четвер, 26 січня 2017 р.

СКОШЕНИЙ ЦВІТ УКРАЇНСЬКОЇ НАЦІЇ

    «Хто не знає свого минулого, не вартий свого майбутнього»,– говорить народна мудрість. І це дійсно так, бо як дерево тримається на землі своїм корінням, так людина тримається на землі своїм минулим.
       Саме тому ми повинні знати свою історію, своє минуле. А історія наша вмита кров’ю і сльозами. Однією з найтрагічніших її сторінок є бій під Крутами. Дата 29 січня увійшла в українську історію як день пам’яті мужніх героїв, що душу й тіло поклали за самостійність, волю та незалежність Батьківщини.
26 січня у Центральній  районній бібліотеці для дітей школярі стали слухачами усного журналу «Скошений цвіт української нації», приуроченого до  Дня пам’яті героїв Крут.
     Бібліотекар Свашенко Валентина Володимирівна розпочала свою розповідь із аналізу ситуації, що склалася в Ураїні  після революції в Росії, і спробувала із школярами віднайти причини, що призвели до падіння Української Народної Республіки, і неупереджено поглянути на один із найбільш трагічних епізодів цього падіння – бій під Крутами.  Бібліотекар, проводячи паралелі із сьогоденням, розповіла про студентів та гімназистів, які у далекому 1918 році, рішуче відстоюючи право українського народу жити у власній державі, вступили у нерівний бій із багатотисячним добре озброєним і вишколеним противником і протягом кількох днів стримували на підступах до Києва величезну більшовицьку армію.
       У масштабах всесвітньої історії ця битва зовсім невеличка. Вона не є зразком військового мистецтва. Однак це – символ нескореного духу нашої нації.

Подвиг українських юнаків під Крутами, що своєю кров'ю окропили святу землю в боротьбі за волю України, навічно залишиться в історії як символ національної честі. 




Немає коментарів:

Дописати коментар