середу, 29 січня 2014 р.

Пам’ятай про Крути

29 січня, в день пам'яті славетних студентів - героїв Крут ми разом з відвідувачами нашої бібліотеки здійснили відео екскурс в історію, тим самим вшанували пам'ять полеглих синів України.
Крути - залізнична станція між Бахмачем і Ніжином, біля якої 29 січня 1918 року відбувся бій сотні Першої Військової школи ім. Б. Хмельницького, невеликого розділу Вільного Козацтва та сотні Помічного Студентського Куреня, сформованого зі студентів - добровольців Українського Народного Університету та Київського Університету ім. св. Володимира, учнів старших класів Кирило-Мефодіївського братства (всього близько 300 чоловік) проти наступаючих на Київ більшовицьких військ під загальним командуванням М. Муравйова (6 тисяч більшовиків).
Як свідчили селяни, що бачили страту, учень сьомого класу гімназії Пипський заспівав гімн "Ще не вмерла Україна", який підхопили інші. Після розстрілу більшовики не дозволили місцевим селянам поховати тіла загиблих. Декілька бійців, яким вдалося врятуватись, вночі розібрали залізничну колію і все-таки на кілька днів затримали наступ Червоної гвардії. Після звільнення території України від більшовиків загиблих було поховано з військовими почестями на Аскольдовій горі у Києві...

Вічна слава героям котрі полягли у нерівному бою під станцією Крути!

ФОТОКОНКУРС «map-Ukraine ШЕВЧЕНКІАНА»


До 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка Національна бібліотека України для дітей оголошує всеукраїнський віртуальний фотоконкурс «map-Ukraine Шевченкіана»!



Умови фотоконкурсу:

1.Знайдіть у своєму місті, містечку, селищі місця, пов’язані з Тарасом Шевченко (це може бути вулиця, пам’ятник, музей, картина на вернісажі, книга на виставці у бібліотеці, рекламний плакат та таке інше).
2. Сфотографуйтеся поруч або на тлі, так, щоб на фото було видно табличку з назвою вулиці, пам’ятник, книгу, картину.
3.   Надішліть фото в електронному вигляді на вибір:
·  На адресу бібліотеки library@chl.kiev.ua, вказавши в темі листа: На фотоконкурс «map-Ukraine Шевченкіана»
·         На сторінку «Національна бібліотека України для дітей» в Контакті
·        На сторінку «Національна бібліотека України для дітей» у Фейсбуці

Підпис під фото обов’язково має містити геолокацію, тобто назву населеного пункту, в якому зроблено фото, а також цікаву назву фотографії. Бажано надати до фото якусь історію про те, як і де було зроблено знімок. Наприклад: «Мої Львівські зустрічі з Шевченком. Влітку я їздив на екскурсію до Львова. В центрі міста побачив незвичайний пам’ятник Тарасу Шевченку, біля якого усі фотографувалися. Я теж це зробив».

50 найкращих фотографій за підсумками віртуального голосування будуть надруковані та розміщені на вернісажі у Національній бібліотеці України для дітей.

Фотографії, надіслані на конкурс, стають власністю бібліотеки. Вона має право публікувати їх на своєму сайті, інших Інтернет-сторінках, друкувати для виставок, вернісажів та т. ін.

Підведення підсумків конкурсу буде приурочено до святкування 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка.






вівторок, 14 січня 2014 р.

Щедрий вечір.

Ах, яка це радість для людей, коли приходить зима! Коли на віконцях мороз чарівник малює свої дивовижні малюнки, а разом із зимою приходять веселі свята, яких очікують не тільки дітлахи, а й дорослі. Недарма в народі кажуть: «Зима прийшла і свята привела».
У циклі зимових свят було найбільше обрядових дійств, якими намагалися забезпечити здоров’я, щастя і достаток.
За християнським календарем вечір 13 січня –день преподобної Меланії, а 14 січня святкують Василя, або  Старий Новий  рік. Василя Великого вважали покровителем землеробства, і саме тому цього дня основною обрядовою дією було засівання осель збіжжям.
Напередодні  працівники Скадовської центральної бібліотеки для дітей разом з учнями  Скадовського філіалу  Херсонського вищого училища фізичної культури поринули у феєрію цих магічних свят.



Усіх гостей радо прийняла у своїй світлиці Солоха, до якої завітали щедрувальники, засівальники, Оксана з Вакулою, Чорт і навіть Відьма. Приємним сюрпризом стало привітання ансамблю народної  пісні  «Радість».






Атмосфера була невимушеною, очі присутніх горіли цікавістю і захопленням. Усі із задоволенням брали участь у всіх іграх, ворожіннях, співали обрядових пісень та водили «Козу». Апогеєм свята стало пригощання кутею та солодощами.


Сподіваємося, що ми змогли передати учасникам свята частинку духовного скарбу українського народу, продовжити через них давні традиції та гарні обряди, а зерно, посіяне в їхніх душах цього дня, проросте благодатним колоссям.