четвер, 24 квітня 2014 р.

Великдень – великий день любові і добра

Весна – це найкраща пора року. Все на землі пробуджується до нового життя. Повітря наповнюється духмяним запахом рослин. Це чудовий період святкування  Пасхи. Люди, як і природа, духовно відроджуються і очищуються під час дотримання Великого посту.
До Великодня готуються заздалегідь — печуть паски, роблять крашанки й писанки. А щоб зацікавити та краще познайомити дошкільнят зі звичаями та обрядами  Великоднього свята бібліотекарі  підготували цікаву онлайн-подорож «Свята Пасха йде до хати, будемо Великдень справляти».


Оскільки одним із головних символів свята Пасхи є українська писанка, то значна частина цієї захоплюючої  інтернет-мандрівки  була присвячена саме їй.
Діти грали в ігри, відгадували загадки, активно приймали участь у вікторинах та розписуванні писанок.


  


Це свято є символом духовних  цінностей: милосердя, справедливості, добра, справжньої віри  та очищення від гріха.

середу, 16 квітня 2014 р.

Екологічна розвідка «Сім природних чудес Херсонської області»

Природа споконвіку не шкодує нам нічого, несучи щедро всі свої дари. У цьому переконалися дошкільнята, які разом з бібліотекарями поринули у віртуальну  розвідку  чудесами Херсонської області. Адже природа Херсонщини  дуже специфічна і багата унікальними дивами, що по праву можна визнати природними чудесами європейського рівня.
Діти ознайомилися з різноманітністю рослинного і тваринного світу біосферних  заповідників Асканія–Нова та Чорноморський, побували на півострові  Кінбурнська коса та коса Бирючий острів, мандрували  Олешківськими пісками, озером Сиваш. З особливим  захопленням ділились своїми знаннями і враженнями про острів Джарилгач, про морську флору та фауну. 




Враження від побаченого, почутого малеча відтворили у групових роботах з аплікації, малювання.


Мета була досягнена. Діти запам’ятали правила бережної поведінки в навколишньому середовищі та зрозуміли, що природу треба берегти та примножувати її багатства. 

вівторок, 15 квітня 2014 р.

Вчитель – це не лише професія, вчитель – це покликання душі!

Вибір професії – це велика відповідальність. Відповідальність перед батьками, перед суспільством, а найголовніше – перед собою. Бо тільки сама людина може відчути, до чого в неї більший хист, покликання, що їй легше дається і, отже, чому вона  зможе присвятити своє життя. І тут найважливіше – не схибити.
У  рамках профорієнтаційної роботи  з учнівською  молоддю в нашій бібліотеці спільно зі спеціалістами Скадовського районного центру зайнятості  відбулась  зустріч з вчителями - ветеранами педагогічної праці - Служалою Діною Павлівною  та Кириченко Людмилою Микитівною. А співрозмовниками стали десятикласники  Скадовської гімназії.



Захід пройшов  по-домашньому в теплій атмосфері, адже зустрілися люди, за плечима яких великий педагогічний досвід, ті, хто знання, любов і турботу віддали професійній освіті і дітям. Розмова  була невимушеною, багато цікавих питаннь було поставлено  запрошеним: про їх шкільні роки, про незвичні та веселі  випадки з педагогічної діяльності,  про труднощі і радощі педагогічної праці, про складні й приємні миті кар'єрного розвитку, а головним чином про те, що незважаючи на складність бути гідним вчителем в наш  час, постійне спілкування з молоддю дозволяє залишитися таким ветеранам молодими і життєрадісними.



Зустріч проходила в атмосфері душевного тепла та хорошого настрою. Всі мали можливість поспілкуватись, обмінятись думками. Наостанок діти від   щирого серця  побажали  «своїм наставникам» , щоб вони ніколи не втрачали того природного запалу й енергії, продовжували нести  у світ злагоду, добро і любов. А кожен день у їхньому житті був сповнений уваги  і тепла,  життя рік у рік рясніло радісними і хвилюючими моментами,  душа ніколи не знала суму.


Життя триває! Треба бути корисним людям! Це ще раз відчули ветерани-педагоги, висловлюючи сердечну подяку за надану можливість такої приємної і теплої зустрічі.


пʼятницю, 11 квітня 2014 р.

Виїзне засідання «Мільйон – це просто»

10 квітня учасники Скадовської бізнес-школи побували на виїзному занятті  в рамках обласного партнерського проекту економічної та фінансової просвіти школярів «Мільйон – це просто», який відбувся на базі Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки.


Нас радо зустріли працівники книгозбірні. Ознайомили з усіма відділами бібліотеки у формі квесту, від якого діти були у захваті. Після цікавої подорожі всі вирушили до рожевої читальної зали, де на них чекали тренінгові заняття у групах, які провели бібліотекар Юлія Чернієнко  та координатор Кредитної спілки « Народна довіра» Олена Синюк.  Майбутні бізнесмени  дуже жваво, з захопленням  обговорювали  свій уявний майбутній бізнес, складали бізнес плани,слогани. Все це дійство проходило у формі гри, тому не було ні переможців, ні переможених. Усіх учасників Олена та Юлія посвятили у майбутні бізмесмени.




Не менш захоплюючою виявиявилась друга частина виїзного навчання – екскурсійно-пізнавальна подорож до кооперативу «Молочний Дністер» с. Станіслав  Білозерського  району. Учасників познайомили з історією успіху бізнес-проекту в галузі сільськогосподарського виробництва. Діти на власні очі побачили, як виробляється молоко, як воно обробляється та потрапляє до споживача. А бригадир  кооперативу відкрив деякі таємниці цього бізнесу. На завершення нас почастували справжнім натуральним продуктом – молоком. Діти, і навіть дорослі, залишились у захваті від такої незвичайної подорожі.






Хочемо висловити слова вдячності організаторам   за цікаві зустрічі та такий теплий прийом. А всім учасникам проекту  - удачі у фіналі. 

вівторок, 8 квітня 2014 р.

Дужими зростаємо, про здоров’я дбаємо

Сьогодні здоровий спосіб життя – це вимога часу. Бути здоровим – це актуально, модно і престижно. Тому, починаючи ще з 1950 року, щорічне проведення Всесвітнього дня здоров’я стало доброю традицією.
Бібліотека також не стоїть осторонь. 7 квітня протягом дня відбулась низка заходів: віртуальна година «Дужими зростаємо, про здоров’я дбаємо», книжкова виставка-порада «Бережи здоров’я з молоду». Відвідувачі  мали змогу ознайомитись з книжками і періодичними виданнями, що покликанні  виховувати бережливе ставлення до свого здоров’я, інтерес до заняття спортом, формування естетичних смаків та просто проведення цікавого та корисного дозвілля.


понеділок, 7 квітня 2014 р.

Про таємниці космосу

З дошкільних років дитина починає цікавитися таємницями безмежного Космосу. Адже у них виникає безліч питань. Чому одні зірки сяють яскравіше інших? Що на іншій стороні Місяця? Чи можна полетіти далеко-далеко і побувати на всіх планетах? Тому напередодні Дня космонавтики в  бібліотеці відбулася космічна мандрівка та відео погляд «Про таємниці космосу». Бібліотекарі побудували мандрівку таким чином, щоб дошкільнята не просто дізналися історію походження свята, а й взяли активну участь у відгадуванні космічних загадок, вікторин, а ще й у рухливій грі «Космічні фантазії».








Також  діти дізналися про перші повітряні кулі, про дирижаблі, літаки і,  нарешті,  про перший космічний корабель "Восток" і першого космонавта Ю.О.Гагаріна.
Захоплююча  мандрівка планетами  Сонячної системи залишила у дітей бажання більше дізнатися про не вивчене в космічному просторі, тому ми із задоволенням запропонували книжкову виставку та  бібліографічний огляд літератури.



Подарунок нащадкам

Нещодавно до бібліотеки завітав голова Скадовської районної ради ветеранів Спиця Володимир Миколайович з приємним сюрпризом-подарунком  - книгою  Л.Коваль «Незабутнє».  Для  бібліотеки  нова книга це завжди  велика радість.

Збірка присвячена нашому місту, від дня заснування до сьогодення і  висвітлює яскраві сторінки історії міста. В ній героїка воєнних подій тісно переплітається з трудовими подвигами скадовчан. А ще ви дізнаєтесь про пам’ятники, пам’ятні знаки та меморіальні дошки видатних земляків, які уславили рідний Скадовський край і де вони розташовані. Книга  зайняла почесне місце у фонді краєзнавчої літератури  і стала своєрідним заповітом старшого покоління – юним.
Авторський колектив звертається до нас : «Пам’ятайте, дорогі наші нащадки, що людина, яка добре знає минуле,буде набагато мудрішою, будуючи своє майбутнє. І нехай ніколи не згасне Вічний Вогонь біля пам’ятних місць… Хай буде вічною і нетлінною Пам'ять Серця.» Дякуємо   Володимиру Миколайовичу, Ларисі Дмитрівні та усьому авторському колективу за такий цінний подарунок.  Запрошуємо усіх до бібліотеки  ознайомитись з новинкою.
Приходьте, читайте та  пам’ятайте.

пʼятницю, 4 квітня 2014 р.

День народження книги

В рамках проведення Тижня  дитячої книги у  дошкільному  закладі «Чебурашка»  було проведено свято «День народження книги» для дітей молодшого, середнього та старшого  дошкільного віку. Під час проведеного свята вихованці розширили свої знання про види та виникнення перших книг,  способи їх виготовлення. Емоційно пройшла гра «Полікуй книгу». Кульмінацією свята була  презентація   своїх улюблених книжечок «На казковій галявині». 





Казки – улюблене читання дітей, бо вони допомагають навчити маленьку дитину розпізнавати добро і зло, дбайливо ставитися до природи, поважати старших, бути вірними друзями менших наших братів.