четвер, 28 липня 2016 р.

ДО ВИТОКІВ ДУХОВНОСТІ

28 липня, у день пам’яті Святого рівноапостольного князя Володимира, у Скадовській районній  бібліотеці для дітей пройшла година духовності, присвячена  Хрещенню Київської Русі-України.

 Відзначають це свято з 2008 року. На державному рівні його встановили з нагоди 1020-річчя Хрещення Київської Русі-України, що відбулося у 988 році. Того року киян хрестив  сам князь Володимир Перший Святославович. Далі процедуру хрещення провели й в інших містах. Християнство стало масовою релігією на Русі, хоча далеко не всі одразу погодилися відмовитися від язичництва. Язичницькі традиції були настільки сильними, що християнству довелося буквально боротися за місце під сонцем.         
     Християнські традиції та звичаї є для сучасної України нормою і повноцінною частиною повсякденного життя. Те, що наші далекі пращури вважали наступом на свою ідентичність та намагалися захистити, зрештою трансформувалося в сучасну християнську традицію, близьку багатьом з нас. 
      У ХІ-ХІІ століттях на християнську тематику писали багато творів. Література загалом була переважно церковною, і саме християнству ми певною мірою маємо бути зобов’язані розвитком літератури та освіти. Серед найвідоміших літературних творів теоретиків київського християнства – «Повість минулих літ» та «Києво-Печерський патерик».  Ці твори представлені на книжковій виставці, присвяченій Хрещенню Київської Русі-України. У «Повісті минулих літ»,  зокрема,  йдеться про те, що вість про існування християнства до Києва приніс апостол Андрій ще в середині І століття нашої ери. Майбутнє місто, як таке, ще не існувало, але київські пагорби вже, звичайно, були, і апостол Андрій поставив хрест на одному з них, благословивши місцевість на світле християнське майбутнє. І, знову ж таки, за легендою, саме на цьому місці нині стоїть Андріївська церква. Розповідається у літературній пам’ятці історії і про те, як Володимир хрестив киян у Дніпрі: «Вийшов Володимир з попами корсунськими на Дніпро, і зібралося там люду сила-силенна. Забрели у воду і стояли там… Попи ж творили молитви…»
      Відвідувачі бібліотеки  завдяки книжковій виставці мають можливість ознайомитись також  із іншою літературою, у якій розкривається тема хрещення Київської Русі-України.
       До вашої уваги - нове видання «Князі України», яке містить адаптовані для юних читачів легенди та перекази про видатних князів Русі-України, зокрема, і про князя Володимира Великого.
   Про справжні причини і наслідки процесу хрещення Київської Русі, про його вплив на культуру країни розповідає видання «Введення християнства на Русі». Могутня державна постать нашої далекої минувшини - князь Володимир Великий – під пером відомого історика Петра Толочка постає у новому освітленні в книзі «Володимир Святий. Ярослав Мудрий».
         Події хрещення Русі в художній обробці подає український радянський  письменник Семен Скляренко у романі «Володимир», що  є продовженням роману «Святослав».
         Приходьте до бібліотеки і пориньте у захоплюючу подорож у давноминулі часи, події яких сприяли утвердженню могутності Київської Русі, збагаченню культурних зв’язків із іншими народами світу.
       
 






понеділок, 25 липня 2016 р.

Краєзнавчо-пізнавальна експедиція Херсонщиною

У неділю, 24 липня, відвідувачі дитячої бібліотеки вирушили у віртуальну краєзнавчо-пізнавальну експедицію Херсонщиною "У пошуках знайомих незнайомців".
Під час гри учасники пригадали назви тварин, які мешкають у нашому краї. Багато з них вже були відомі, але навіть про них діти дізналися щось нове, цікаве, таємниче!

Перемогу здобула команда дівчаток з перевагою в один бал. Вітаємо їх та запрошуємо хлопців на матч-реванш!  :)






Кожної неділі запрошуємо всіх бажаючих змістовно і з користю провести час у нашій бібліотеці! На вас чекають різні цікаві настільні ігри, книжкові новинки, кросворди, ребуси. А для найменших відвідувачів працює мульт-центр. До ваших послуг безкоштовний WI-FI  та пункт вільного доступу до мережі Інтернет. Літо триває!

четвер, 14 липня 2016 р.

Здрастуй, острів Джарилгач!


Давні дружні та партнерські стосунки пов
язують нашу бібліотеку з працівниками Національного природного парку «Джарилгацький». Спільні заходи екологічного спрямування для різних категорій юних читачів стали вже доброю традицією в стінах нашої книгозбірні.  Інформація, яку презентують дітям фахівці у супроводі фото- та відеоматеріалів, викликає  щире захоплення та неабиякий інтерес слухачів.
Канікули – це та пора, коли в нашому місті дуже багато гостей з різних куточків України та зарубіжжя, адже Скадовськ – це перш за все популярний дитячий курорт.  Днями до нас завітали діти, що приїхали до Скадовська з міста Києва і відпочивають в оздоровчому таборі «Пролісок». Вони висловили бажання ще більше дізнатися про Скадовщину та її унікальні природні багатства.

Провідний фахівець з екоосвіти Національного природного парку  «Джарилгацький» Наталія Валеріївна Шешина, яку ми запросили на зустріч, провела для юних відпочивальників дуже пізнавальний і насичений корисною інформацією усний журнал «Острів Джарилгач – перлина Чорного моря».   Вона розповіла про рідкісні види рослин і тварин, які занесені до Червоної книги України, про роботу  Національного парку щодо їх збереження і розповсюдження, відповідала на численні запитання.  Діти дізнались багато цікавого про дельфінів і морських скатів, медуз і чайок,  потримали у руках різноманітні черепашки і мушлі.  А відеоінформація, що супроводжувала розповідь Наталії Валеріївни, зробила її ще більш цікавою і насиченою



Але головне, що зрозуміли діти, - це необхідність бережного ставлення до унікальної природи  нашої планети, бути її справжніми захисниками і помічниками.



понеділок, 11 липня 2016 р.

Відкриває казка двері

Діти дуже люблять слухати казки, а дорослі з великим задоволенням розповідають, читають їх дітям. Казка жила, живе і вічно буде жити. Вона буде існувати стільки, скільки будуть жити люди. Казка буває сумна і весела, саме вона навчає нас розуму, висміює ледачих і хвальків, дарує щедрість, багатство хорошим людям. Казка вчить нас бути добрими один до одного. 
Саме тому сьогодні ми допомогли вихованцям дитячого садочка "Дзвіночок" побувати у казці. Бібліотекар Марія Боднарюк  познайомила дітей з книжкою видавництва "А-ба-ба-га-ла-ма-га"  "Велике місто, маленький зайчик, або мед для мами". Її автори -  Іван Малкович та Софія Вус. Малята із задоволенням слухали зворушливу історію зі щасливим закінченням про маленького зайчика і його пригоди у Великому місті. 



Діти були у захваті від казки та вирішили спробувати себе в ролі ілюстраторів. Дівчатка та хлоп’ята малювали те, що їм найбільше  запам’яталося з прочитаного: у декого це був зайчик та зайчикова мама, у декого - ведмедик або баночка з медом, а у декого навіть... трамвайчик!




Наприкінці нашої зустрічі бібліотекарі презентували малечі виставку "Калейдоскоп новинок". 
Запрошуємо усіх дошкільнят та учнів молодших класів разом із батьками до нашої бібліотеки на абонемент 1-4 класів.
 На Вас чекає багато цікавих книжкових новинок! 


пʼятницю, 8 липня 2016 р.

Сім’я – маленька держава


З 2012 року в Україні 8 липня відзначають День родини. Ця дата з’явилася не випадково. Саме в цей день - свято Петра і Февронії, покровителів сім’ї. Їх шлюб є зразком християнського шлюбу. 
У читальній залі бібліотеки юним скадовчанам та їх батькам, а також гостям міста було презентовано тематичну виставку «Сім’я – маленька держава» до Всесвітнього дня родини. Відвідувачі бібліотеки з цікавістю переглядали представлену літературу. 



Виставка буде діяти протягом тижня. Запрошуємо усіх бажаючих!




вівторок, 5 липня 2016 р.

Літня бібліотека OPEN AIR "Бібліотечна галявина"

Літо – це час відпочинку, зміцнення свого здоров'я, цікавих зустрічей та знайомств.



Це пора яскравих вражень, творчості, активного пізнання світу та себе в ньому. Чимало хто мріє про відпочинок коло моря, дехто – вирушить у захоплюючі подорожі до давно омріяних міст або місць. Та чи можна уявити навіть найцікавіший відпочинок без книжки?



У книг канікул не буває! А щоб відпочинок був змістовним, дозвілля – цікавим та корисним, біля нашої бібліотеки з 04 липня почала діяти вже багатьом відома і популярна серед шанувальників книги літня бібліотека OPEN AIR. Відвідувачі можуть ознайомитись  із безліччю новинок у світі книги, завітати  до бібліотечного кінозалу та переглянути улюблені мультфільми, поділитися своїми враженнями,  відвідати Пункт вільного доступу Інтернету і безкоштовно мандрувати Всесвітньою мережею. 





Літня бібліотека «Бібліотечна галявина» чекає на всіх бажаючих кожного дня! 






суботу, 2 липня 2016 р.

БІБЛІОТЕКА ЗУСТРІЧАЄ ДРУЗІВ

    Інновації – дуже важливий, а іноді й вирішальний, фактор розвитку професійної діяльності у будь-якій сфері. Особливою мірою це стосується і закладів культури.
     З 22 по 24 червня Херсонська обласна бібліотека для дітей імені Дніпрової Чайки гостинно приймала учасників VII Міжрегіонального ярмарку інновацій «БібліоКре@тив-2016», який проходив за участі представників Української асоціації працівників бібліотек для дітей та Національної бібліотеки для дітей, а також працівників дитячих книгозбірень із Миколаївської, Одеської, Полтавської  та Херсонської областей.
     Виїзна сесія цього інноваційного форуму проходила на базі  Скадовської централізованої бібліотечної системи. В її ході наша книгозбірня і презентувала свою діяльність 23 червня.

     Зустріч у Центральній бібліотеці для дітей стала незабутнім дійством для всіх її учасників. Цього погожого сонячного дня  на порозі поважних гостей вітали Кіт Леопольд та двоє веселих Мишенят. Вони і стали гідами, запросивши присутніх оглянути всі зали книгозбірні. 


        Розпочала екскурсію завідувач бібліотеки Тамара Чигринова. Вона розповіла про історію закладу, його книжковий фонд та форми роботи з читачами, зокрема про участь у резонансних проектах та конкурсах – обласній акції «П’ять сходинок до успіху: увімкни бібліотеку!» та Фестивалі волонтерських бригад, а також інноваційному пошуково-краєзнавчому квесті для учнівської молоді «В долонях степу та Дніпра».

      
  Бібліотекарі у кожному із затишних залів розповіли про організацію літнього читання, про перемоги юних скадовських читачів у обласних етапах Всеукраїнського конкурсу «Найкращий читач» та Фестивалю виконавської майстерності «Поетичний камертон Ліни Костенко», а також презентували оригінальні книжкові виставки.


 Гості мали змогу ознайомитись із роботою Пункту вільного доступу до мережі Інтернет, матеріалами волонтерського куточка, а також оглянути лаунж зону.  Кіт Леопольд з кумедними Мишенятами виявились вправними екскурсоводами!


     У читальній залі бібліотеки присутнім було презентовано нову послугу закладу - «Швидка бібліотечна допомога». «Її впровадження дозволить розширити коло волонтерських послуг і стане своєрідним тестом на людяність для дитячої книгозбірні»,- зазначила ведуча. 

  Справжньою родзинкою зустрічі став виступ нашої волонтерської бригади з мюзиклом  «Скарби причорноморського міста». Він був динамічним, креативним і викликав щирі емоції, теплі відгуки та оплески гостей.
     
На згадку про зустріч представники обласних бібліотек України з подякою за плідну роботу залишили найбажаніші подарунки – дитячі книги місцевих авторів, популярних вітчизняних письменників та поетів.
    «Креативно, позитивно, по-доброму! Щиро дякуємо і бажаємо подальших успіхів!» - такі записи залишили гості у нашій Книзі відгуків та пропозицій.
     Ярмарок бібліотечних інноваційних ідей продовжив свою роботу в читальній залі районної книгозбірні для дорослих. Учасникам форуму було презентовано ряд прекрасних креативних ідей для роботи з дитячою аудиторією. Окремі з них ми взяли  для своєї роботи і впевнені, що вони допоможуть нашим юним читачам стати ще більш щирими  шанувальниками книги та читання.
    Зустріч завершилась, залишивши по собі теплі приємні спогади.

   Попереду – цікава, насичена робота!