четвер, 26 лютого 2015 р.

Дитинство під захистом.

Право, закони супроводжують людину все її життя. Щоб уміло і правильно користуватися своїми правами і добре виконувати свої обов’язки, не порушуючи  права і законні інтереси інших, потрібно знати закони. А черпати правові знання діти можуть на уроках, з книг, газет, з журналів, і з бесід, які часто організовує бібліотека для своїх читачів-дітей.
Які права має малеча  розповіла  бібліотекар  Озембловська С.А.  дітворі    з д/с «Казка», які  завітали  до нас 25 лютого  на бібліотечний урок  «Дитинство під захистом».


 Розпочали   захід зі скриньки з загадкою: кожна дитина повинна зазирнути до скриньки і побачити там своє зображення для того, щоб зрозуміти що кожен з них – особистість, і саме такої людини як вони, більше  на Землі немає і не буде. Далі до бесіди вступила  Малашкова  О.М.,  яка провела  з  учасниками  заходу комп'ютерну  вікторину  «Твої права та казкова країна», при цьому діти не тільки показали хороші знання текстів різних казок, а й ще раз переконалися, що у казкових героїв теж є свої права, як і у справжніх маленьких громадян нашої країни.  Діти  переглянули мультфільм «Вовк та семеро козенят» і потім обговорили які права  казкових героїв порушено. 

Захід пройшов цікаво, дітвора залишилися задоволена. На завершення бібліотекарі запросили усіх до молодшого відділу до стенду  з правової тематики.








пʼятницю, 20 лютого 2015 р.

Героям Небесної сотні...

 21 лютого  вся Україна буде  вшановувати героїв, які «віддали своє життя під час Революції гідності (листопад 2013 - лютий 2014 року), захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини, європейське майбутнє України».
Пам’ятаючи подвиг людей, які відстоювали гідність народу, його прагнення приймати доленосні рішення, до останньої краплі крові захищати свої переконання, кожен долучається згадкою про загиблих зі словами – нехай земля буде пухом.  
В пам’ять про загиблих героїв сьогодні у  бібліотеці для дітей запалили свічку памя'ті. Кожен користувач, завітавши сьогодні до нас, мав можливість передивитись документальний фільм в пам'ять героїв небесної сотні . Ажде це великий біль для кожного, хто є українцем.




Слава Україні!  Героям Слава!  Слава Небесній Сотні!

Квітни мово, наша рідна!


Мова – духовний скарб нації. Це не просто засіб людського спілкування, це те, що живе в наших серцях. Змалечку виховуючи в собі справжню людину, кожен із нас повинен в першу чергу створити в своїй душі світлицю, у якій зберігається найцінніший скарб – МОВА.
21 лютого відзначається Міжнародний День рідної мови. Це відносно молоде свято – до календарів усього світу воно ввійшло тільки у 1999 році. І в Україні воно також лише почало писати свою історію, хоча сама проблема української мови на українських землях нараховує кілька століть.
Історія свята, на жаль, має дуже трагічне начало. 21 лютого 1952 року у Бангладеші влада жорстоко придушила демонстрацію протесту проти урядової заборони на використання в країні бенгальської мови. Відтоді цей день у Бангладеші став днем полеглих за рідну мову. Минуло багато років. Аж у жовтні 1999 року на Тридцятій сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО було запроваджено Міжнародний День рідної мови, а починаючи з 21 лютого 2000 року, цей день відзначають і в нас.


В рамках Міжнародного дня рідної мови ми підвели підсумки виставки  дитячих робіт «Чарівний світ українського декору» , яка знаходилась у фойє на нашої бібліотеки з 2 лютого.  Більше двох тижнів усі бажаючі мали змогу насолодитися неповторною мовою мистецтва.  Адже мистецтво – водночас і творення,і пізнання світу,і спілкування.  Воно звернене до почуттів людини і впливає на неї з великою силою,виховуючи  любов до прекрасного.
Про що  хотіли розповісти мовою декоративного мистецтва   своїми дивовижними витворами  й повідали  нам вихованці художньої студії «Палітра». Адже у кожній творчій роботі своя історія.


На завершення всі присутні переглянули гарний відеоролик про красу рідної мови.
19.02.2015

понеділок, 16 лютого 2015 р.

Епідемія кохання

Уже 17 століть поспіль закохані всього світу відзначають найромантичніше свято року - День св. Валентина. Цей день називають Днем закоханих. Саме в цей день,  14 лютого,  бібліотека провела  святково - розважальну  програму для старшокласників   спортивної  школи.



Розпочалося із повідомлення про історію свята Валентина, присутні переглянули декілька роликів, а пізніше були  обрані романтичні пари які і розпочали конкурсну програму.  На учасників чекало декілька випробувань у вигляді конкурсів: «Розпізнай свою половинку», «Танцюють усі!», «Господарочка», «Художник», «Наймудріший», «Вгадай пісню». 






Кожна пара, оригінально, по своєму підійшла до виконання завдань. Обрати  найкращу виявилось не так просто. Тому одноголосно було визначено всі пари - найкращі! Учасників нагороджено маленькими подарунками на згадку про цей день.


Вболівальники не тільки підбадьорювали пари та підтримували бурхливими оплесками, а й самі мали змогу взяти участь у святковій вікторині та отримати  призи. Завершилося свято приємним сюрпризом – чаюванням з солодощами.



четвер, 5 лютого 2015 р.

Ми – діти твої Україно

Моя Батьківщина – Україна. Не любити цю землю і людей, що живуть на ній, - не можливо!
Батьківщина – це те місце, де народилася людина, де промайнуло її дитинство із дивом-казкою, матусиною піснею, батьківською ласкою.
Україна – це історія народу, який протягом багатьох років боровся за свою свободу й незалежність. Це відомі всьому світові діячі української культури Т.Шевченко, І.Франко, Леся Українка, М.Коцюбинський, О.Довженко, О.Гончар, М.Лисенко, М.Заньковецька та багато інших.
Діти – майбутнє нашої країни.  Для того щоб підростаюче покоління стало народом, творцем своєї долі, необхідно, міцно засвоїти духовну культуру рідного народу. Діти повинні знати, що вони живуть в Україні, в багатонаціональній, самостійній державі. Саме з цією метою 3 лютого  у бібліотеці було проведено патріотичний урок  «Ми – діти твої Україно» для наймолодших громадян країни – вихованців дитячого садочка «Казка».


Бібліотекар Чечікова Т.В.  розповіла діткам про нашу державу, її символи, поєднавши розмову з «Легендою про український прапор» та «Легендою про Київ».  Дізнались діти і про те, яка Україна багата: і мальовничими краєвидами, і щирими людьми, і своєю історією, і як багато видатних людей родом із України. Свої враження діти виразили малюнками, розповідями про Україну та свій край.


Якщо  з ранніх років закладати в малюка готовність захищати й примножувати здобутки народу, рідного краю, тоді вони будуть готові  оберігати честь і славу, а за необхідності — віддати життя за  свободу і незалежність країни, бути справжніми громадянами своєї держави.