пʼятницю, 30 січня 2015 р.

Лицарський подвиг юних українців

Їх ─ юних сміливців, лиш жменька була ─
Із серцем із сталі і духом з граніту.
О, велич летіла у вічність з їх лав
І чин їх навіки став юності міфом.
(Марко Боєслав)
29 січня в Україні відзначається річниця трагедії під Крутами, де у 1918 році у нерівному бою з більшовицькими військами полягли більше трьохсот захисників Української Народної Республіки. Бій під Крутами є важливою сторінкою в історії України. Тоді загинули, можна сказати, діти, які не побоялися зустрітися віч-на віч зі смертю. Вони попрощалися зі своїм життям заради нашого з вами. Нам всім треба не тільки цінувати, а й розуміти, наскільки їх жертва є великою. На жаль, на той час їх відданість не була по-справжньому оцінена. Пам’ять про героїв оповита ореолом слави, стала взірцем та прикладом для наслідування майбутніх  поколінь.

Щоб  нинішнє покоління не забувало цю страшну подію та пам'ятало своїх героїв, працівники бібліотеки для дітей  Озембловська С.А.  та Чечікова Т.В. підготували та провели для    учнів 8-А класу Скадовської ЗОШ №3  годину пам'яті  «Лицарський  подвиг юних  українців».  Адже триста  хлопчиків, майже дітей, пішли в безсмертя прямо зі студентської аудиторії чи шкільного класу. Словами історичних документів, полум’яними рядками поетів, зворушливою музикою пісні  розповіли  про подвиг, вшанувавши  пам'ять героїв хвилиною мовчання.  І незважаючи на те, що 29 січня 1918 року є однією з найтрагічніших сторінок в історії України, ця подія має слугувати уроком для сучасників. Особливо нині. Трагічна загибель студентського куреня під Крутами стала символом патріотизму і жертовності у боротьбі за незалежну Україну.


середу, 28 січня 2015 р.

Сонячний класик

Коли я став по-справжньому дорослим, мені страшенно захотілося повернутись назад у дитинство — догратися, досміятися, добешкетувати... Вихід був один — стати дитячим письменником. Так я й зробив. І, пам’ятаючи своє невеселе дитинство, я намагався писати якомога веселіше.
(з вступу до перевидання «Тореадорів з васюківки»)

Чарівник із країни сонячних зайчиків, український Андерсен — як тільки не називали автора найкращих українських дитячих романів та казок Всеволода Зіновійовича Нестайка. На його книжках виросло кілька поколінь, а твори визнані золотим фондом дитячої літератури.
28 січня  ми разом з дошкільнятами вирушили у подорож цікавою, багатою на пригоди лісовою школою. Познайомилися  з зайцем  Косею Вухань, їжачком Колько Колючка з казки «Незвичайні пригоди в лісовій школі». Ми разом  пережили всі пригоди  головних героїв, поспівчували їм, розважилися з ними, ще й  навчилися: розуміти один одного,  підтримувати друзів, бути чесними і сміливими.


Всіх бажаючих познайомитися з веселими, дотепними, мудрими казками й повістями Всеволода Нестайка запрошуємо до бібліотеки.  Через пригоди, які трапляються з друзями, ви пізнаєте, що таке людська гідність, чесність, дружба.

пʼятницю, 23 січня 2015 р.

Обмін досвідом серед бібліотечних працівників

21 січня в приміщенні центральної бібліотеки для дітей  відбувся семінар бібліотечних працівників. На семінарі були присутні бібліотекарі 15 загальноосвітніх навчальних закладів району та працівники бібліотеки для дітей. Спрямований  він на підвищення кваліфікації бібліотечних працівників та підтримку професійного рівня, стимулювання інноваційних процесів та творчого пошуку.

Завідувач бібліотекою для дітей Малашкова О.М. розповіла про основні заходи бібліотеки на рік, в яких можуть узяти участь усі бібліотекарі та їх читачі, а також про відзначення літературних дат  та визначних подій у 2015 році. Особливу  увагу звернуто на питання щодо збереження історичної пам’яті, консолідації навколо ідеї української державності.
В рамках семінару присутніми також розглянуто питання, що стосуються бібліотечних інновацій у роботі з дітьми, популяризації художньої літератури методом книжкових виставок, тематичних полиць та масової роботи серед користувачів-дітей. Своїми наробками поділились бібліотекарі шкільних бібліотек: Кобзар В.М. –Улянівської  ЗОШ; КриворучкоТ.М. –Тарасівської ЗОШ; та Пулінець Т.С. – Радгоспненська ЗОШ. Підвела підсумки семінару Коваленко Т.Л. методист із бібліотечних фондів комунальної установи «Скадовський районний методичний кабінет».




Обмін досвідом серед бібліотечних працівників – невід'ємна частина нашої роботи. Завжди корисно поспілкуватися з колегами, поділитися своїми ідеями й отримати нові.

четвер, 22 січня 2015 р.

Про зимуючих птахів для дорослих й дітлахів

Надворі зима. Холодно. Зупинилося море. Застигла земля. Зима не тільки холодна, а й голодна. Особливо для наших пернатих друзів – пташок. Ось у ці скрутні часи для птахів на допомогу повинні прийти і дорослі, і діти. Якщо кожна школа, дитячий садочок поставить хоча б одну годівницю, то всі птахи будуть забезпечені кормом.
«Допоможемо птахам взимку, а вони віддячать нам влітку!» –  під таким гаслом у нашій бібліотеці пройшла зустріч з дошкільнятами. Ми разом вирушили у подорож, під час якої познайомилися  із видами зимуючих птахів нашої місцевості, вивчали їх особливості, з’ясовували, які годівниці потрібно виготовляти для пернатих друзів.


Маленькі читачі  активно відповідали на каверзні запитання вікторини  «Впізнай птаха за словесним описом»,  приймали участь у грі  «Крилаті друзі» і «Мерщій до годівниці».


Діти зрозуміли, що веселі маленькі гості не змусять себе довго чекати.  А в подяку за частування покажуть різні трюки: перекидання вниз головою, скік вбік, веселе цвірінькання. Тож закликаємо всіх не байдужих: «Допомагайте  пернатим друзям взимку! Запрошуйте цих милих і кумедних пташок до себе в гості, щоб помилуватися ними та  досита нагодувати їх у цей важкий зимовий період!»

середу, 21 січня 2015 р.

Таїнства свята Водохрещі


19 січня цього дня православний світ святкує Водохреще, або Богоявлення Господнє. Водохреще це третє найбільше свято, яке завершує цикл Різдвяних свят. Церква розглядає Хрещення Господнє як "свято просвіти" народів, оскільки за її вченням, саме з Хрещення Ісус розпочав проповідь євангельської істини. Свято Водохреща ще називають Йорданом. Йордан (від назви ріки Йордан у Палестині) – народна назва християнського обряду освячення води. Його здійснюють на згадку про хрещення Ісуса Христа в Йордані, описане у Євангеліях. Свято має й іншу назву - Богоявлення, - яка походить від того, що, згідно з біблейськими оповіданнями, під час хрещення Ісуса на нього зійшов із небес Дух Святий у вигляді голуба, і голос почувся із неба: "Це Син Мій Улюблений, що його Я вподобав!” Напередодні - 18 січня - люди постують. Сідають вечеряти, коли вже засяє вечірня зоря. На стіл подають пісні страви. Вранці (19 січня) у церквах святять воду. Вважається, що на Йордан вода набуває цілющих властивостей і зберігає їх протягом року, лікуючи тілесні і духовні хвороби. 
Щоб нинішнє молоде покоління незабувало про народні свята і традиції свого народу ми підготували для наших читайликів презентацію про «Таїнства свята Водохрещі».
Із захопленням діти ділилися своїми враженнями, відгадували загадки та приймали активну участь у вікторинах.А наостанок ми  побажали один одному міцного здоров’я та успіхів у навчанні.

Тріщи не тріщи (про мороз), а вже минули Водохрещі.

Якщо під час освячення води йде сніг — майбутній рік буде врожайним.

На Водохрещі день теплий — буде хліб темний.

Якщо хмарно на Водохрещі — хліба буде вдосталь.

Йде лапатий сніг на Водохрещі — на врожай.


четвер, 15 січня 2015 р.

Старий Новий рік у бібліотеці

14 січня 2015 року, в день святкування Нового року за старим стилем, працівники бібліотеки для дітей разом з працівниками бібліотеки для дорослих запросили на гостину представників двох поколінь: старшого ( члени клубу «Надвечір'я»)  та молодого ( учнів 8 класу спортивної школи).
Головні герої обрядового свята: ряджені, Коза, господарі презентували учасникам свята жартівливі обрядові сценки, разом привітали гостей зі святом, побажали всім віри у те, що наша славна ненька-Україна розквітне, стане заможною державою. Дітей  та дорослих  засівали зерном на щастя, на здоров'я, успіхи у навчанні та у  роботі. А ще, як водиться у ці дні, й ворожили.



Усіх частували традиційними національними новорічно-різдвяними стравами: смачною кутею, запашною шинкою, варениками та солодощами з узваром. Це гарний приклад виховання підростаючого покоління в національних традиціях нашого народу.


вівторок, 6 січня 2015 р.

Зимовий Кіндер-паті

Прийдешня низка новорічно-різдвяних свят - це відмінний привід для того, щоб урізноманітнити дозвілля. Є безліч способів розважити себе і свою дитину - маленького непосиду. І хоча у нас немає принад великих міст – зоопарку, цирку, принаймні пристойного розважального центру, це зовсім не означає, що потрібно всі свята провести біля телевізора чи комп’ютера. За бажанням, як за помахом чарівної палички, можна перетворити звичайний зимовий день на справжнє свято.



І якщо ви й досі вагаєтесь як розважитися на новорічні свята – поспішіть до нашої бібліотеки, де дітлахів у зимові канікули чекає Новорічний Кіндер-паті.
.  

Адже тільки у нас можна без перестанку передивлятись свої улюблені новорічні фільми та мультфільми, пофантазувати  під час  вирізання  святкових сніжинок та символу Нового року – кози.  Для допитливих всезнайок ми приготували презентацію про святкування Нового року у різних країнах світу.



А щоб додому не йти з порожніми руками – запрoшуємо до чарівної полиці «Новинки під ялинку», на якій підібрані цікавинки для домашнього читання.