середу, 5 жовтня 2016 р.

ВИКЛИКИ ПАМ'ЯТІ. БАБИН ЯР

                                                                      О краю мій, моїх ясних привітів
                                                               Не дістав від мене жодний ворог.
                                                                                                  Олена Теліга
         
     29 вересня минає 75 років від трагічної дати початку розстрілів євреїв в урочищі Бабин Яр – злочину, що став символом Голокосту на теренах України. Тема трагедії Бабиного Яру сьогодні дуже актуальна, оскільки вона тісно пов’язана з питаннями патріотизму, самопожертви в ім’я високої ідеї, єдності нації, її політичної свідомості. Історія Голокосту, Бабиного Яру в минулому сторіччі, зокрема, в часи Другої світової війни, страшна і повчальна. Нинішні покоління мають знати всю правду про одну з найбільших трагедій людства. Десятки тисяч жертв — це реальна ціна за людську безвідповідальність і маніакальне бажання панувати над світом. І усвідомлювати це важливо не тільки дорослим громадянам країни, а й підростаючому поколінню українців.

      Традиційно в останні дні вересня ми запрошуємо до себе скадовських підлітків, щоб познайомити з однією з найтрагічніших сторінок в історії нашої Батьківщини — вересневими подіями 1941 року у Бабинім Яру. Цього року учням Скадовського навчально-виховного комплексу "Академічна гімназія" була запропонована тема «Місце злочину — Бабин Яр». Захід проведено у тісній співпраці з працівниками районної бібліотеки для дорослих.
         
 В ході години пам’яті  діти дізнались, що під час німецької окупації Києва у 1941—1943 роках Бабин Яр став місцем масових розстрілів німецькими окупантами за етнічною ознакою — євреїв та циган, мирного населення і військовополонених, а також підпільників, заручників, “саботажників” і порушників комендантської години та усіх тих, хто чимось не догодив владі “вищої раси”, яка будувала свій “арійський мир”.  
      Ведучі зачитали сповнені болю від пережитого спогади людей, яким тоді вдалося вижити завдяки допомозі та підтримці співвітчизників. Хвилюючі кадри фото- та відеохроніки наочно продемонстрували весь трагізм тих подій.
   
Провідний бібліограф бібліотеки для дорослих Галина Сергіївна Гребень презентувала юним читачам добірку книг про трагедію Бабиного Яру, розповіла про кінематографічні роботи з  даної тематики українських та зарубіжних митців. Великий інтерес дітей викликав перегляд одного із розділів виставки інфографіки  Українського інституту національної пам’яті, яку розміщено у фойє районного будинку культури, -  «Голокост та «остаточне розв’язання єврейського питання».

    «75 річниця трагедії Бабиного Яру завжди була й залишається приводом не тільки згадати про жертв війни та Голокосту, але й вшанувати героїв опору нацизму, що стали взірцем взаємоповаги між народами, прикладом духовного подвигу заради порятунку життя людей. Пам'ять про неї увіковічнено архітектурними пам'ятниками, художніми та музичними творами, кінострічками, а головне — ця пам'ять має завжди жити в наших серцях,» - зазначила наостанок завідувач бібліотеки для дітей Тамара Володимирівна Чигринова.
          
      Так має бути, щоб не повторювались більше такі страшні сторінки в історії багатостраждального українського народу. 



Немає коментарів:

Дописати коментар