пʼятницю, 29 листопада 2013 р.

Безмежний світ моря
Світ навколо дитини - це світ природи з безмежним багатством явищ, з невичерпною красою. Море – одне  із чудових витворів природи. Кожний його стан настільки незвичайний, що викликає у нас найрізноманітніші  почуття. Заглиблюючись в цей світ, вбираючи його звуки, запахи, фарби, спостерігаючи різні явища , ми повніше пізнємо таємничий світ морських глибин.




 В цьому переконалися учні Скадовської ЗОШ № 3 на природничому  калейдоскопі «Безмежний простір моря», який було проведено спільно з провідними  фахівцями  національного природного  парку « Джарилгацький»  та «Всеукраїнською екологічною лігою».



За допомогою цікавих роликів та презентацій робітники парку розповіли про життя мешканців моря , а також діти  наглядно  могли побачити і навіть  доторкнутися до різних видів молюсків, які водяться у Чорному морі. Дізналися про початок Всеукраїнських природоохоронних акцій « Збережи ялинку», « Наша допомога зимуючим птахам».




А перевірити отримані знання  допомогла гра- вікторина « Таємниці  чарівної морської скриньки». Діти були приємно вражені тим,що питання знаходилися у мушлях.



понеділок, 25 листопада 2013 р.

Уроки безпеки для дошкільнят.
     
       Мудра тітонька Сова знову рада вітати вас у « Бюро мудрих порад».
Другий урок Сова присвятила правилам обережності. На цих уроках до тіточки Сови – вже  можна сказати  постійної нашої ведучої – приєднався  новий герой, веселий і бешкетний домовик на ім'я Непослух. Тіточка Сова і Непослух познайомили  дітей із дуже важливими правилами - правилами безпеки життя. Мова йшла  про те, що найдорожче у світі - це життя і здоров'я самих дітлахів та їхніх близьких: мам, татусів, дідусів і бабусь, сестричок і братиків.
І звичайно,  вже за традицією,  у тіточки Сови є припасений і на цей випадок повчальний і цікавий мультик , який з задоволенням  переглянули  наші  постійні гості з  дитячого садка «Дзвіночок».

Що ж , з правилами безпеки познайомились, то ж вирушаємо далі. А далі - ще цікавіше. Які ж сюрпризи  підготувала  тітонька  Сова? Про них ми дізнаємось на  наступному уроці.  

пʼятницю, 22 листопада 2013 р.

Пам'ять про голодні роки


Пам'ять – нескінченна книга, в якій записано все: і життя людини, і життя країни. Багато сторінок написано криваво-чорним кольором. Особливо вражають сторінки, де викарбовано  слово – голод.
«Немає страшнішої смерті, ніж повільна смерть від голоду».  А так вмирала майже вся країна.
1932-1933 року в Україні  був великий голод. Не було війни, а люди вмирали. І ніхто не знав, скільки живого люду лягло  у могилу – старих, молодих, і ще ненароджених у лонах матері  дітей.
Голодомор забрав мільйони людей. Невідома навіть точна цифра. Щоб не повторилися такі події, ми повинні  знати і пам’ятати  про них.

Напередодні цієї трагічної дати в бібліотеці  організована виставка – пам'ять  «Пам'ять про голодні роки». Віримо,  що  23 листопада о 16-00 ви приєднаєтесь до Всеукраїнської акції «Запали свічку», щоб згадати  усіх тих, хто страждав і помер під час  великого голоду.
Хай пам'ять про всіх невинно убієнних згуртує нас, живих, дасть нам силу та волю, мудрість і наснагу для зміцнення нашої держави.



Наша земля - Україна


20 листопада на базі Скадовської бібліотеки для дітей відбувся районний етап обласного конкурсу майстрів художнього  читання « Наша земля – Україна». Бібліотека гостинно прийняла усіх талановитих дітей - учасників  з усього Скадовського району. Конкурсанти виступали у трьох вікових номінаціях: молодша група 6-9 років, середня група 10-13 років та старша група 14-17 років.   Журі та гості були зачаровані виступами читців. Приємністю та здивуванням журі стало те, що серед переможців у старшій віковій категорії кращі нагороди забрали саме хлопці, адже це така рідкість у наш час.




Цей захід нам нагадує, що в районі безліч обдарованих дітей, яких потрібно підтримувати і давати їм можливість розкривати свої таланти.




вівторок, 19 листопада 2013 р.

«Бюро мудрих порад» запрошує!

                         
Бібліотека  разом з мудрою тітонькою Совою відкрила  «Бюро мудрих порад».

Сьогодні  у гості завітали вихованці  дитячого  садочка «Дзвіночок».

«А чи може  розповісти  тітонька Сова нам  про безпеку руху на дорогах , адже вона весь час літає?» - спитала недовірливо маленька дівчинка.

«Звичайно може !» - відповіли ми, бібліотекарі, адже у неї є відповіді на всі ваші запитання.

          З цієї теми ми разом  з Мудрою  Совою і розпочали цикл уроків.



Тітонька Сова познайомила дітей з дуже важливими правилами – правилами безпечного поводження на дорогах. А для того, щоб наочно показати, що добре, а що - погано, у  Сови припасені мультики. Усі вони про те, як не нашкодити своєму здоров'ю, і чому діткам варто відмовитися від вчинків і витівок, які можуть викликати сумний результат, а також про те, як правильно поводитися у тій або іншій ситуації.




  

Діти разом з мультиплікаційними героями “пройшлися” тротуарами, “проїхали” дорогами, відчувши себе і водієм, і пішоходом, говорили про такий важливий атрибут, як Світлофор, про права та обов’язки пішоходів.

Мудра тітонька Сова чекає  малечу на нові зустрічі, а ми завжди раді вітати Вас  у бібліотеці.

четвер, 14 листопада 2013 р.

Чарівні «доньки» року.

Над планетою довкола  
швидко бігають по колу:
від весни зима тікає,
весну літо підганяє.
Осінь квапить, поспішає
та на п’яти наступає,
а за осінню — зима,
від весни біжить вона.
Досі носяться по колу,
не зустрінуться ніколи. ( Леся Вознюк )

Швидко біжить час. Не встигнеш озирнутися, як мине тепле літо і прийде осінь. А за ними — знову зима та весна. Різні пори року несуть різний настрій.


Так святково-розважальна зустріч з вихованцями дитячого садка «Казка» стала цікавою і повчальною. Малеча  активно приймала участь у рухливих іграх, відгадувала загадки, головоломки,  спілкувалась та гортала улюблені книги та журнали.







Чарівна атмосфера спілкування надихнула діток з  захопленням поділитись своїми враженнями  про найулюбленішу «доньку»  року.
Дошкільнята  вчилися розуміти навколишній світ, красу і неповторність своєї землі.

середу, 13 листопада 2013 р.

Веселій дітворі про пори року чарівні

«Поезія – це завжди неповторність» -, писала Ліна Костенко, а зустріч з поезією– це  завжди нові  почуття, переживання, яскраві емоції.
12 листопада Скадовська центральна бібліотека для дітей  спільно з Скадовською районною організацією «Всеукраїнська екологічна ліга» (голова Бартчук І.Д.) гостинно зустрічала поціновувачів віршованого слова. Відбулася творча зустріч з поетесою Височанською Лесею Михайлівною та презентація її  нової  збірки віршів для дітей  «Веселій дітворі про пори року чарівні». 



Земля, де народилась і зростала, де вбирала в себе безліч вражень, чуйні люди, краса природи, рідна мова – усе це надихає Лесю Михайлівну на творчість. А талановита людина – талановита у всьому, і цю істину на власному прикладі вона  доводить своєю працею.
У доробку Лесі Михайлівни шість збірок: «Окрилені натхненням Божим», «Обереги дитинства» (2010 року); «Правда і кривда» , «Цікаві загадки на всі  випадки», «Зорепадом роки летять» (2011 року); «Зцілює душу Божа любов»(2012 року). Кожна  поетична збірка це своєрідна лірична сповідь перед читачем.




Глибоку душевну насолоду та незабутнє враження одержали присутні від прослуховування віршів у виконанні авторки на тему кохання, краси природи рідного краю.
Захід пройшов у теплій дружній атмосфері, а Леся Михайлівна отримала від вдячних слухачів щирі побажання і надалі дарувати людям тепло і любов, якими  наповнені її твори. 
Авторка подарувала бібліотеці всі сім  збірок поезії, і тепер кожен бажаючий має змогу доторкнутися до поезії - живого джерела невпинної ріки.





четвер, 7 листопада 2013 р.

Скадовськ - місто багатонаціональне!

Не для кого не секрет, що Скадовськ - місто  багатонаціональне. Свідченням цього стала святкова зустріч національних меншин, які проживають на території району  «Всі ми – українці!»



Представники української, російської, білоруської, вірменської, грецької, корейської національностей не лише розповіли про особливості  своєї культури, традиції , а ще  й подарували пісні рідною мовою.








Бібліотекарі  провели відео екскурс  про  колорит національних костюмів. А наймолодші учасники заходу, у свою чергу,  з захопленням ділились своїми знаннями про традиційні страви різних народів.



Перший заступник голови районної державної адміністрації Віталій Миколайович Кулюк наголосив, що  не має різниці якою мовою ми спілкуємось, адже Батьківщина наша – Україна і ми – єдина  родина.