середу, 29 квітня 2015 р.

Буду я природі другом

Ми переконані, немає жодного, хто міг би сказати:" Я не люблю природу".  Дійсно, ми так охоче і часто говоримо, що любимо природу, але...  Чому ж , залишившись з нею наодинці, багато хто стає схожим на ведмедя, не знайомим з елементарними правилами поведінки у природі.
Тож дуже  актуальною виявилася розмова з дітлахами д/с  «Казка» про збереження живої природи. Адже природа – джерело життєдіяльності людини, розумний і добрий вчитель, дбайливий лікар, цікавий співрозмовник. Однак упродовж тривалого часу відбувається руйнація життєтворчих основ, що загрожує знищенням не лише людини, а й всього живого на землі. А для того, щоб цього не сталося, треба виховувати екологічну культуру і відповідальність ще з дитинства, оскільки в цей час отримані знання можуть надалі перетворитися в міцні переконання.




Завдяки  справжній екологічній казці дітки дізналися, як себе гарно поводити у навколишньому середовищі, і як йому не зашкодити. Звичайно і згадали про болючу рану для України  -  Чорнобильську трагедію та її наслідки, адже біль за трагічну долю понівеченої землі не вщухає.



На завершення вже по традиції малюки розфарбували малюнки екологічної тематики. 

Шлях до зірок


15.04.2015
12 квітня все людство відмічає Всесвітній день авіації та космонавтики. Це свято з'явилось на честь першого польоту у космос людини і тим самим воно підкреслює нестримну жагу людського роду до пізнання нових знань. Ера польотів людини спочатку на літаку, а потім і у космічному кораблі відкрила для людства принципово нові можливості у подоланні відстані та швидкості руху. У цей знаменний день варто пам'ятати, що можливості нашого пізнання не обмежені, і за наявності наполегливої праці та терпіння ми можемо здолати будь-які перешкоди.
Сьогодні ми запросили дітей у космічну подорож по планетам Сонячної системи. Мета нашої зустрічі: розширити уявлення дошкільнят  про планети, які обертаються навколо Сонця та вчити розрізняти їх за розміром, кольором природними особливостями;  розвивати активність, мислення, світогляд, допитливість, уважність за допомогою енциклопедичних знань;  виховувати інтерес до планет Сонячної системи та вміння захоплюватися загадковістю і таємничістю природи Космосу.

Малеча мандрувала планетами, знайомилась з сузір'ями, грала в рухливі ігри.



А на завершення подорожі юні космонавти намалювали кожен свою планету.

Бажаєм і Вам у цей день замислитись над своїм існуванням і від душі захотіти дізнатися про навколишній світ більше!

четвер, 9 квітня 2015 р.


  Вітаємо  усіх із Великодніми святами!
Нехай це свято принесе гармонію, радість, здоров’я, щастя і сімейний затишок в кожну домівку! Нехай панує добро та любов у наших серцях!
Бажаємо усім святкового настрою та запашної Паски!

Срібні дзвони Великодня


Весна – гарна пора року і разом з тим багата своїми святами, обрядами, звичаями. І одне з таких найбільших християнських свят – день Воскресіння Христа – Великдень.
Витоки цього свята сягають глибини не віків, а тисячоліть. І хоч походження свята стерлося в людській пам’яті, його календарно-обрядові особливості дозволяють осягнути витоки виникнення та етапи розвитку в часі.
Чому Пасха по-різному святкується щороку? Чому ми освячуємо паски, писанки і запалюємо свічки на Великдень?..Ці традиції давно увійшли в наш побут, а от коли і чому саме так повелося, можна дізнатися у нашій бібліотеці. На виставках «Пасхальна веселка» експонуються книги і матеріали, які знайомлять з історією і традиціями свята.

Дуже важлива символіка свята. Традиційно її символами стає те, що так чи інакше означає оновлення життя – це Великодні струмки, Світло – це Великодній вогонь і саме Життя (паски, яйця та кролики). Крашанки – найпоширеніший святковий символ, який знаменує перемогу життя над смертю.
Вже понад століття живе така традиція: дарувати один одному на свято великодні яйця, відправляти близьким і рідним красиві пасхальні листівки.
Тож пропонуємо самостійно виготовити великодні сувеніри:

пʼятницю, 3 квітня 2015 р.

З днем народження, книго!

Книги для дітей – це незвичайна література, вона барвиста, яскрава, на перший погляд проста, але несе в собі великий прихований сенс. На жаль, мало хто замислювався над тим, хто ж є творцем старих добрих повчальних оповідань, казок і віршиків на яких виросло не одне покоління.
Починаючи з 1967 року з ініціативи і за рішенням Міжнародної ради з дитячої книги (IBBУ) 2 квітня, в день народження великого казкаря Ганса Крістіана Андерсена, весь світ відзначає Міжнародний день дитячої книги. З цієї нагоди в нашій бібліотеці відбулася низка заходів: для читачів працював мультсалон; діють книжково-ілюстративні виставки «Чарівна скарбничка казок», «Добрий чарівник світу казок Г.К.Андерсен». 
А в другій половині дня ми завітали до вихованців д.с.«Теремок», щоб познайомити  малечу з  різномаїттям світу дитячої книги та залучити до читання. Діти із задоволенням відгадували адресатів телеграм, приймали активну участь у вікторинах та рухливих іграх. А наприкінці зустрічі усміхнені та щирі дітки подарували нам свої малюнки «Бібліотека очима дітей», що стало приємним сюрпризом для бібліотекарів.




середу, 1 квітня 2015 р.

1 квітня – Міжнародний день птахів

Щорічно 1 квітня відзначається у світі  Міжнародний день птахів.  Саме цього дня в 1906 році  була підписана Міжнародна конвенція з охорони птахів.
Чи задумувались ви коли-небудь про життя птахів, про користь від них?
Пташки живуть повсюдно: у місті, в селі. Вони зачаровують своїм мелодійним співом, красивим забарвленням, граційним польотом, цікавою поведінкою. Вони являються справжніми помічниками і друзями людини. Знищуючи велику кількість шкідників сільського  і лісового господарства, вони зберігають для людей врожаї садів, полів, городів.
На свято птахів до нас завітали вихованці д.с. «Казка». Діти поповнили свої знання про братів наших менших, приймали активну участь в ігрових завданнях, відгадували загадки про чарівних і дивовижних птахів «Знайомі незнайомці». А щоб створити святковий настрій ми  з малечою  провели майстер-клас по виготовленню птахів з паперу.





Тож запрошуємо всіх бажаючих відвідати бібліотеку і насолодитись красою диво-птахів! Протягом квітня нашу бібліотеку будуть прикрашати пташині шедеври!