пʼятницю, 25 липня 2014 р.

Допитливі Пізнайки, розумні Всезнайки

Книги завжди були і будуть вірними друзями юних читачів. Адже саме читання книг допомагає мандрувати різними дивовижними країнами, знайомить дітей з новими незвичайними подіями. За допомогою книг ми знаходимо нових друзів, навчаємось спілкуванню, правильно формувати свої думки, культури мовлення. Хто багато читає той поглиблює набуті знання, розширює кругозір, підвищує інтелект.
25 липня у стінах нашої бібліотеки зібралися «Юні читайлики» на годину-сюрприз «Допитливим Пізнайкам, розумним Всезнайкам».
 Девізом дня  стали слова М. Сингаївського:
«З малого струмка – витікає ріка.
З малої стежини – твій шлях до вершин»


  Захід було спрямовано на  розвиток мислення та мовлення дітей ; виявлення творчих  здібностей;  виховування  інтересу  до читання  та шанобливого ставлення  до  книжок. Власні знання діти показували у багатьох конкурсах та розвагах.  Гра була незвичайна:  користувачі  ділились  своїми  знаннями з різних  галузей – з народознавства, природи, історії, краєзнавства, географії, літератури тощо.  Діти проявили зацікавленість та активність, демонструючи свою  начитаність і кмітливість.


На допомогу «Юним  ерудитам» були підготовлені книжкові виставки «Цікаві таємниці з книжкової скарбниці» та «Сторінками книг навколо світу», де були виставлені книги,  які допоможуть  читачам  поглибити свої знання,  дізнатися багато цікавого та раніше невідомого. А сюрпризом стали онлайн – ігри, якими діти могли насолоджуватись досхочу.




пʼятницю, 18 липня 2014 р.

Казка – дитинство людства і його мудрість


Казок чимало є на світі  і веселих і  сумних.
Хіба можемо прожити   ми без них. 
Діти дуже люблять слухати казки, а дорослі з великим задоволенням розповідають, читають їх дітям. Казка жила, живе і буде вічно жити. Вона буде існувати стільки, скільки будуть жити люди. Бо, казка навчає нас розуму, висміює ледачих і хвальків, дарує щедрість і багатство добрим людям. 
Тому ми вирішили допомогти  нашим  користувачам  побувати у казці.  Разом ми  перегортали сторінки улюблених книжок де  зустрілися  із улюбленими героями, відповідали на запитання вікторини, розгадували цікаві кросворди  і, звичайно, побачили , як, у котрий раз, добро перемагає зло. Всі учасники заходу добре впоралися із запропонованими завданнями. А це означає, що діти люблять і знають казки. Дуже  зацікавила дітей книжкова виставка «Чарівної казки дивосвіти».

Казка – це дитинство людства і його мудрість. Читайте і слухайте казки, легенди, пісні. Вивчайте казки і переказуйте. Нехай вони ідуть по світу, нехай живуть серед нас і після нас, хай виховують нас і вчать, як треба жити по правді.


четвер, 10 липня 2014 р.

Бібліотека під парасолькою

Літо–це час відпочинку, зміцнення свого здоров'я, цікавих зустрічей та знайомств, незвичайних пригод. Це пора яскравих вражень, творчості, активного пізнання світу та себе в ньому.
Чимало хто мріє про відпочинок коло моря, дехто – вирушить у захоплюючі подорожі до давно омріяних міст або місць. Та чи можна уявити навіть найцікавіший відпочинок без книжки?

У книг канікул не буває! А щоб відпочинок був змістовним, дозвілля – цікавим та корисним біля нашої бібліотеки розпочала діяти, вже багатьом відома,  книжкова галявина «Скарбниця мудрих порад» (цього річ «Бібліотека під парасолькою»). Відвідувачі можуть ознайомитись  із безліччю новинок у світі книги, завітати  до бібліотечного кінозалу та переглянути мультфільми, поділитися своїми враженнями,  відвідати Пункт вільного доступу до Інтернету і безкоштовно мандрувати Всесвітньою мережею.


Книжкова галявина «Бібліотека під парасолькою» чекає на всіх бажаючих кожного дня.


Літо швидкоплинне. Тож не зволікайте – поспішайте мерщій порадувати себе та своїх друзів цікавим і корисним відпочинком.


середу, 9 липня 2014 р.

Щоб діти зростали в доброму світі

4 липня до нашої бібліотеки завітали представники Київського осередку Народознавчо - Просвітницького Центру «Факел Марії» з дарунками. Це література  народознавчого характеру з конкретними  прикладами та адресами.



Народознавство  є надзвичайно необхідним країні. І навряд чи є щось важливішим, цікавішим, потрібнішим за нього. Ми повинні знати  свій народ: його звичаї, традиції, тому, що в народу немає бути безпам’ятства. Адже наші предки народну мудрість, нарощену собою, переносили з покоління у покоління і вона давала здорові дорідні плоди.
Щоб сьогодення  і майбутнє  знало і бачило, що цвіло в душах наших предків, щоб ми всі разом повернулися поглядом  і увагою до свого коріння, запрошуємо до бібліотеки ознайомитися з подарованою літературою.  До Вашої уваги: Маковий Г. Л. Бусины; Маковій Г.Л. Очі згори ( народознавчі новели);Маковій Гарафіна  У світі  рослин;  Вовчанчин Я.  Прийміть від мене ці скарби (Колядки, щедрівки, віншування); Вовчанчин Я. Книга  чудес; Холод Зоряна  Чому людина живе на Землі; Тиханський Андрій. Терновий вінок ( повість-казка для дітей); Народ  у  народних  святах; Гриців Тетяна  Духовне виховання (Кн.1, ,Кн.2); Світанок ( Кн.1., Кн.2).

понеділок, 7 липня 2014 р.

Найдавніше і наймістичніше свято

 Івана Купала (Різдво чесного славного Пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна) - одне з найпоетичніших свят українського обрядового календаря. 7 липня церква відзначає Різдво Івана Хрестителя. Ще в дохристиянську пору слов'яни відзначали свято Купайла, тобто Сонця. Шляхом злиття християнських та язичницьких традицій і утворилося свято Івана Купала.    Цей день відзначається багатьма традиціями та обрядами, серед яких і пошук квітки папороті у Купальську Ніч, і пускання дівчатами їх віночків річкою, і перестрибування через купальське багаття.
Існує повір'я про цвіт папороті, котрий нібито з'являється в купальську ніч. За легендою, папороть цвіте лише одну коротку мить найкоротшої у році ночі під Івана Купала. Здобути цю квітку досить важко, оскільки її береже від людей нечиста сила. Страхітливі народні перекази про її витівки використав у своєму оповіданні «Вечір напередодні Івана Купала» видатний український та російський письменник Микола Гоголь.  І  повір'я, що зібрані в ніч на Івана Купала чи вранці з «іванівською» росою лікарські рослини мають особливу, надзвичайну силу. За народними легендами цілющі трави сіють русалки — потоплені дівчата, мавки — душі маленьких нехрещених дітей та інші духи природи. Вони ж доглядають за зіллям і знають, як і коли його вживати.

А Купальське вогнище, згідно з переказами, мало  велику міфічну силу. Через купальське вогнище стрибають всі, проходячи таким чином своєрідний ритуал очищення.  Дівчата плетуть вінки з лісових і польових квітів. Увечері, на заході сонця, загадавши бажання, вінок опускають в озеро чи річку. Якщо вінок поплив далеко - бажання збудеться, якщо ж вінок через нетривалий час пристав до берега недалеко від місця, де його опустили в воду - бажання не збудеться.
У різних народах  світу існують схожі звичаї (німці, чехи, австрійців, сербів, болгар, поляків, англійців, білорусів та росіян. Найбільшого розмаху свято набуло у Іспанії де проводиться велечезний фестиваль "Вогнища Сан Хуана" та в Бразилії, де проводиться святкування "Феста Юніна".
Хочеться привітати усіх читачів нашої бібліотеки, гостей блогу і, загалом, усіх українців зі святом Івана Купала. Працівники нашої бібліотеки бажають вам здоров`я, успіхів у всіх починаннях  та впевненості у своїх силах. Нехай купальське вогнище очистить вас від усіх хвороб та негараздів. А легендарний цвіт папороті дає віру у надзвичайне та дивовижне!