пʼятницю, 30 вересня 2016 р.

ЖИТТЄВИМ ШЛЯХОМ ІСТОРИКА Й БУДІВНИЧОГО НАЦІЇ


     
      29 вересня  у Центральній бібліотеці для дітей відбувся урок-досьє «Михайло Грушевський – «найбільший історик України та державотворець».
    Послухати про видатного українського державного та політичного діяча, Голову Центральної Ради Української Народної Республіки, історика і організатора української науки, від дня народження якого якраз у цей день минає 150 років, прийшли учні 9-10 класів міської ЗОШ №3.  
   Розповіла старшокласникам про непересічну постать Михайла Грушевського бібліотекар читальної зали Свашенко Валентина Володимирівна.
«Без перебільшення, - сказала вона, - можна вважати, що  Михайло Грушевський повернув українському народові історичну пам'ять:  він створив історичну схему України-Руси,  відпольщив та відросійщив історію свого народу, «вивів його з української колиски» і тим самим дав можливість російському народові шукати свій початок». 
Із Грушевського розпочалися українське державотворення та наука, за його пропозицією гербом УНР було затверджено тризуб, а з-під пера видатного українського діяча вийшло близько двох тисяч праць із історії, соціології, літератури, етнографії та фольклору. Праці видатного ученого не мають строку давності, вони  актуальні й у наш час.
    Слухачам  цікаво було дізнатися, що сьогодні спадщину Грушевського вивчають історіографи, літературознавці, політологи. І кожен, хто знайомиться з нею, відкриває для себе щось нове і навіть несподіване. Успіхи ж  історичних досліджень ученого, сила і глибина його публіцистичних творів значною мірою зумовлені нестримними пошуками нового. Михайло Сергійович невтомно працював, досліджуючи історичне минуле свого народу. Він був людиною фантастично працездатною, тож не шукав легких шляхів. Бездіяльність для нього — гріх, більший за помилку.
     Грушевський зізнавався, що на це його напоумила Біблія, яку вивчав під батьковим впливом…  Пройти поміж спокусами й оманами, не звернути на стежку второвану й вистелену добрими намірами — таким є шлях вченого, дослідника, шукача правди. Згадаймо Шевченкове «У всякого своя доля і свій шлях широкий» — шлях, на якому сили зла руйнують і загарбують. Цю думку Грушевський підтверджує словами  Григорія Сковороди про самопізнання: «Мусимо «пізнати себе» і, пізнавши раз, держатись твердо тої лінії, яку вказує нам се пізнання, та не збиватись «на простору путь і широкі ворота». Сказане століття тому, і нині звучить актуально! 
     Презентуючи виставку  творів ювіляра  та  книг про його непростий, але славний життєвий шлях,  Валентина Володимирівна зауважила: «Рекомендуємо всім поціновувачам наукової спадщини Грушевського  скористатися фондами  Центральної бібліотеки для дітей,  де зберігаються праці видатного українського вченого з історії, соціології,  етнографії та  культури, що він залишив для наступних поколінь, «які зможуть оцінити українську культуру як частину європейської».  «Долучіться до вивчення наукових досліджень «батька української історії»  і зверніть  увагу на те,  що ми вже усвідомили і чого ще не встигли засвоїти з порад і передбачень Великого Українця», - додала на завершення  зустрічі бібліотекар. 
    Діти були щиро вдячні працівникам книгозбірні за цікаву інформацію про видатного українця не тільки як про вченого і політика, а й як про непересічну людину.  Присутні також змогли переглянути учнівські презентації про життєвий шлях видатного історика та будівничого української нації.






четвер, 22 вересня 2016 р.

ПОДОРОЖ У КАЗКОВИЙ СВІТ ЛАНИ ЯСИНСЬКІ

     21 вересня працівники Центральної бібліотеки для дітей влаштували для учнів 4-В класу СНВК «Академічна гімназія»  зустріч із херсонською казкаркою Ланою Ясинські.
Економіст за освітою, вона деякий час працювала вихователем у дитячому садку. Там, надихнувшись спілкуванням із малюками, відкрила в собі письменницький талант. Вона подарувала дітям добрі, розумні й повчальні оповідання та казки: «Валізка Дружби», «Ромашкова фея та кіт», «Чого бояться дракони?», «Чарівна пір'їнка». 
     Лана зізналася, що спочатку  писала казки для своєї донечки Іринки, але вони виявилися цікавими й для інших дітей  та навіть для дорослих, котрі розгледіли у них життєву філософію та мудрість, втілену в алегоричних образах казкових персонажів.
Лана Ясинські презентувала маленьким гімназистам свою нову книжку «Ромашкова фея та кіт». Це казка для дітей молодшого шкільного віку, видана двома мовами – українською та російською.
     Автор зачитала уривок із книги – і діти поринули у дивовижний світ міфологічних істот: лісовиків, водяників, русалок та фей.  Зацікавивши маленьких слухачів, Лана Ясинські запропонувала їм дочитати казку самостійно і дізнатися, хто ж допоміг маленькій ромашковій феї повернутися до її домівки. 
    Потім гостя перетворилася на справжнісіньку акторку й розповіла дітям свою казку  «Валізка Дружби». Хлопчики й дівчатка не тільки захоплено слухали, а й намагалися продовжити самостійно сюжет твору, уявляли й описували  його  героїв. 
  Зустріч із автором добрих і повчальних казок була безпосередньою і теплою: діти активно задавали запитання письменниці, брали в неї автографи, фотографувалися.  








пʼятницю, 16 вересня 2016 р.

ВЧИМОСЯ УКЛАДАТИ ТУРИСТИЧНІ ПУТІВНИКИ

     15 вересня нинішнього року команда юних краєзнавців міської загальноосвітньої школи  №2, які працюють над інноваційним проектом для учнівської молоді  «Обласний профіквест «В долонях степу і Дніпра», взяла участь у дистанційному навчанні по укладанню туристичного путівника.
 Про основні принципи формування туристичного путівника розповіла профіквестівцям працівник Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки  Юлія Миколаївна Чернієнко. Вона повідала про способи подачі інформації в путівнику та  виклала вимоги до його оформлення. Серед останніх Юлія Миколаївна назвала інформаційну достовірність, зручність у використанні та наочність рекламного продукту.
  Уже в жовтні учні команди Скадовського району візьмуться безпосередньо  за створення проспекту путівника, прокладеного і дослідженого  ними туристичного маршруту через  селище Лазурне, озеро Устричне, Софіївське гирло, острів Джарилгач, косу Левкіна, мис Джарилгач, косу Глибоку, Скадовський морський торговельний порт та  місто Скадовськ з його курортною інфраструктурою.
Побажаємо юним краєзнавцям та їх кураторам творчих успіхів у новій і цікавій для них справі!

четвер, 15 вересня 2016 р.

Бібліотека – будинок, де живуть книжки

   
Сьогодні 24 вихованці старшої групи дитячих ясел-садка "Казка" уперше завітали до Скадовської  центральної бібліотеки для дітей. Для них Марія Сергіївна Боднарюк, бібліотекар абонемента обслуговування дошкільників та учнів 1-4 класів, підготувала і провела екскурсію по книгозбірні. 
  Почали подорож з читальної зали. Господиня цього залу Валентина Володимирівна Свашенко розповіла про свій відділ та почала знайомити з правилами поведінки у бібліотеці.



    Наступна зупинка була у відділі інтернет-послуг. Це найсучасніший відділ, де знаходяться комп’ютери. Тут відвідвувачі мають змогу безплатно користуватися мережею Інтернет. Більш за все, малятам сподобалось те, що за допомогою Інтернету  миттєво можна віртуально перенестися  туди, куди не має можливості потрапити  в дійсності. Дошкільнята випробували можливості електронних машин і здійснили подорож  Діснейлендом.

     
  Далі ми познайомились з абонемент
ом 5-9 класів. Бібліотекар цього залу  Людмила Григорівна Мендришора привітала діток і розповіла  про свій відділ. 


      І остання зупинка - найчарівніший відділ, який і допомагає дітям дошкільного віку потрапляти у казкові світи, відділ обслуговування дошкільників  та учнів 1-4 класів. Він сьогодні перетворився на маленький кінозал: дітлашня переглянула мультиплікаційний фільм "Каю. Бібліотекар".
Не обійшлося сьогодні й без казкової магії: злий чаклун викрав пелюстки  незвичайної квітки бажань. Діти, знайомлячись із книгозбірнею, знаходили пелюстки і, розвіявши чари, відновили квітку.          Роздивившись її, помітили, що на пелюстках - правила поведінки в бібліотеці. Діти ознайомились із ними, а також дізналися, що слово  "бібліотека" грецького походження. «Бібліо» перекладається як книга; «тека» - зберігання. Отож традиційне значення слова «бібліотека» -  приміщення, де зберігаються книги. А на дитячій мові бібліотека – будинок, де живуть книжки! 




  

понеділок, 12 вересня 2016 р.

У вихідний - до бібліотеки!

     18 вересня  на абонементі 1-4 класів Центральної бібліотеки  для дітей   зібралися у недільний день чимало дошкільників. 
Уже другий місяць поспіль у нашій бібліотеці тривають заняття театрального гуртка. Діти із задоволенням поспішають на зустріч з  Галиною Сергіївною Гребень,  яка викладає для малечі основи театрального мистецтва. Хлопчики й дівчатка роблять  різноманітні  вправи, грають героїв художніх дитячих творів, виконують без примусу домашні завдання.


    Уперше цієї неділі відбулось заняття  гуртка "Умілі ручки"  для найменших читачів. Діти із захопленням ліпили звіряток  за книгою Роні Орена "Секрети пластиліну".
Будь-яка ручна робота  сприяє розвитку сенсомоторики у дітей. Узгодженість в роботі очей і рук, вдосконалення координації рухів, гнучкості й точності у виконанні дій -  усе це важливо для підготовки руки до письма, до навчальної діяльності. А робота з пластиліном - це ще й творчий пошук, і можливість домагатися все  досконаліших результатів, і задоволення допитливості дитини.
Користь пластиліну для дрібної моторики полягає саме  в ліпленні, а не в його результаті. Важливо, щоб дитина розминала пластилін, відривала від нього шматочки, качала їх між долоньками.

 Займається з малечею розвитком дрібної моторики  бібліотекар абонемента 1-4 класів Марія Сергіївна Боднарюк.  
На минулому занятті діти ліпили  черепаху. Також малята  розгадували загадки, слухали пісні про цю тварину та згадували, у  яких творах вони читали про неї. Удалися  гарні черепашенята,  а головне -  зроблені власноруч!
Після майстер-класу малята взяли додому для читання  книжечки  й  попросилися  прийти до бібліотеки ще.  Тож, шановні батьки,  влаштуйте у недільний день своїм дітям творче свято, приведіть їх до нашої книгозбірні. Бібліотекарі поділяться з ними цікавою книгою, гарним настроєм та проведуть корисний для дошкільників майстер-клас!  





пʼятницю, 2 вересня 2016 р.

НА ПЕРШИЙ УРОК - ДО БІБЛІОТЕКИ


    Сьогодні вулиці нашого міста заполонив щебет школярів і різнобарв’я букетів осінніх квітів. Розпочався новий навчальний рік, який завжди означає відкриття нової, осяйної і часто нелегкої дороги до незвіданого.
Першого вересня Скадовська центральна бібліотека для дітей провела перший урок під назвою «З Україною в серці», що об’єднав понад 70 учнів  шостих класів СНВК «Академічна гімназія».
      Перед школярами постала досі  невідома їм Україна. Діти із захватом відкривали для себе нові факти про  досягнення українців, якими вони можуть пишатися перед усім світом, подорожували наймальовничішими куточками Батьківщини. Шестикласники дізналися багато нового про історію, природу та  культуру свого народу.
Гімназисти також  мали змогу ознайомитися із результатами краєзнавчих досліджень учасників бібліотечного проекту «В долонях степу і Дніпра», після чого  прийшли до висновку, що минуле рідного  краю і сьогодення  таять у собі ще багато невідомого та незвіданого.
 Бібліотекар Свашенко Валентина Володимирівна привітала школярів зі святом, побажала їм гарної пам’яті та успішного навчання, тому що тільки освічені люди здатні робити впевнені кроки у своє майбутнє, будувати по-справжньому міцну і незалежну Україну.
 «А у справі отримання знань про Україну, рідний край, їх історію, природу, звичаї і традиції народу наша книгозбірня — до ваших послуг. У нас ви не тільки знайдете відповіді на різноманітні запитання, але й цікаво і з користю проведете своє дозвілля, зможете стати учасниками яскравих подій — акцій, проектів, заходів, відвідати театральний клуб, виявити себе як творчу особистість»,  - додала бібліотекар.
У кінці уроку Валентина Володимирівна ознайомила шестикласників із яскравими науково-популярними та довідковими виданнями з фондів бібліотеки, представленими на книжковій виставці «З Україною в серці». Діти мали змогу ще раз упевнитись: книга – невичерпне джерело знань.





четвер, 1 вересня 2016 р.

ПОДОРОЖ ОСТРОВОМ ДЖАРИЛГАЧ

        У рамках обласного інноваційного проекту для учнівської молоді «Обласний профіквест «В долонях степу і Дніпра» команда Скадовського району продовжила подорож запланованим туристичним маршрутом.
   Юні краєзнавці разом із кураторами побували на західній частині острова Джарилгач, де у 1826 році на косі Левкіна  було збудовано дерев’яний маячний знак «Перший джарилгацький», який після другої світової війни  замінили  на залізний. Оновлений сигнальний знак отримав назву «Червоний». На жаль, у 2006 році його демонтували шукачі металу. Зараз на цьому місці чернець Марк заклав монастир Святої Марії.
            Подорожуючи островом, діти мали можливість ознайомитись із його унікальним рослинним світом. За різноманіттям рослин та кількістю рідкісних видів Джарилгач випереджає свого тисячолітнього супутника – Тендру. На острові зустрічається ковила дніпровська, меч-трава болотяна, зозулинець розмальований, золотобородник цикадовий, які занесені до Червоної книги. На віддалі учасникам команди пощастило побачити європейських ланей та  стадо оленів благородних. Ще у 1972 році 13 особин цих тварин були завезені на Джарилгач із острова Бірючий, що в Азовському морі. Із того часу популяція цих парнокопитних значно зросла.
               
Останньою зупинкою туристичного маршруту, що пролягав найбільшим у Європі безлюдним островом Джарилгач,  стала бухта Глибока. Найдавнішою згадкою, яка відома історикам про бухту,  є зображення гавані французьким картографом Андре Теве, датоване 1586 роком. На карті бухта Глибока зображена вельми жвавою пристанню:  на малюнку біля берега знаходяться чимало галер, парусників та човнів. Таким чином, можна стверджувати, що першими описали острів Джарилгач мореплавці середньовічної Франції.
          Команда краєзнавців Скадовського району побувала також біля пам’ятника морякам Служби спостереження та зв’язку головної бази Чорноморського флоту, які у роки другої світової війни несли вахту на острові. Джарилгацький плацдарм вистояв у нерівній боротьбі з фашистами рівно місяць. Героїчний подвиг  матросів є вражаючим, перед ним прихилять голови юні покоління скадовчан.
      Наступним місцем дослідження  команди краєзнавців стане вже  Скадовськ та його туристична інфраструктура.