четвер, 9 квітня 2015 р.

Срібні дзвони Великодня


Весна – гарна пора року і разом з тим багата своїми святами, обрядами, звичаями. І одне з таких найбільших християнських свят – день Воскресіння Христа – Великдень.
Витоки цього свята сягають глибини не віків, а тисячоліть. І хоч походження свята стерлося в людській пам’яті, його календарно-обрядові особливості дозволяють осягнути витоки виникнення та етапи розвитку в часі.
Чому Пасха по-різному святкується щороку? Чому ми освячуємо паски, писанки і запалюємо свічки на Великдень?..Ці традиції давно увійшли в наш побут, а от коли і чому саме так повелося, можна дізнатися у нашій бібліотеці. На виставках «Пасхальна веселка» експонуються книги і матеріали, які знайомлять з історією і традиціями свята.

Дуже важлива символіка свята. Традиційно її символами стає те, що так чи інакше означає оновлення життя – це Великодні струмки, Світло – це Великодній вогонь і саме Життя (паски, яйця та кролики). Крашанки – найпоширеніший святковий символ, який знаменує перемогу життя над смертю.
Вже понад століття живе така традиція: дарувати один одному на свято великодні яйця, відправляти близьким і рідним красиві пасхальні листівки.
Тож пропонуємо самостійно виготовити великодні сувеніри:

Немає коментарів:

Дописати коментар