суботу, 21 січня 2017 р.

У ЄДНОСТІ - СИЛА!

   Нині Україні, як ніколи, у протидії з російською агресією необхідна єдність. Протягом останніх років десятки тисяч воїнів, сотні тисяч волонтерів, мільйони і мільйони громадян піднялися на захист єдності й територіальної цілісності України. Ще ніколи День соборності не був таким великим, вистражданим і заслуженим святом, як сьогодні. 
 День соборності України було встановлено згідно з указом Президента України № 42/99 від 21 січня 1999 року, на честь дня проголошення в 1919 році Акту возз'єднання Української народної республіки (УНР) і Західно-Української народної республіки (ЗУНР) в єдину українську державу.
     У січні 1918 року була створена Українська Народна Республіка (УНР), а на територіях, що входили до складу Австро-Угорської імперії, була утворена Західноукраїнська Народна Республіка (ЗУНР). У грудні 1918 року лідери двох держав у Фастові підписали передоб'єднувальний договір. 
    22 січня 1919 року цей договір, що увійшов в історію як Акт «Злуки» (Велика Злука). Акт об'єднання українських земель був обнародуваний у Києві на Софійській площі. Через кілька місяців після проголошення Возз'єднання більшовики зайняли Київ, Східну Галичину окупували поляки, а Закарпаття - Чехословаччина. І хоча Акт Злуки 1919 року виявився декларативним, ідея соборності продовжувала жити.
     І 22 січня 1990 року мільйони українців вишикувалися у живий ланцюг від Києва до Львова, відзначаючи День соборності. 30 грудня 2011 року указом Президента України № 1209/2011 День соборності на офіційному рівні було скасовано, а замість нього встановлений День соборності та свободи України. 
    У Скадовській центральній бібліотеці для дітей  розгорнуто виставку, присвячену 98-ї річниці проголошення Акту злуки українських земель. Представлені в експозиції матеріали розповідають про шляхи західної і східної спільноти до єдності через утворення власної державності, опір зовнішнім агресіям, подолання розрухи, участь у загальноєвропейських процесах післявоєнного розвитку. 
    Запрошуємо всіх відвідати бібліотеку,  ознайомитися з матеріалами виставки й прослідкувати історичні шляхи об’єднання українських земель.

Немає коментарів:

Дописати коментар