середу, 27 квітня 2016 р.

НЕЗАГОЙНА РАНА ЗЕМЛІ

Сьогодні, 26 квітня, виповнюється 30 років найважчої в історії світової атомної енергетики катастрофи – аварії на Чорнобильській АЕС.
Коли розвиток ядерної енергетики у світі набув високих темпів, вважалось, що ймовірність аварій на атомних електростанціях складає 1:100000. І цей один випадок стався в Україні. Радіоактивний викид внаслідок аварії на ЧАЕС порівнюють з трьома сотнями Хіросім. 
І це сталося через те, що дуже складними ядерними об'єктами управляли, виходячи з політичних, партійних принципів. Із вікон обкомів і міськкомів було «видно», коли можна зупиняти реактор, а коли ні, коли треба проводити експеримент, а коли не треба, коли потрібно достроково, до якоїсь дати запустити атомний енергоблок. І оця нескінченна бездумність у прийнятті рішень адміністративно-командною системою насамперед і призвела до таких важких наслідків. Рішення про здійснення експерименту на ЧАЕС приймалося не фахівцями атомної енергетики, а людьми за згаданими вище «вікнами». Результат — катастрофа.
Тепер слово «Чорнобиль»,  яке до аварії було назвою невеличкого українського села на Поліссі — зі свіжим повітрям і фруктовими садами — асоціюється в нашій свідомості з чорним кольором, що тягнеться трагічним шлейфом з минулого сторіччя до сьогодення. А сучасне  місто Прип'ять — з дитячими садками, школами, бібліотеками, магазинами, лікарнями — перетворилось   на місто-привид, яке знаходиться в епіцентрі 30-кілометрової «зони відчуження».
Минуло 30 років, а чорний день Чорнобильської трагедії продовжує хвилювати людей: i тих, кого вiн зачепив своїм недобрим крилом, i тих, хто пiзнiше народився далеко вiд покривдженої землi. Цей день не минув безслiдно, вiн розплодив по свiту багато горя; вiн буде завжди об'єднувати всiх одним спогадом, однiєю печаллю. 

До трагічної дати у Скадовській центральній бібліотеці для дітей було розгорнуто книжково-ілюстративну виставку «Чорнобиль — рана Землі». Юним читачам представлено науково-популярну літературу та періодичні видання з фондів бібліотеки, що всебічно відображають події того часу та проблеми, які треба вирішувати нині. 
Відвідувачам бібліотеки розповіли про хронологію катастрофи, причини і наслідки аварії, показали карту забруднення території України радіоактивними речовинами.  
Діти переглянули коментарі, спогади, роздуми про найбільшу техногенну катастрофу сучасності. Автори публікацій – учені, журналісти, фоторепортери, письменники, учасники ліквідації. 
Поряд на виставці – художні твори письменників, трагедія на українській землі вразила яких в саме серце: Євгена Гуцала «Зозуля», «Чорнобильська дівчина Калина», Зої Гудченко «Невигадана Історія», Ліни Костенко «Кощій Безсмертний зону стереже…»
Уважно переглянувши матеріали виставки, можна прийти до висновку, що питання безпеки експлуатації ядерних установок і об'єктів поводження з радіоактивними відходами — це насамперед зважена, грамотна й добре продумана кадрова політика, яка дає можливість безпечно експлуатувати ядерні установки і запобігти можливості повторення катастроф, подібних Чорнобильській.

Сьогодні також працівники нашої бібліотеки долучилися до екологічної акції, приуроченої до трагічної дати: дорослі та учні міських шкіл взяли участь у висаджуванні на вулицях міста 30 дерев дуба, придбаних для цього районним осередком громадської організації «Всеукраїнська екологічна ліга». Таким чином учасники акції вшанували пам'ять загиблих ліквідаторів аварії на ЧАЕС.
Хочеться, щоб нинішня молодь і майбутні покоління дізнавались про все це тільки зі спогадів, художньої літератури та інших джерел інформації. І нехай атом буде тільки мирним.


Немає коментарів:

Дописати коментар