


«Диво, створене людиною» - таку назву носить виставка однієї книги, яку днями розгорнуто на абонементі обслуговування учнів 1-4 класів нашої бібліотеки. Її оформлено до 185-річчя від дня народження Льюїса Керролла, відомого англійського письменника-казкаря. Виставка привертає увагу малечі цікавими фактами з історії створення улюбленої книги багатьох дітей – «Аліса в країні чудес», а також яскравими малюнками з головними героями однойменного мультфільму та розмальовками за сюжетом книги, які маленькі відвідувачі залюбки розмальовують.

Книга «Аліса в Країні Чудес» виникла під впливом реальних подій та реальних людей. До задуму написати про пригоди дівчинки автора підштовхнув випадок на прогулянці. 4 липня 1862 р. професор Чарльз Латвідж Доджсон вирушив кататися човном у товаристві дочок декана свого коледжу. Серед трьох дівчат була десятирічна Аліса. Вона звернулася до професора з проханням розповісти казку. І Доджсон тут-таки вигадав історію про те, як сама Аліса нібито потрапила до підземної країни, де з нею трапилося чимало незвичай
ного.
Повернувшись додому, Доджсон занотував у блокноті основний сюжет казки. А вже за три роки видав її під назвою «Аліса в Країні Див», підписавши псевдонімом Льюїс Керролл. Перша рукописна книжка, подарована Керроллом Алісі Ліддел, мала назву «Пригоди Аліси під землею».

Автор наклеїв на обкладинку світлину семирічної Аліси Лідделл, підкреслюючи вік своєї літературної героїні. У казці Алісі 7 років. Через 6 років Керролл написав продовження пригод головної героїні цього твору — «Аліса в Задзеркаллі», де юна героїня перетворилася на справжню королеву. Себе письменник зобразив у вигляді Білого Лицаря, який розповідає Алісі про неймовірні винаходи. А на прощання просить озирнутися й помахати йому рукою…

Ось така цікава історія написання цієї книги, яка вже багато років хвилює читачів, надихає режисерів, мультиплікаторів та художників на створення власних творів за її мотивами.

Виставку вже переглянули багато відвідувачів нашої бібліотеки. Разом із батьками діти гортають сторінки улюбленої книги, з цікавістю розглядають ілюстрації, залишають на книжкових полицях поряд з улюбленою книгою свої малюнки, а також із захопленням дізнаються про цікаві факти, пов’язані з її створенням.

Виставка працюватиме до 19 лютого. Запрошуємо до її перегляду усіх, хто полюбляє дивовижні пригоди, цінує гарну літературу і хоче більше дізнатись про улюблену книгу усіх дітей світу!

Немає коментарів:

Дописати коментар