вівторок, 4 жовтня 2016 р.

ФРАНКІВСЬКІ ЧИТАННЯ У БІБЛІОТЕЦІ

  Видатного українського письменника, публіциста, перекладача, ученого і громадського діяча Івана Яковича Франка по праву можна назвати не тільки класиком української літератури для дорослих, а й класиком української дитячої літератури. 
           У літературній спадщині Івана Франка помітне місце посідають казки для дітей. Книги письменника «Коли ще звірі говорили» та «Лис Микита» стали для багатьох поколінь дітей першою духовною поживою.
         Протягом багатьох років І.Франко був активним співробітником українського дитячого журналу «Дзвіночок», в якому опублікував цілу низку казок, створених на основі відомих світових сюжетів. Письменник ввів нові мотиви в стару основу, щоб скерувати увагу малих читачів від казкових подій до життя, пробудити інтерес до реальних життєвих ситуацій, їхнього осмислення і розуміння.
 За словами Михайла Коцюбинського, Франко «наче спочиває на дітях од моря сліз і горя, співцем якого він зробився».  Сам Іван Якович писав: «Життя мені мало всміхалось, а діти були тим весняним сонячним промінням, яке зігрівало моє серце». 

 Із-під пера відомого письменника вийшла також  ціла низка оповідань про дітей і для дітей. Більшість із них  була широко представлена на книжковій виставці, яку бібліотекарі книгозбірні розгорнули в читальній залі закладу. Серед них – оповідання «Грицева шкільна
наука» - перлина творчості письменника. Саме цей твір обрала для читання відвідувачам книгозбірні - учням 6-Б класу Скадовської загальноосвітньої школи №3 -  бібліотекар Свашенко Валентина Володимирівна. Діти уважно слухали оповідання у виконанні бібліотекаря, сміялися над простодушністю  сільського хлопчика Гриця, який через безглузді педагогічні методи втратив інтерес до навчання, перетворився на переляканого, забитого «тумана вісімнадцятого» і виніс із усієї шкільної науки лише безглузде «а баба галамага».   Бібліотекар також розповіла про багатовимірність творчості Івана Франка як письменника, перекладача, літературного критика, літературознавця, журналіста, фольклориста, етнографа, філософа, історика й теоретика літератури. Детально зупинилася Валентина Володимирівна на творах видатного українського письменника для дітей, проаналізувала їх разом із учнями. 

Спілкування бібліотекаря з учнями вийшло невимушеним,  емоційним і щирим. Діти покинули стіни книгозбірні у  піднесеному настрої і з підібраною художньою літературою для читання. 





Немає коментарів:

Дописати коментар