четвер, 20 жовтня 2016 р.

ХУДОЖНИК З ДУШЕЮ ПОЕТА

     
       Чарівна осіння пора завжди надихала поетів і художників на створення справжніх шедеврів. А для  поціновувачів мистецтва і пересічних людей знайомство з ними – це  свято душі.
     19 жовтня у затишній читальній залі нашої бібліотеки відбулась творча зустріч керівника Зразкової дитячої художньої студії «Палітра», відомого на теренах Скадовщини художника і справжнього патріота свого краю та своєї справи Миколи Степановича Бута з учнями  6А та 7Г класів міської загальноосвітньої школи №3.





           Цю людину знають і поважають у нашому місті і дорослі, і малі його мешканці. Вже понад 25 років усі сили своєї душі він віддає наставництву юних студійців, вчить їх іти за покликанням серця і привносити у навколишній світ частинку власного світобачення. Виставка творів студії «Палітра» - це завжди свято. А картини самого художника прикрашають стіни міських бібліотек,  Районного історико-краєзнавчого музею, Будинку культури ім. Т. Г. Шевченка, багатьох закладів  відпочинку у місті.
     Простий, зрозумілий і професійний – такими словами можна охарактеризувати нашого гостя. Ведуча розповіла дітям про життєвий шлях митця, його творчі здобутки, участь вихованців Миколи Степановича у конкурсах та виставках як районного, так і обласного рівнів. Сам художник звернувся до дітей зі щирим побажанням берегти і розвивати свої творчі   здібності, адже світ мистецтва – це невичерпне джерело розвитку кращих рис особистості.
                   
          З особливою теплотою і гордістю митець розповідав про своїх вихованців. За весь період роботи студії «Палітра» її випускниками стали понад 500 учнів. Багато з них обрали образотворче мистецтво своєю професією і нині працюють художниками, архітекторами, дизайнерами та вчителями не тільки в Україні, а й за її межами. Діти з інтересом слухали розповідь людини, яка захоплена улюбленою справою, має значні здобутки і цікаві плани на майбутнє.

     Микола Степанович – людина з дещо романтичним поглядом на життя і філософським, проте зрозумілим для інших мисленням. Саме тому спілкування з ним стало для учнів по-справжньому цікавим і корисним.  Розмова продовжилася біля  виставки робіт художника та творів його вихованців, яку було розгорнуто у читальній залі. Виконані в жанрах натюрморт, портрет та тематична картина, твори дарують нам розуміння, що мистецтво є вічним. А починається воно з наївних дитячих малюнків.

     Діти ставили гостю багато запитань, брали у нього автограф, показували йому свої малюнки. А наостанок працівники дитячої книгозбірні із вдячністю подарували йому осінні квіти та необхідне для юних художників студії «Палітра» приладдя.


    Спільне фото усіх учасників зустрічі стане приємним спогадом про змістовне спілкування.  

понеділок, 10 жовтня 2016 р.

Екскурсія до бібліотеки. Ласкаво просимо у казковий світ!

   
 
У нас зявились нові читачі – допитливі і активні!  Це  вихованці старшої групи дитячих ясел-садка "Теремок", які  вперше завітали до Скадовської  центральної бібліотеки для дітей. І ми цьому дуже раді, адже маємо що запропонувати малечі – багато цікавих і барвистих книжок, а також популярних періодичних видань.  Не обійшлося сьогодні й без казкової магії: зустріла малят елегантна Бібліотечна  Принцеса (Марія Сергіївна Боднарюк, бібліотекар абонемента обслуговування дошкільників та учнів 1-4 класів).

       Вона тепло привітала дітлахів і розповіла їм про це справді чарівне місце, куди вони потрапили.  «Бібліотека відкриє для вас ще незнайомий, але такий цікавий і дивовижний світ, познайомить з прекрасними людьми, відповість на безліч ваших запитань»,- зазначила  Марія Сергіївна і  запропонувала малечі відкрити таємниці бібліотеки за допомогою барвистої Квітки бажання. Діти залюбки взялися до роботи.
       Але виявилось, що зла чаклунка викрала пелюстки  незвичайної квітки. І щоб знайти їх, потрібно пройти по всіх відділах бібліотеки.
  Почали подорож із затишної та комфортної читальної зали. Завідувач  бібліотеки Тамара Володимирівна Чигринова радо зустріла малюків і розповіла  їм   про книжкові виставки, розгорнуті в залі,  періодичні видання для дітей та цікаві зустрічі і заходи, які тут проходять.  Також   бібліотекар показала дітлахам  незвичайні  видання -  найбільше та найменше  за розміром та кількістю сторінок, найновіші та найстаріші книги для дітей, декілька яскравих панорамних книг тощо. Діти стали активними учасниками діалогу і в якості  винагороди отримали одну з пелюсток чарівної квітки.

     
Наступна зупинка була у Центрі вільного доступу до мережі Інтернет.  Більш за все малятам сподобалось те, що за допомогою Інтернету  можна миттєво  віртуально перенестися  туди, куди немає можливості потрапити  в дійсності. Дошкільнята випробували можливості електронних машин і здійснили захоплюючу заочну подорож до столиці Франції, побачили Діснейленд та його чарівних мешканців.

    
Далі ми познайомились з абонементом 5-9 класів. Господиня цього залу Людмила Григорівна Мендришора привітала діток і розповіла  про свій відділ та про послуги, які тут надаються. 
    
              І остання зупинка – це найчарівніший відділ, який і допомагає дітям дошкільного віку потрапляти у казкові світи. Відділ обслуговування дошкільників  та учнів 1-4 класів зустрів дітей яскравими обкладинками книжок та улюблених журналів, виставками книжок та дитячих малюнків,  розвивальними настільними іграми та чисельними іграшками.
Разом малюкам вдалося зібрали всі пелюстки, і Квітка бажань розквітла на очах захоплених маленьких читачів. Роздивившись її, вони помітили, що на пелюстках - правила поведінки в бібліотеці, які стануть дітям у нагоді в майбутньому.  


   Наприкінці зустрічі читальна зала бібліотеки перетворилася на імпровізований кінозал: дітлахи переглядали мультиплікаційний фільм про бібліотеку, а потім жваво його обговорювали.  Кожен  із наших  нових читачів  отримав  по книжечці, а отже наші зустрічі відтепер  стануть традиційними.


     Ласкаво просимо, двері дитячої бібліотеки завжди відкриті для нових читачів! 






середу, 5 жовтня 2016 р.

ВИКЛИКИ ПАМ'ЯТІ. БАБИН ЯР

                                                                      О краю мій, моїх ясних привітів
                                                               Не дістав від мене жодний ворог.
                                                                                                  Олена Теліга
         
     29 вересня минає 75 років від трагічної дати початку розстрілів євреїв в урочищі Бабин Яр – злочину, що став символом Голокосту на теренах України. Тема трагедії Бабиного Яру сьогодні дуже актуальна, оскільки вона тісно пов’язана з питаннями патріотизму, самопожертви в ім’я високої ідеї, єдності нації, її політичної свідомості. Історія Голокосту, Бабиного Яру в минулому сторіччі, зокрема, в часи Другої світової війни, страшна і повчальна. Нинішні покоління мають знати всю правду про одну з найбільших трагедій людства. Десятки тисяч жертв — це реальна ціна за людську безвідповідальність і маніакальне бажання панувати над світом. І усвідомлювати це важливо не тільки дорослим громадянам країни, а й підростаючому поколінню українців.

      Традиційно в останні дні вересня ми запрошуємо до себе скадовських підлітків, щоб познайомити з однією з найтрагічніших сторінок в історії нашої Батьківщини — вересневими подіями 1941 року у Бабинім Яру. Цього року учням Скадовського навчально-виховного комплексу "Академічна гімназія" була запропонована тема «Місце злочину — Бабин Яр». Захід проведено у тісній співпраці з працівниками районної бібліотеки для дорослих.
         
 В ході години пам’яті  діти дізнались, що під час німецької окупації Києва у 1941—1943 роках Бабин Яр став місцем масових розстрілів німецькими окупантами за етнічною ознакою — євреїв та циган, мирного населення і військовополонених, а також підпільників, заручників, “саботажників” і порушників комендантської години та усіх тих, хто чимось не догодив владі “вищої раси”, яка будувала свій “арійський мир”.  
      Ведучі зачитали сповнені болю від пережитого спогади людей, яким тоді вдалося вижити завдяки допомозі та підтримці співвітчизників. Хвилюючі кадри фото- та відеохроніки наочно продемонстрували весь трагізм тих подій.
   
Провідний бібліограф бібліотеки для дорослих Галина Сергіївна Гребень презентувала юним читачам добірку книг про трагедію Бабиного Яру, розповіла про кінематографічні роботи з  даної тематики українських та зарубіжних митців. Великий інтерес дітей викликав перегляд одного із розділів виставки інфографіки  Українського інституту національної пам’яті, яку розміщено у фойє районного будинку культури, -  «Голокост та «остаточне розв’язання єврейського питання».

    «75 річниця трагедії Бабиного Яру завжди була й залишається приводом не тільки згадати про жертв війни та Голокосту, але й вшанувати героїв опору нацизму, що стали взірцем взаємоповаги між народами, прикладом духовного подвигу заради порятунку життя людей. Пам'ять про неї увіковічнено архітектурними пам'ятниками, художніми та музичними творами, кінострічками, а головне — ця пам'ять має завжди жити в наших серцях,» - зазначила наостанок завідувач бібліотеки для дітей Тамара Володимирівна Чигринова.
          
      Так має бути, щоб не повторювались більше такі страшні сторінки в історії багатостраждального українського народу. 



вівторок, 4 жовтня 2016 р.

ФРАНКІВСЬКІ ЧИТАННЯ У БІБЛІОТЕЦІ

  Видатного українського письменника, публіциста, перекладача, ученого і громадського діяча Івана Яковича Франка по праву можна назвати не тільки класиком української літератури для дорослих, а й класиком української дитячої літератури. 
           У літературній спадщині Івана Франка помітне місце посідають казки для дітей. Книги письменника «Коли ще звірі говорили» та «Лис Микита» стали для багатьох поколінь дітей першою духовною поживою.
         Протягом багатьох років І.Франко був активним співробітником українського дитячого журналу «Дзвіночок», в якому опублікував цілу низку казок, створених на основі відомих світових сюжетів. Письменник ввів нові мотиви в стару основу, щоб скерувати увагу малих читачів від казкових подій до життя, пробудити інтерес до реальних життєвих ситуацій, їхнього осмислення і розуміння.
 За словами Михайла Коцюбинського, Франко «наче спочиває на дітях од моря сліз і горя, співцем якого він зробився».  Сам Іван Якович писав: «Життя мені мало всміхалось, а діти були тим весняним сонячним промінням, яке зігрівало моє серце». 

 Із-під пера відомого письменника вийшла також  ціла низка оповідань про дітей і для дітей. Більшість із них  була широко представлена на книжковій виставці, яку бібліотекарі книгозбірні розгорнули в читальній залі закладу. Серед них – оповідання «Грицева шкільна
наука» - перлина творчості письменника. Саме цей твір обрала для читання відвідувачам книгозбірні - учням 6-Б класу Скадовської загальноосвітньої школи №3 -  бібліотекар Свашенко Валентина Володимирівна. Діти уважно слухали оповідання у виконанні бібліотекаря, сміялися над простодушністю  сільського хлопчика Гриця, який через безглузді педагогічні методи втратив інтерес до навчання, перетворився на переляканого, забитого «тумана вісімнадцятого» і виніс із усієї шкільної науки лише безглузде «а баба галамага».   Бібліотекар також розповіла про багатовимірність творчості Івана Франка як письменника, перекладача, літературного критика, літературознавця, журналіста, фольклориста, етнографа, філософа, історика й теоретика літератури. Детально зупинилася Валентина Володимирівна на творах видатного українського письменника для дітей, проаналізувала їх разом із учнями. 

Спілкування бібліотекаря з учнями вийшло невимушеним,  емоційним і щирим. Діти покинули стіни книгозбірні у  піднесеному настрої і з підібраною художньою літературою для читання.