пʼятницю, 11 березня 2016 р.

ЗАЧАРОВАНІ ЛІНОЮ

                                                                                                     «…сьогодні Україна - Ліна»
                                                                                                                                  Петро Скунць
Не треба бути розумником із дипломом філолога в кишені, щоб зрозуміти, що творчість Ліни Костенко геніальна.  Не  літературно-критичною термінологією потрібно осягати її твори, а власними переживаннями,  думками та  емоціями.  Її творчість – це а ксіома життя, це просто те, що не потребує обговорень і доказів. Активна учасниця шістдесятництва, вона завжди виважувала своє високе й відповідальне покликання митця на терезах сумління і не розмінювала ніколи чистоту своїх переконань. Відновлюючи ідеї митців «Розстріляного Відродження», письменниця наснажує читачів любов’ю до України, до історії нашої  культури.
На вшанування творчої спадщини поетеси,  зокрема творів патріотичного спрямування, 10 березня працівниками  Скадовської центральної бібліотеки для дітей було проведено районний етап  ІІ обласного фестивалю виконавської майстерності «Поетичний камертон Ліни Костенко: патріотичні лейтмотиви». У ньому взяли участь 37 учнів віком від 12 років з 14 шкіл району. Учасники фестивалю змагалися в чотирьох категоріях: читці-декламатори, вокалісти, автори віршів, художники — автори ілюстрацій до творів Ліни Костенко.
Присутні  отримали неабияке задоволення від  виступів усіх учасників, які були   безпосередніми і по-справжньому щирими у своєму прагненні отримати перемогу.   Ідеєю, що об’єднала виступи конкурсантів усіх номінацій, стала думка, що творчість поетеси – то мужність і зрілість сучасної української поезії,  безкомпромісність і небуденний талант у поєднанні з почуттям відповідальності перед минулим, сучасним і майбутнім.
Компетентному журі  нелегко було визначитись із переможцями.  Поки  його члени радились і  напружено працювали,  бібліотекарі дитячої книгозбірні презентували учасникам заходу виставку книжок Ліни Костенко, назвою якої став рядок з її ж вірша «Усе моє, все зветься--Україна ». Справжньою її  перлиною стала збірка віршів  Ліни Василівни  
«Неповторність»  з автографом самої поетеси, яка в далекому 1984 році відпочивала  в нашому місті зі своєю донькою Оксаною і відвідала центральну бібліотеку для дорослих, залишивши на добру згадку про зустріч свою книгу. 
У фінальній частині фестивалю спеціальними дипломами   було нагороджено його переможців.  У категорії  «читці-декламатори» першою стала Єлизавета Дудченко, учениця Улянівської загальноосвітньої школи, яка виступила з музично-поетичною композицією за творами Ліни Костенко  і здивувала присутніх на конкурсі вмінням перевтілюватися, пропускати через себе думки та переживання самої поетеси.  
Серед вокалістів кращою виявилася учениця Скадовської загальноосвітньої школи №2 Анастасія Береснева, яка була дуже щирою у виконанні пісні на вірш Ліни Костенко «Очима ти сказав мені: люблю…».  ЇЇ виступ викликав теплі оплески слухачів. 
Найкраще враження від поезії Ліни Костенко вдалося передати у своєму вірші «Балада про солдата» учениці Улянівської ЗОШ Юлії Присяжнюк, вона стала переможницею у категорії «автори віршів». Із 13 художніх робіт за творчістю визначної української поетеси найкращою журі визнало малюнок  під назвою  «Світлий сонет» учениці Скадовської ЗОШ №2 Олени Варельджи.
22 березня переможці районного етапу  ІІ обласного фестивалю виконавської майстерності «Поетичний камертон Ліни Костенко: патріотичні лейтмотиви» представлятимуть Скадовщину  в Херсоні, на фінальному етапі конкурсу.
Захід  пройшов  на душевній,  хвилюючій  ноті.  «Ми пишаємося тим, що живемо в одному столітті з великою поетесою, безкомпромісною і відвертою, справжньою патріоткою України»,- зазначила переможниця фестивалю в номінації «читці-декламатори» Єлизавета Дудченко.                  
       Вірші Ліни Костенко – це  поетичний скарб України, чисте джерело пізнання краси та історичної самобутності рідного краю. Вони захоплюють,  примушують зупинитися, замислитися і завжди  знаходять відгук у серці й назавжди залишаються в душі.

Немає коментарів:

Дописати коментар