суботу, 10 грудня 2016 р.

ЗНАТИ СВОЇ ПРАВА - НАПОЛОВИНУ ВОЛОДІТИ НИМИ



     Не зважаючи на те, що ми живемо в інформаційну епоху, далеко не всі люди знають свої права.  І якщо про громадянські обов'язки ми чуємо частіше, то наші права іноді просто замовчуються. Діти ж є найменш обізнаними громадянами,  адже вони про свої права чують найменше. Вільний від занять час школярі  проводять перед екранами телевізорів та комп'ютерів. Але, на жаль, серед телевізійних програм нині мало  пізнавальних передач, створених для дитячої аудиторії, продукти ж  кіноіндустрії  нині  пропагують переважно зло, насилля, жорстокість. Майже відсутня дитяча періодика на правову тематику. Хоча в тій же Великобританії, Швеції, Німеччині (чиї мови ми так залюбки вивчаємо) інформація правового характеру у формі ігор, мальованих посібників, теле-  відеопрограм подається малюкам уже  з чотирирічного віку.
               Правове виховання дитини не можна відкладати на потім, ним треба займатися вже сьогодні, бо ми виховуємо  майбутніх громадян нашої країни, які будуть творити  її історію. Окрім того, діти – майбутні батьки, які виховуватимуть своїх дітей і прививатимуть їм правову культуру.
Правова культура суспільства відображає рівень розвитку правосвідомості кожної особистості і вміщує в собі не тільки знання про закон і правопорядок, але й безпосередні дії людини: прояв законослухняності, поваги до права, закону в різних, навіть виняткових життєвих ситуаціях, передбачає уміння і готовність особистості вирішувати свої життєві проблеми, жити з людьми і серед людей, орієнтуючись на норми права та  не виходячи за його межі.
Напередодні Міжнародного дня прав людини працівники Скадовської центральної районної бібліотеки для дітей провели інформаційну годину для старшокласників «Наші права і обов’язки». Учасниками активного обговорення прав і свобод громадян  стали  учні дев'ятих–десятих класів Скадовської загальноосвітньої школи №2.
Діти дізналися, що День прав людини – це міжнародне свято, яке було закріплене Загальною декларацією прав людини, прийнятою ООН 10 грудня 1948 року. Загальна декларація розповідає про політичні, економічні, соціальні та культурні права. Учні дізналися про те, що вони мають права від народження та про важливість цих прав і свобод для комфортного життя у суспільстві.
    Бібліотекар читальної зали Свашенко Валентина Володимирівна розповіла старшокласникам, що  реалізовувати свої права треба, не порушуючи при цьому прав і інтересів інших. Досягти такого балансу можливо не тільки завдяки високій правовій свідомості, грамотності чи через страх перед відповідальністю, а перш за все тоді, коли у своїх діях керуєшся совістю, порядністю, людяністю, добрими намірами, чесністю, повагою до оточуючих.
Дуже часто підлітки не знають, як захистити свої права, що для цього слід зробити, з ким порадитися, до кого звернутися по допомогу. Тому на захід працівники бібліотеки запросили правника, депутата Скадовської  міської ради, голову комісії з питань законності та захисту  прав і свобод громадян, члена правління громадської організації «Скадовщина – мій рідний край» О.І. Бутенко. Ольга Іванівна зупинилася на практичній стороні питання: юрист розповіла, хто є гарантом дотримання прав і свобод громадян в Україні, як і де громадяни можуть свої права захистити. Юрист розповіла, що  статтею 57 Конституції України гарантована можливість кожній людині знати свої права та обов’язки і захищати їх. Гарантії якраз і є тією ланкою, яка дає змогу здійснити необхідний у правовому статусі громадян перехід від передбаченої в Конституції та законах можливості до реальної дійсності.
У результаті спілкування учні прийшли до висновку, що знання прав забезпечує рівність громадян, закріплює повагу до прав і свобод людини,    формує відчуття людської гідності.   Знати свої права  - уже наполовину володіти ними.
   .


Немає коментарів:

Дописати коментар