суботу, 30 квітня 2016 р.

ВЕЛИКОДНЄ ДЕРЕВО ДОБРА

Сьогодні працівники нашої книгозбірні разом із маленькими читачами долучилися до  Великодньої культурно-мистецької  акції «Прикрась Дерево добра», яка стартувала на  площі перед  Скадовським  районним  будинком культури ім. Т.Г.Шевченка. Дерево, уквітчане  барвистими  пасхальними сувенірами,  прикрашатиме  відсьогодні протягом  Великодніх свят одне із улюблених скадовчанами  місць відпочинку в центрі  міста.




Велика частина цих прикрас  була виготовлена бібліотекарями та малечею власноруч під час майстер класів, які проводились у нас протягом тижня.  Із задоволенням цією цікавою і корисною справою займались і родичі наших юних користувачів. Ця благородна  акція  по-справжньому об’єднала  усіх  її  учасників – працівників комунальних закладів культури на чолі з начальником відділу культури, молоді та спорту Скадовської  райдержадміністрації О.В.Миронець,  педагогів,  читачів міських книгозбірень і просто небайдужих містян.
Дерево -  символ добра і любові -  вийшло дуже мальовничим і ошатним, воно стане справжньою окрасою центральної частини нашого міста.
            Щирі вітання усім, хто читає ці рядки,  з  Великодніми святами! 

Бажаємо миру, щастя, добра і процвітання кожній родині і нашій неньці-Україні!





четвер, 28 квітня 2016 р.

ДО ДУХОВНИХ ДЖЕРЕЛ СВОГО НАРОДУ

Великдень — це головна подія в духовному житті християн.  Чому Великдень — це великий день за народними уявленнями? Давні легенди розповідають, що того дня, коли Ісус Христос народився, день був такий довгий і ясний, що дорівнював сімом сучасним.  
Відзначають Великдень навесні, коли природа прокидається від довгого зимового сну, оживає й оновлюється. Його зараховують до тих свят, дата яких змінюється кожного року. Готуються до нього 7 тижнів — 49 днів Великого посту.
 Українці це свято шанують і люблять. Немає родини, в якій на святковому столі не лежали б крашанки, писанки, паски, освячені в храмі. 
Про писанки збереглося багато легенд. Одна з них розповідає,  що  доля світу залежить від того, скільки писанок кожного року пишеться. Доки пишуть писанки, світ буде існувати.
 У Скадовській центральній бібліотеці для дітей теж старанно готуються до Великодніх свят. Юним читачам працівники книгозбірні розповіли про традиції святкування Великодніх свят, про звичаї та обряди, пов’язані з ними, про символіку та зміст орнаментальних зображень писанок, про техніки їх розпису. Діти дізналися про відомих майстрів писанкового розпису та розмаїтість писанкової орнаментики різних регіонів України. 
Краще вивчити звичаї та традиції українців, пов’язані зі святкуванням Великодня, дітям допомогла дібрана бібліотекарями література з етнографії: своєрідна енциклопедія українського народознавства, книга Василя Скуратівського «Український рік», праця видатного дослідника етнографії  Степана Килимника «Український рік у народних звичаях у історичному висвітленні», монографічне дослідження  «Писанки Українських Карпат» члена національної спілки художників України, мистецтвознавця Олексія Соломченка, етнографічний нарис Олекси Воропая «Звичаї нашого народу». 
  У бібліотеці пройшли майстер-класи з виготовлення писанок,  дряпанок, крапанок та мальованок. Дивовижні, гарні, барвисті — яких ще слів потрібно дібрати, щоб змалювати красу, що випромінюється від великодніх писанок, виготовлених дітьми! 
Взяли участь у підготовці до Великодніх свят і працівники нашої бібліотеки, вони виготовили разом із юними читачами християнські символи для Дерева добра, яке прикрашатиме площу біля Районного будинку культури. Велику допомогу надали бібліотекарям у цій шляхетній справі й  волонтери: вони   навчали менших своїми руками виготовляти барвисті сувеніри, а також розповідали початківцям про великодні традиції у своїх родинах.










середу, 27 квітня 2016 р.

НЕЗАГОЙНА РАНА ЗЕМЛІ

Сьогодні, 26 квітня, виповнюється 30 років найважчої в історії світової атомної енергетики катастрофи – аварії на Чорнобильській АЕС.
Коли розвиток ядерної енергетики у світі набув високих темпів, вважалось, що ймовірність аварій на атомних електростанціях складає 1:100000. І цей один випадок стався в Україні. Радіоактивний викид внаслідок аварії на ЧАЕС порівнюють з трьома сотнями Хіросім. 
І це сталося через те, що дуже складними ядерними об'єктами управляли, виходячи з політичних, партійних принципів. Із вікон обкомів і міськкомів було «видно», коли можна зупиняти реактор, а коли ні, коли треба проводити експеримент, а коли не треба, коли потрібно достроково, до якоїсь дати запустити атомний енергоблок. І оця нескінченна бездумність у прийнятті рішень адміністративно-командною системою насамперед і призвела до таких важких наслідків. Рішення про здійснення експерименту на ЧАЕС приймалося не фахівцями атомної енергетики, а людьми за згаданими вище «вікнами». Результат — катастрофа.
Тепер слово «Чорнобиль»,  яке до аварії було назвою невеличкого українського села на Поліссі — зі свіжим повітрям і фруктовими садами — асоціюється в нашій свідомості з чорним кольором, що тягнеться трагічним шлейфом з минулого сторіччя до сьогодення. А сучасне  місто Прип'ять — з дитячими садками, школами, бібліотеками, магазинами, лікарнями — перетворилось   на місто-привид, яке знаходиться в епіцентрі 30-кілометрової «зони відчуження».
Минуло 30 років, а чорний день Чорнобильської трагедії продовжує хвилювати людей: i тих, кого вiн зачепив своїм недобрим крилом, i тих, хто пiзнiше народився далеко вiд покривдженої землi. Цей день не минув безслiдно, вiн розплодив по свiту багато горя; вiн буде завжди об'єднувати всiх одним спогадом, однiєю печаллю. 

До трагічної дати у Скадовській центральній бібліотеці для дітей було розгорнуто книжково-ілюстративну виставку «Чорнобиль — рана Землі». Юним читачам представлено науково-популярну літературу та періодичні видання з фондів бібліотеки, що всебічно відображають події того часу та проблеми, які треба вирішувати нині. 
Відвідувачам бібліотеки розповіли про хронологію катастрофи, причини і наслідки аварії, показали карту забруднення території України радіоактивними речовинами.  
Діти переглянули коментарі, спогади, роздуми про найбільшу техногенну катастрофу сучасності. Автори публікацій – учені, журналісти, фоторепортери, письменники, учасники ліквідації. 
Поряд на виставці – художні твори письменників, трагедія на українській землі вразила яких в саме серце: Євгена Гуцала «Зозуля», «Чорнобильська дівчина Калина», Зої Гудченко «Невигадана Історія», Ліни Костенко «Кощій Безсмертний зону стереже…»
Уважно переглянувши матеріали виставки, можна прийти до висновку, що питання безпеки експлуатації ядерних установок і об'єктів поводження з радіоактивними відходами — це насамперед зважена, грамотна й добре продумана кадрова політика, яка дає можливість безпечно експлуатувати ядерні установки і запобігти можливості повторення катастроф, подібних Чорнобильській.

Сьогодні також працівники нашої бібліотеки долучилися до екологічної акції, приуроченої до трагічної дати: дорослі та учні міських шкіл взяли участь у висаджуванні на вулицях міста 30 дерев дуба, придбаних для цього районним осередком громадської організації «Всеукраїнська екологічна ліга». Таким чином учасники акції вшанували пам'ять загиблих ліквідаторів аварії на ЧАЕС.
Хочеться, щоб нинішня молодь і майбутні покоління дізнавались про все це тільки зі спогадів, художньої літератури та інших джерел інформації. І нехай атом буде тільки мирним.


суботу, 23 квітня 2016 р.

БАЖАНА ПЕРЕМОГА

     

        Дитяча книга – надійний засіб формування внутрішнього світу дитини. Мати прихильне до книги молоде покоління – принципове завдання не тільки  бібліотекарів, освітян,  а й держави в цілому. Великої популярності в Україні серед юних шанувальників книги набув конкурс на звання найкращого читача.  Він допомагає формувати серйозних, вдумливих читачів і дає самим учасникам незабутні враження. 

       21 квітня усіх переможців районного етапу конкурсу на звання найкращого читача 2016 року «Велика книга читацьких рекордів»  на фінальних перегонах гостинно приймала Херсонська обласна бібліотека для дітей ім. Дніпрової Чайки. Всього на них завітало тридцять учасників з усіх районів області. Скадовщину  цього року  представляли    учні  міської  загальноосвітньої школи №3 - це шестикласниця Люба Хандусь та учень сьомого класу Андрій Уманський, яких одностайним рішенням журі районного етапу конкурсу визнано кращими читачами  у своїх вікових категоріях.

        Першим випробуванням стали тести за творами української та світової літератури. Свої есе, підготовлені вдома,  юні читачі  надали поважному журі ще на стадії реєстрації. Тематика  цих творів була різноманітною:  враження  щодо прочитаної книги, важливості  читання в житті людини,  а також значимості бібліотеки та професії  бібліотекаря в сучасному суспільстві.  За результатами  участі читачів в обох  видах змагань  члени журі і мали зробити свій  вибір. Поки члени журі радилися, всі учасники конкурсу стали учасниками флешмобу  «Будь патріотом – читай українське!»  Він пройшов перед будівлею бібліотеки і став лейтмотивом святкового фіналу.

     Церемонія нагородження стала по-справжньому щирим і неповторним дійством з ігровими та пізнавальними моментами. І ось настала хвилююча мить.  Перше місце серед семикласників посів Андрій Уманський. Він отримав Почесний диплом переможця та набір нових книг вітчизняних авторів. Це результат копіткої роботи як самого учня, так і бібліотекарів, які допомагали йому зорієнтуватись у безкрайому морі української  та світової дитячої літератури. В середині травня Андрій разом із переможцем серед шестикласників представлятиме Херсонщину на заключному етапі - Фестивалі дитячого читання «Книгоманія» у Львові. Подяку від організаторів за плідну роботу з читачами та сертифікат на отримання нових книг отримав і педагогічний колектив Скадовської загальноосвітньої школи №3.



Усі учасники обласного фіналу стали його дипломантами. Крім того, кожна бібліотека отримала в подарунок збірник «Пелюстки для Ліни», до якого увійшли  твори  лауреатів та учасників І та ІІ обласних фестивалів виконавської майстерності «Поетичний камертон Ліни Костенко». В ньому представлені і вірші скадовських юних поетес.

       А завершився конкурс цікавим пошуковим квестом,  екскурсією по місту Херсону та покладанням квітів до пам’ятника Героям Небесної Сотні.

четвер, 21 квітня 2016 р.

ЕКОЛОГІЧНИЙ УРОК У БІБЛІОТЕЦІ


«Природа нам як рідний дім!» - під таким гаслом пройшов екологічний урок у нашій бібліотеці, який відбувся у Всесвітній день довкілля. 
Ми хотіли донести до маленьких читачів думку, що саме від людини залежить доля нашої планети. На урок прийшли вихованці  дитячого садочка «Дзвіночок».  
 У читальній залі  працівники бібліотеки ознайомили дошкільнят із літературою про навколишній світ, природу рідного краю, розповіли, як не шкодити довкіллю.  Маленькі читачі переглянули також виставку малюнків вихованців ЦДЮТ  «Пернаті - наші друзі».   Завдяки їй діти дізналися про птахів, які живуть у нашій місцевості та про користь, яку вони приносять довкіллю. 
Потім малята разом із бібліотекарями вирушили на екскурсію. Побувавши на березі моря, діти отримали багато цікавої інформації про  фауну Джарилгацької затоки, про цілющі властивості повітря і води нашої місцевості. Зустріч вийшла щирою і хвилюючою, а допомогли в її організації і проведенні наші надійні друзі - бібліотечні волонтери, за що працівники книгозбірні щиро їм вдячні.
 У кінці заходу діти прийшли до висновку, що  природу треба оберігати, а вона   віддячить нам чистим повітрям, прозорою водою водойм, прохолодою тінистих парків та   чарівним співом птахів.



понеділок, 11 квітня 2016 р.

СВІТ ЧУДОВИЙ, КОЛИ ТИ ЗДОРОВИЙ



        11 квітня вихованці дитячого садочка «Дзвіночок» завітали до нашої бібліотеки, щоб стати учасниками цікавого заходу -  валеологічної години "Світ чудовий, коли ти здоровий". В ході зустрічі діти отримали багато корисної інформації, яку зможуть застосовувати у повсякденному житті.  Наші юні читачі зрозуміли, що здоров’я вимагає до себе постійної уваги, знань і неабияких зусиль для його збереження. Бібліотекар ВалентинаДунаєва в ігровій формі разом з дітьми інсценували казку К.Чуковського «Мийдодір». Разом склали вірш про правила, які всі діти мають виконувати щодня. Це і дотримання режиму дня, правила раціонального харчування, культура споживання їжі, необхідність збереження рухової активності і повітряного режиму, а також про режим чергування активної діяльності та відпочинку протягом дня.

        Навчити дитину змалечку берегти своє здоров΄я – це завдання не тільки батьків. Наша валеологічна година допоможе малечі  зрозуміти, як важливо бути здоровими , дорожити цим скарбом та цінувати його.





пʼятницю, 8 квітня 2016 р.

АКЦІЯ «СКАДОВСЬК ЧИТАЄ ДІТЯМ» ТРИВАЄ!


  Загальновідомим є факт, що найважливішим у навчанні та вихованні дитини є приклад дорослих. Це стосується і читання,  адже інтелектуальною, духовно багатою та високорозвиненою нацією може бути тільки нація, що читає. 
          У  рамках реалізації  Національного проекту  «Україна читає дітям», ініціатором якого виступила Національна бібліотека України для дітей за підтримки Міністерства культури і туризму України,    Центральна бібліотека для дітей організувала  у нашому місті акцію «Скадовськ читає дітям».  Суть її полягає в тому, що відомі публічні люди  читають уголос літературні твори  дітям у бібліотеках, школах,  дитячих дошкільних закладах, або просто на вулиці. Таким чином, дорослі діляться спогадами і враженнями про першу прочитану книгу, про улюблених героїв дитячих книжок, які вплинули на їх життєвий та професійний вибір. Сьогодні, у стрімкий час інформаційних технологій,  ця робота особливо актуальна.  
 Погожого  весняного дня, 7 квітня, до нас завітали п’ятикласники Скадовського навчально-виховного комплексу «Академічна гімназія». Вони і стали першими учасниками акції.
 Про свої дитячі літературні уподобання розповіла п’ятикласникам начальник відділу культури, молоді  та спорту Скадовської
райдержадміністрації О.В. Миронець. Вона згадала, як у її родині завжди цінували книгу, як власним прикладом батьки, сільські інтелігенти, привчали її з братом до читання. Це суттєво допомогло у професійному самовизначенні та становленні її особистості. Ольга Василівна процитувала для дітей рядки з поезії Івана Яковича Франка «Каменярі», які стали її життєвим кредо.
     Щирим та безпосереднім був у спілкуванні з юними читачами заступник міського голови А.Г. Розумний. Анатолій Григорович проникливо прочитав дітям вірш місцевого поета Федора Бабича «Вишеньки червоні», розповів про роботу апарату міської ради, а також  про те, як читання допомогло йому стати успішним у житті.  
 Свої поради щодо дитячого читання висловив учням відомий краєзнавець, автор багатьох книжок із історії Скадовщини, директор Центру дитячої та юнацької творчості О. М. Лиховид. Він розповів дітям про свої цікаві дослідження минувшини Таврійського краю, про відкриття невідомих сторінок його історії. Олег Миколайович із особливим хвилюванням прочитав учням свій  улюблений вірш – поезію Василя  Симоненка «Ти знаєш, що ти -  людина?..» і порадив ніколи не залишати читання. 
Директор КЗ «Скадовська ЦБС» О. М. Малашкова поздоровила п’ятикласників зі святом Благовіщення та поділилася із ними
 своїми незабутніми враженнями від прочитаного в дитинстві. Оксана Миколаївна подарувала дітям книги місцевих поетів Лесі Височанської та Володимира Завгороднього і запросила частіше приходити  до затишних залів бібліотек Скадовська.
На згадку про незабутню зустріч наші юні волонтери подарували дорослим  цікавим співрозмовникам оригінальні закладки для книжок, виготовлені вихованцями Зразкової художньої студії «Палітра» та учнями Скадовської загальноосвітньої школи №2.
 П’ятикласники  були щиро вдячні відомим скадовчанам за те, що вони знайшли час для спілкування із ними. Діти  висловили надію на подальші зустрічі у подібному форматі. Отже, акція «Скадовськ читає дітям» триває!












суботу, 2 квітня 2016 р.

УКРАЇНСЬКИЙ СМІХОТЕРАПЕВТ

 
 
        Тиждень дитячого читання -  це своєрідна акція з популяризації надбань національної та світової культури, яка сприяє поглибленню і розширенню читацьких інтересів і значення якої важко переоцінити. 
         Одним із найяскравіших представників самобутньої вітчизняної літератури є відомий гуморист, справжній український сміхотерапевт Павло Прокопович Глазовий.  А тому саме 1 квітня, у Міжнародний день сміху, бібліотекарі книгозбірні для дітей вирішили влаштувати чемпіонат серед учнів 6-9 класів  на найкращого читця його гуморесок. Цікаво, що взяти участь у ньому погодились в основному  хлопці.
         Перед початком заходу  ознайомилися з відеоматеріалами, що демонструють майстерне читання гуморесок видатними українськими майстрами слова - Анатолієм Литвиновим, Андрієм Совою, Анатолієм Паламаренком.  Це надихнуло юних учасників і додало їм упевненості у собі. А провести конкурс вирішили біля виставки книг видатного гумориста, яка носила назву «Павло Глазовий – український сміхотерапевт». Після розповіді про нелегкий життєвий шлях Павла Прокоповича та  презентації  виставки його видань конкурс розпочався. Передати колорит українського гумору голосом, мімікою та жестами намагались усі учасники. Інтонації   конкурсантів були щирими та неповторними. Після кожної гуморески як самі гумористи-початківці, так і глядачі не могли стримати сміху. Проте найпереконливішими у своєму виконанні виявилися Павло Іордан,  Микола Дудченко та Ілля Онопрієнко. Вони і отримали призи –оригінальні барвисті закладки для книг. Всі учасники були відзначені солодкими подарунками. 
       Хвилини позитивного настрою промайнули непомітно. Після заходу його учасники не поспішали розходитися - спілкувались про те, який талановитий, самобутній  та творчий наш український народ, що гумор – це найкоротша відстань між людськими душами, шлях до подолання всіх непорозумінь. Тож сміймося на здоров’я!