понеділок, 23 червня 2014 р.

Чорний світанок

          Недільний ранок 22 червня 1941 року трагічною сторінкою увійшов у життя мільйонів українців. У цей день розпочалася найжахливіша війна в історії нашого народу — Велика Вітчизняна, яка забрала життя кожного п'ятого співвітчизника. День початку війни став в Україні історичним днем глибокої скорботи.  Чим далі в історію відходять грізні роки Великої Вітчизняної війни, тим глибше і повніше розкривається перед теперішнім поколінням титанічний подвиг нашого народу, який мобілізував усі сили і засоби на відсіч агресорові.




Цьогоріч на годину пам’яті «Чорний світанок» до нашої бібліотеки завітали учні пришкільного табору  з села Шевченко.  Година  спогадів нікого не залишила байдужим … Діти  поділилися відомостями про війну, про своїх родичів, які не повернулися з війни і тих, яким пощастило залишитися живими після страшних випробувань вогнем і кулею, про цінність листів з фронту, зачитували цитати з цих листів, ділилися думками.  А ще присутні почули розповідь про страшні події Великої Вітчизняної війни, ті звірства, які чинили фашисти на нашій землі та події  які відбувалися в їхній місцевості, а саме про подвиг  Омеляна Юхимовича Гірського та Олександра Карповича Ладичука.




Зі  жвавим інтересом  переглянули книги  на книжковій виставці «Прочитай книгу про війну», на якій представлена література по темі, зокрема краєзнавчого характеру, яка  допоможе користувачам стати мостом між героїчним минулим і сьогоденням, між батьками і дітьми, дідами і онуками і допоможе  зрозуміти події того часу.   
Цей скорботний день ще раз змушує всіх нас постійно пам'ятати про ту дорогу неоплатну ціну, яку заплатив наш народ  за перемогу над фашизмом.

четвер, 12 червня 2014 р.

Відпочиваємо разом

Кожна  дитина з нетерпінням чекає літа, адже це час, коли можна по-справжньому відпочити і не думати про уроки. Одне  із місць, де можна відпочити, змістовно провести час, побувати у різноманітних місцях, взяти участь у цікавих конкурсах: інтелектуальних, спортивних, гумористичних, мистецьких, музичних тощо це –  Бібліотека. Допомогти учням цікаво і змістовно провести час та поєднати  романтику нового і незвіданого, творчий пошук і мрію, допоможуть  бібліотекарі.  
Кожен день у бібліотеці вирує та бурлить життя. На цьому тижні до нас завітали  учні пришкільних  таборів  відпочинку – Скадовської  гімназії та школи-інтернат. У кожному відділі на дітей чекали цікаві пригоди: на абонементі – вікторина та конкурс-гра «Подорож у казку»; у читальній залі – бібліотечний кінозал «Мультяшне літо», також діти були у захваті від новинок видавництва «Грані-Т».






Літо в бібліотеці тільки починається! Ми раді зустрічі з усіма  юними читачами,  які  приходять до нашої  літературної світлиці.  


середу, 11 червня 2014 р.

Я люблю своє узбережжя!


Джарилгач – найбільший острів в Україні, який приваблює відпочиваючих та туристів широким піщаним берегом, цілющою водою з вмістом йоду, брому, лікувальними грязями, сприятливим кліматом, незайманою природою та дивовижним кліматом. Але  поряд з цією красою все частіше знаходимо атрибути людської неповаги до природи: розкидані пластикові та скляні пляшки, поліетиленові пакети.

Так, 7 липня    працівники кз « Скадовська ЦБС »  узяли  участь в акції по  прибиранню території острова  Джарилгач і його узбережжя від побутового сміття.  Акція проходила  в рамках реалізації проекту «Я люблю своє узбережжя!» яке провадить Українське товариство охорони птахів, за фінансової підтримки Фундації Кока-Кола спільно з Національним природним парком «Джарилгацький».  Мета заходу - очистити  найбільш  відвідувані берегові зони  о. Джарилгач.

Наприкінці волонтерам з бібліотеки  було задано питання, чи відчуває хтось прикрість або шкодує, що погодився взяти участь в акції? Усі відповіли, що від проведених цього дня робіт відчувають задоволення та погодилися брати участь у подальших заходах. Радимо усім мешканцям міста та відпочиваючим дбайливо ставитися до навколишнього середовища, щоб з гордістю казати:  «Я люблю своє узбережжя!»



пʼятницю, 6 червня 2014 р.

Екскурсія у бібліотеці

Літо – найяскравіша, кольорова, багатозвучна пора року, час захоплюючих пригод і поїздок, нових знайомств та зустрічей.





Одна з таких зустрічей відбулася у нашій бібліотеці з першокласниками ЗОШ №3. Під час пошуково-пізнавального квесту  діти познайомились з відділами бібліотеки, правилами користування книгою, новинками. А ще відповідали на листівки казкових героїв, приймали участь у цікавій вікторині, ділилися своїми враженнями.





На завершення бібліотекарі дали волю маленьким читайликам – дозволили самостійно вибрати книжечки з полиць та полистати періодичні видання.



Діти отримали насолоду від  екскурсії,   а ми поповнили ряди наших читачів!


вівторок, 3 червня 2014 р.

Дитина має право на любов

 У перший літній день у всьому світі відзначають добре і радісне свято – День захисту дітей.   У 1991 році Україна приєдналася до Конвенції ООН про права  дитини. З 27 вересня 1991 року для України  набула чинності Конвенція Організації Об’єднаних Націй про права дитини, згідно з якою кожна держава зобов’язана поважати та заохочувати право дитини на всебічну участь у культурному і творчому житті, забезпечувати їй повноцінне дозвілля та відпочинок. В Україні цей день відзначають з 1998 року.
Дитинство – це чудова пора сподівань на прекрасне життя та здійснення мрій.  Адже саме в дітях ми хочемо бачити щасливе майбутнє. Прагнемо, щоб вони росли здоровими та радісними, прославляли свої родини і рідний край. У малечі не повинно бути нещасливого дитинства, і за це маємо відповідати ми, дорослі, тому турбота про дітей, захист їхніх прав повинен стати одним із найголовніших наших обов’язків.
02 червня у Скадовській  центральній бібліотеці для дітей було дуже гамірно. Ми  вирішили  привітати користувачів нашої бібліотеки з цим святом і зробити цей день надзвичайно яскравим, барвистим, наповненим масою позитивних емоцій.






Спочатку до нас завітали  учні 4-х класів Скадовської ЗОШ № 3 для яких було проведено ігри, конкурси, розваги. З цікавістю діти подивились мультфільм «Каю у бібліотеці» та ознайомилися з книжковою виставкою-цікавинкою  «Новинки нашої бібліотеки». Потім до нас завітали  наші підшефні – учні  початкових класів  Хатківської школи, для яких було підготовлено багато цікавих сюрпризів. Ми відвідали Скадовський  районний історико-краєзнавчий музей. Працівники провели екскурсію по залах музею, які висвітлюють різні періоди історії розвитку Скадовського краю з давніх часів і по сьогоднішній день, а також розповідають про його етнографічні, національні традиції.



Особливе захоплення викликав у дітей зал природи, вони роздивлялися тварин, птахів та рослини і дізналися багато цікавого, а ще  отримали масу задоволення. Не менш дивовижною та захоплюючою  виявилась екскурсія по бібліотеці. Ніхто не пішов з порожніми руками, діти отримали книжки, буклети про бібліотеку, а ще багаж знань та яскравих емоцій.





А наостанок ми з малечею відправились у парк атракціонів.


 Свято вдалося. На закінчення діти пригостилися солодощами і задоволені повернулися до школи. Але на цьому Свято дитинства не завершується, адже попереду найулюбленіша пора усіх школярів – літні канікули. Проте, книга влітку не відпочиває, так само, як і бібліотека. Отож, чекаємо на вас щоднини, окрім суботи. Проводьте з користю свій вільний час. Слідкуйте за анонсами та беріть участь у різноманітних творчих акціях.