четвер, 14 серпня 2014 р.

Серпень - вінець літа


Серпень – завершення літа, найбагатший на дари природи місяць. Назва говорить сама за себе: походить вона від слова «серп» – головного знаряддя праці хлібороба. Не випадково кажуть: «один серпневий день рік годує» або «серпень втоми не знає – все збирає, припасає». Назва  місяця походить від слова серпанок – легкої пелени, що спускається з неба й огортає землю.

А ще  серпень іменували «спасівцем», бо  припадає на цей місяць три Спаси.

14 серпня – свято Маковія або медово-маковий Спас . В цей день у церквах святять воду, мед, квіти і мак - традиція ця пов’язана зі стародавньою настановою – перший урожай приносити Богові і лише після цього споживати самим.

 Цього дня у храмах також освячують букети з трав та квітів – «маковійчики».


До нього кладуть і чорнобривці, і жоржини, і айстри, і гвоздики, і барвінок, а також різні трави (які в народі називають зіллям, зіллячком): васильки, м'яту, чебрець, любисток, петрові батоги, полин, деревій.   Здавна вважається: якщо не освятити квіти на Маковія, то не буде квітнути господарство. Серед квітів у букеті обов’язково присутні великі достиглі голівки маку. 

                      Прийшов до нас Спас хай обдарує кожного із Вас!.. 
Вітаємо  щиро всіх вас з цим знаменним святом і нехай в вашому житті панує мир, спокій і добро! Нехай горе і нещастя обходять стороною ваш дім! Щастя, успіху вам і вашим родинам!


Немає коментарів:

Дописати коментар