понеділок, 7 липня 2014 р.

Найдавніше і наймістичніше свято

 Івана Купала (Різдво чесного славного Пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна) - одне з найпоетичніших свят українського обрядового календаря. 7 липня церква відзначає Різдво Івана Хрестителя. Ще в дохристиянську пору слов'яни відзначали свято Купайла, тобто Сонця. Шляхом злиття християнських та язичницьких традицій і утворилося свято Івана Купала.    Цей день відзначається багатьма традиціями та обрядами, серед яких і пошук квітки папороті у Купальську Ніч, і пускання дівчатами їх віночків річкою, і перестрибування через купальське багаття.
Існує повір'я про цвіт папороті, котрий нібито з'являється в купальську ніч. За легендою, папороть цвіте лише одну коротку мить найкоротшої у році ночі під Івана Купала. Здобути цю квітку досить важко, оскільки її береже від людей нечиста сила. Страхітливі народні перекази про її витівки використав у своєму оповіданні «Вечір напередодні Івана Купала» видатний український та російський письменник Микола Гоголь.  І  повір'я, що зібрані в ніч на Івана Купала чи вранці з «іванівською» росою лікарські рослини мають особливу, надзвичайну силу. За народними легендами цілющі трави сіють русалки — потоплені дівчата, мавки — душі маленьких нехрещених дітей та інші духи природи. Вони ж доглядають за зіллям і знають, як і коли його вживати.

А Купальське вогнище, згідно з переказами, мало  велику міфічну силу. Через купальське вогнище стрибають всі, проходячи таким чином своєрідний ритуал очищення.  Дівчата плетуть вінки з лісових і польових квітів. Увечері, на заході сонця, загадавши бажання, вінок опускають в озеро чи річку. Якщо вінок поплив далеко - бажання збудеться, якщо ж вінок через нетривалий час пристав до берега недалеко від місця, де його опустили в воду - бажання не збудеться.
У різних народах  світу існують схожі звичаї (німці, чехи, австрійців, сербів, болгар, поляків, англійців, білорусів та росіян. Найбільшого розмаху свято набуло у Іспанії де проводиться велечезний фестиваль "Вогнища Сан Хуана" та в Бразилії, де проводиться святкування "Феста Юніна".
Хочеться привітати усіх читачів нашої бібліотеки, гостей блогу і, загалом, усіх українців зі святом Івана Купала. Працівники нашої бібліотеки бажають вам здоров`я, успіхів у всіх починаннях  та впевненості у своїх силах. Нехай купальське вогнище очистить вас від усіх хвороб та негараздів. А легендарний цвіт папороті дає віру у надзвичайне та дивовижне!

Немає коментарів:

Дописати коментар