четвер, 16 червня 2016 р.

СТЕЖКАМИ ІСТОРИЧНОГО МИНУЛОГО РАЙОНУ


У рамках обласного  інноваційного  проекту для учнівської молоді «Обласний профіквест «У долонях степу і Дніпра»  квест-команда Скадовського району разом із кураторами 15 червня

відвідала Скадовський краєзнавчий музей, який розташовується в єдиній старовинній будівлі міста – «будинку з колонами», – яка була побудована ще в 19 столітті.  У будинку проживав один із засновників містечка – професор Одеського технічного університету  Меттельштейн. 
Учасники квест-команди побували у шести залах музею, де детально ознайомилися із експозицією закладу. За матеріалами експозиції діти довідалися про історію створення Скадовська, про його засновників, про буремні роки революції та  Другої світової війни. 
У залі природи учасники квест-команди змогли побачити зразки флори і фауни причорноморського краю.  Та найбільший інтерес у дітей викликала колекція особистих архівів засновника нашого міста, Сергія Балтазаровича Скадовського.  Увагу дітей прикували особисті речі Сергія Балтазаровича, грамоти, книги, фотографії родини Скадовських. 
Проводив екскурсію залами музею координатор нашої команди Олег Миколайович Лиховид. 
Крім захоплюючих розповідей про історію Скадовщини та її жителів, діти отримали консультації по підготовці до походів. А бібліотекар Валентина Володимирівна Свашенко розповіла учасникам квест-команди,  як правильно брати інтерв’ю. Тож тепер профіквестівці готові до експедиції.








пʼятницю, 10 червня 2016 р.

СТАРТУВАВ ОБЛАСНИЙ ПРОФІКВЕСТ «В ДОЛОНЯХ СТЕПУ І ДНІПРА»


8 червня працівники Скадовської центральної бібліотеки для дітей, Скадовського центру зайнятості та Скадовської ЗОШ №2 у рамках реалізації інноваційного проекту для учнівської молоді «Обласний профіквест «В долонях степу і Дніпра» організували для учасників скадовської квест-команди зустріч із Олегом Миколайовичем  Лиховидом, членом Національної спілки краєзнавців, автором 25 книг з історії Скадовського краю.

Олег Миколайович розповів учням про маловідомі факти із минулого рідного краю, розкрив туристичну привабливість деяких об’єктів дослідження.
Також учасники проекту ознайомилися із друкованими джерелами краєзнавчої інформації: книгами, фольклорними, краєзнавчими виданнями, архівними матеріалами.
Юні краєзнавці детально обговорили план відвідання та вивчення визначених туристичних об’єктів, до яких вони вирушать найближчим часом.  

четвер, 2 червня 2016 р.

ДАРУЙМО ДОБРО!

     

Волонтерство – досить розповсюджене сьогодні явище у книгозбірнях України. Особливо плідним воно є саме у бібліотеках для дітей, адже  таким чином заклад  демонструє свою доброзичливість до всіх користувачів, а також збільшує приріст нових шанувальників книги. 


     Неабияке задоволення приносить ця робота і самим волонтерам, адже юні помічники бібліотекарів відчувають себе потрібними і самостійними.  Крім того, волонтерська діяльність сприяє формуванню у юних користувачів позитивних ціннісних орієнтирів – доброти, толерантності, порядності.

                                                         
      1 червня, у Міжнародний день захисту дітей, юних помічників Скадовської центральної бібліотеки для дітей на обласному фестивалі бібліотечних волонтерських бригад гостинно зустрічала Херсонська обласна бібліотека для дітей ім. Дніпрової Чайки.  Підсумковий  захід четвертого року реалізації обласної бібліотечної акції  «П’ять сходинок до успіху: увімкни бібліотеку!» став по-справжньому святковим і незабутнім дійством. Сцена Херсонського палацу для дітей та юнацтва  стала майданчиком для виступів волонтерських бригад із трьох районів області. 

       До складу скадовської бригади волонтерів увійшли учні міської загальноосвітньої школи №2 – це десятикласниця Марія Дунаєва та учні 5-6 класів Ксенія Браташ, Тимофій Іващенко, Анна Ракша та Леонід Шахов. Візитівкою нашої команди став театралізований мюзикл «Скарби причорноморського міста». Виступ скадовчан, за відгуками гостей та організаторів фестивалю, був креативним і запальним. Волонтери показали себе майстерними акторами і вокалістами, по-справжньому дружною командою. Це засвідчив  і їх виступ у конкурсі «переозвучка», для якого  на основі улюблених мультфільмів про козаків ми створили свій власний  і назвали його «Як козаки волонтерами працювали». Він вийшов дуже позитивним та патріотичним за змістом і отримав схвальні відгуки глядачів.

     На виставці-конкурсі в рамках заходу нами також було презентовано  і фотоальбом    про підсумки  волонтерської роботи у 2015-2016 роках.
За плідну роботу з популяризації сучасної дитячої книги і заохочення дітей до читання,  за активну участь в обласній волонтерській акції на підтримку дитячого читання «П’ять сходинок до успіху: увімкни бібліотеку!» та за успішний виступ на підсумковому заході фестивалю «KsVolonterFest. Сходинка четверта» колектив Центральної бібліотеки для дітей отримав Подяку та Почесний диплом. Крім того, заклад отримав  сертифікат   на отримання добірки книжок сучасних українських письменників. Цей успіх наша книгозбірня  розділяє з численними партнерами та друзями бібліотеки, адже тільки спільні зусилля можуть дати плідний результат та привести до бажаного результату.
Після церемонії нагородження на дітей чекала цікава пізнавально-розважальна  програма , а бібліотекарі зібрались в одному із затишних залів обласної дитячої книгозбірні для участі у професійній програмі в рамках цієї зустрічі. Завершився фестивальний день спільним фотографуванням усіх учасників заходу  та відпочинком  дітей у парку розваг.

Дарувати добро – головна заповідь волонтерів у будь-якій сфері нашого життя.  А бібліотека для дітей як сама по собі територія добра, розуміння і позитивного ставлення до життя завжди рада мати творчих, активних і небайдужих помічників.